IDENTIFYING DATA 2018_19
Subject (*) LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA Code 13675234
Study programme
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa AN
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
E-mail franciscaisabel.bravo@urv.cat
lauraisabel.arranz@urv.cat
Lecturers
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
ARRANZ IGLESIAS, LAURA ISABEL
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2018&codiGiga=569312&idioma=CAT&recurs=publicacio
General description and relevant information Assignatura impartida des de la UB.

Competències
Type A Code Competences Specific
  Comú
  Professionalitzador
  AP6 Especialitat "Aliments Saludables": Comprendre les bases de legislació i seguretat alimentària.
  Recerca
Type B Code Competences Transversal
  Comú
  BC2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva.
Type C Code Competences Nuclear
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectives Competences
AP6
BC2

Continguts
Topic Sub-topic
1. LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA NACIONAL, EUROPEA I EXTRACOMUNITÀRIA




1.1. Dret Alimentari Comunitari i l’Administració Comunitària

1.2. Tipus de normes i jerarquia

1.3. Regulació i harmonització a nivell europeu

1.4. Principi de Lliure circulació de mercaderies (Reconeixement mutu)

1.5. Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA)

1.6. Legislació Alimentària a Espanya (AESAN...) i Legislació Alimentària a Estats Units (US. FDA)

1.7. Utilització d’Internet per accedir a la informació
2. TIPUS D'ALIMENTS DES D'UNA PERSPECTIVA JURÍDICA



2.1. Categories d’aliments

2.2. Codi Alimentari Espanyol

2.3. Legislació general aplicable nacional i europea (normativa horitzontal)

2.4. Legislació no aplicable (medicaments, medicaments tradicionals a base de plantes i productes sanitaris)

2.5. Legislació específica de sectors nacional i europea (normativa vertical)
3. SEGURETAT ALIMENTÀRIA



3.1. Concepte de Seguretat Alimentària a Europa: Llibre Blanc de Seguretat Alimentària i Cadena Alimentària

3.2. Autocontrol a la indústria alimentària: cadena alimentària, APPCC, traçabilitat, guies

3.4. Sistema Europeu d’alertes alimentàries

3.5. Al·lèrgens
4. INGREDIENTS ALIMENTARIS


4.1. Ingredients que es poden afegir als aliments i als complements alimentosos

4.2. Novel Food

4.3. Additius
5. LA INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR SOBRE ELS ALIMENTS


5.1. Etiquetatge obligatori: Reglament d’informació al consumidor

5.2. Normativa etiquetatge obligatori específica per sectors

5.4. Altres aspectes sobre la publicitat s’aliments a Europa i a Espanya

5.5. Normativa voluntària sobre propietats nutricionals i saludables dels aliments
6. ASPECTES PRÀCTICS


6.1. Innovació: nous ingredients, noves tecnologies

6.2. Registres, notificacions i postes al mercat de productes alimentaris

6.4. Recursos per a les empreses (centres d'investigació, associacions sectorials) i Recursos online

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
11 16.5 27.5
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
18 18 36
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
Proves mixtes
2 4 6
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries
Sessió Magistral Classes teòriques on s’impartiran els coneixements en forma de lliçons magistrals.
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Sessions de ressolució de casos o cerca de documents en grups petits i la finalitat serà discutir i fer casos pràctics.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
Sessió Magistral
Atenció personalitzada
Description
Laura Isabel Arranz Iglesias lauraarranz@ub.edu Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia

Avaluació
  Description Weight
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
Proves mixtes
 
Other comments and second exam session

Qualificació final

La qualificació final s'obté a partir del promitg dels punts obtinguts en les sessions pràctiques (25%), en el treball pràctic dirigit (50%) i a l'examen final (25%), sempre que a l'examen final i al treball pràctic se n'obtinguin més de 4.

Es considera superada l'assignatura quan la qualificació final sigui igual o superior a 5.

Avaluació única

Quan l'estudiant manifesti que no pot complir els requisits d'aquest sistema d'avaluació continuada, té dret a una avaluació única. Aquesta avaluació consisteix en una prova final. La prova inclou alguna pregunta pràctica equiparable a les que s'hagin fet pels estudiants a les sessions pràctiques i al treball dirigit de l'assignatura.


Fonts d'informació

Bàsica

Pàgina web

EUR-Lex. Diari Oficial de la Unió Europea [internet]. [data d’actualització: diàriament; data de consulta: 18-07-2017]. Disponiblel a: http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html  

BOE Boletín Oficial de Estado [internet]. Madrid: Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado; [data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://www.boe.es/  

COMISSIÓ EUROPEA. DG Health and Consumers protection [internet]. Brussel.les: Comissió Europea; [data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://ec.europa.eu/food/food/index_en.htm   

AECOSAN Agencia Española de Consumo y Seguridad Alimentaria y Nutrición [internet]. Madrid: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. [data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://www.aecosan.msssi.gob.es/  

Unió Europea. L’accés al dret de la Unió Europea [internet]. EUR-Lex; [data d’actualització: a diari; data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://eur-lex.europa.eu/es/index.htm  

ACSA Agència Catalana de Seguretat Alimentària [internet]. Barcelona: Generalitat de Catalunya.; [data d’actualització: 2014; data de consulta: març 2015]. Disponible a: http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir2820/index.html   

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.