DATOS IDENTIFICATIVOS 2018_19
Asignatura (*) BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ Código 13904125
Titulación
Doble tit. de Grau de Biotecnologia i de Bioquímica i Biol. Molecular(2014)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
6 Obligatòria Quart 2Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Correo-e begona.muguerza@urv.cat
manuel.suarez@urv.cat
sandra.guaita@urv.cat
Profesores/as
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
SUÁREZ RECIO, MANUEL
GUAITA ESTERUELAS, SANDRA
Web
Descripción general e información relevante Conèixer la funció i requeriments dels diferents nutrients i com els utilitza l'organisme. Discutir temes d'actualitat en nutrició

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis del camp científic i saber-los interpretar.
 A10 Apreciar la complexitat i diversitat dels organismes a través de l'estudi de les seves molècules, cèl·lules i processos fisiològics, la seva genètica i evolució.
 A13 Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme.
Tipo B Código Competencias Transversales
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A8 Ser conscient de les noves estratègies i conceptes en l'estudi de la nutrició
 A10 Identificar les classes de nutrients essencials i conèixer les seves característiques i funcions bàsiques
 A13 Adquirir consciència de la relació nutrició, salut i malaltia
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 B6 Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
NUTRICIÓ I SALUT
Concepte de nutrient, aliment i dieta.
Macronutrients i micronutrients (tipus i funcions)
Quantitat diària recomanada.
Introducció a la genòmica nutricional: nutrigenòmica i nutrigenètica
MICROBIOTA Característiques de la microbiota
Relació de la microbiota amb l’hoste.
Factors de la dieta que modulen la microbiota

MACRONUTRIENTS Carbohidrats: Carbohydrate response element-bindingprotein (ChREBP) i regulació de l’expressió gènica per la glucosa. La fructosa de la dieta com generadora de fetge gras.
Lípids: Els PPARs com sensors dels àcids grassos. Regulació de l’expressió gènica pels àcids grassos de la dieta (PPARs i SREBPs). Paper de LXR i FXR en el control de l’absorció i eliminació de colesterol. Metabòlits senyalitzadors.
Proteïnes i aminoàcids: Valor nutritiu de les proteïnes (index que s’utilitzen per mesurar-la). Importància dels aminoàcids no-essencial en la dieta. Factors de transcripció implicats en la detecció de deficiència d’aminoàcids.
Macronutrients i variants genètiques dels individus
MICRONUTRIENTS Vitamines hidrosolubles. Metabolisme d’unitats d’1 carboni. Folat, vitamina B6 i vitamina B12
Vitamines liposolubles. Receptors nuclears de la vitamina A i vitamina D
Minerals: Sensors de ferro i control de l’expressió gènica. Zinc i expressió gènica.
Micronutrients i variants genètiques dels individus
COMPONENTS NO NUTRIENTS DELS ALIMENTS Control de la funcionalitat cel.lular per no nutrients
MODIFICACIONS EPIGENÈTIQUES INDUÏDES PELS NUTRIENTS Impronta metabòlica
Epigenètica nutricional
METABOLISME ENERGÈTIC I CONTROL DEL PES CORPORAL Composició corporal.
Components de la despesa energètica i mètodes per avaluar-la
Control de la ingesta i de la despesa energètica. Hormones involucrades.
Moduladors del metabolisme energètic: AMPK, FOXO1 i SIRT 1
Genètica de l’obesitat.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A10
A13
44 69 113
Seminaris
A8
B6
15 15 30
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A10
A13
4 0 4
Proves orals
A8
B6
1 0 1
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Seminaris Presentació oral d'un tema relacionat amb conceptes de l'assigantura
Atenció personalitzada Resolució de dubtes i assessorament en l'exposició oral

Atenció personalitzada
descripción
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Cinta Bladé: Despatx 110. correu electronic:mariacinta.blade@urv.cat telèfon: 977 55 8216 Manuel Suarez Despatx 105. correu electronic: manuel.suarez@urv.cat telefon: 977 55 8630 Begoña Muguerza Despatx 100 correu electronic: begona-muguerza@urv.cat telefon: 977 55 8837

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Proves mixtes
A10
A13
Avaluació del contingut de les sessions magistrals en dos exàmens amb un valor del 40% cadascún 80%
Proves orals
A8
B6
Presentació oral d'un tema seleccionat 20%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 a cada prova d'avaluació.

L'assistència a les presentacions dels companys és obligatòria.

La segona convocatòria consistirà en un examen final de tot el temari de l'assignatura i es mantindrà la nota de la presentació oral.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Ángel Gil Hernández, Tratado de Nutrición, Tomo 1. Bases fisiológicas y bioquímicas de la Nutrición, 3, 2017
Ángel Gil Hernández, Tratado de Nutrición. Tomo 2. Bases Moleculares de la Nutrición, 3, 2017

Complementària ALEMANY, M., Obesidad y nutrición, Alianza Editorial, Madrid 1992
ALEMANY, M, Enciclopedia de las Dietas y la Nutrición, 2 edició. Ed. Planeta, Barcelona, 1999
BJÖRNTORP, P., BRODOFF, B.N, Obesity., J.B. Lippincott Co., Philadelphia, 1992
COMBS, G.F, The Vitamins, Academic Press, San Diego, 1998
ENSMINGER , A. H, Foods & nutrition encyclopedia, 2nd ed . CRC, Boca Raton, Florida, 1994
GARCÍA SEGOVIA, P, MARTÍNEZ MONZO, Nutrición humana, , 2001
GARROW, J. S. i W. P. T. JAMES , Human nutrition and dietetics, 9th ed., Churchill Livingstone, Edinbourgh, 1994
HERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, M. i SASTRE GALLEGO A., Tratado de nutrición, Díaz de Santos, Madrid, 1999
LINDER, M.C, Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos, Eunsa, Pamplona, 1988
MACRAE, R., SADLER, M.J., Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition. 8 volums, Academic Press, London, 1993
MARTÍNEZ, J.A.: , Fundamentos teórico-prácticos de nutrición y dietética, McGraw-Hill Interamericana, Madrid, 1998

MAS, A., AZCUÉ, J.: Metales en sistemas biològicos. Colección LCT nº 74; Promociones y Publicaciones Univeritarias, Barcelona, 1993

MATAIX VERDÚ, J: Nutrición y alimentación humana, 2 volums, , Editorial Díaz de Santos, 2002

MERTZ, W.: Trace elements in human and animal nutrition. Vols. 1 i 2. Academic Press, San Diego, 1982

MORRISON, G., HARK L. . Medical nutrition and disease. 2nd ed. Malden, Mas Blackwell Science cop. 1999

PHIPPS, D.A.: Metals and metabolism. Clarendon Press. Oxford, 1976

SADLER, M. Encyclopedia of human nutrition (3 vol), 1999

SERRA, L.: Nutrición y salud pública métodos, bases científicas y aplicaciones. Masson, Barcelona, 1995

SORIGUER ESCOFET, F.J.C.:La Obesidad. Díaz de Santos, Madrid, 1994.

UNDERWOOD, E.J.: Trace elements in human and animal nutrition. Academic Press, New York, 1977

THOMPSON, J I MANORE, M: Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005

VÁZQUEZ, C., A.I. DE COS, C. LÓPEZ-NOMDEDEU. Alimentación y nutrición manual teórico-práctico. Madrid Díaz de Santos cop. 1998 .

WATERLOW, J.C.: Protein-energy malnutrition. Edward Arnold, London, 1992.

Recomanacions

Asignaturas que continúan el temario
BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS/13214204
BIOQUÍMICA CULINÀRIA/13214209
NUTRICIÓ MOLECULAR/13214220
ALIMENTACIÓ FUNCIONAL I PERSONALITZADA/13214222


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
SENYALITZACIÓ I CONTROL DE FUNCIONAMENT CEL·LULAR/13214115
METABOLISME I LA SEVA REGULACIÓ/13214119
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.