IDENTIFYING DATA 2018_19
Subject (*) TECNOLOGIA ALIMENTÀRIA Code 13904219
Study programme
Doble tit. de Grau de Biotecnologia i de Bioquímica i Biol. Molecular(2014)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period
3 Optativa 1Q
Teaching
Department Enginyeria Química
Coordinator
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
E-mail silvia.delamo@urv.cat
Lecturers
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
General description and relevant information Descriure els principals processos d'inactivació dels microorganismes utilitzats en la industria alimentària els convencionals i els emergents

Competències
Type A Code Competences Specific
 A12 Identificar i desenvolupar les operacions unitàries d'enginyeria bioquímica, integrant-les amb els fonaments biològics, i saber aplicar-les al disseny de bioreactors i als processos de separació
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A12 Conèixer d'una manera pràctica les operacions bàsiques que intervendran en el procés d'elaboració dels diferents productes.
 A15 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d'Enginyeria i tecnologia dels aliments: Enginyeria i operacions bàsiques d'aliments; Tecnologia d'aliments; Processos en les indústries agroalimentàries
Diferencia les principals tecnologies de conservació i tractament d'aliments
Dissenya i modela tractaments tèrmics de conservació d'aliments
Càlcul del temps d'escaldat/cocció de congelació i refrigeració d'aliments amb geometries diverses
Aplica especificacions, reglaments i normes relacionades
Coneix i aplica les últimes i més innovadores tecnologies de processament d'aliments
Produeix a nivell de laboratori productes alimentaris i coneix d'una manera pràctica les operacions bàsiques que intervendran en el procés d'elaboració de diferents productes
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
Reflexiona, revisa i avalua el procés de gestió de la informació

Continguts
Topic Sub-topic
TEMA 1: Bases de la conservació dels aliments
1.1. Objectius.
1.2. Classificació.
1.3. Descripció de les principals tecnologies de conservació d'aliments.
1.4 Vida útil dels aliments (Cinètica de deteriorament).
TEMA 2: Mètodes industrials de conservació d’aliments
2.1 Factors que influeixen en el desenvolupament microbià..
2.1 Procediments utilitzats en la conservació d’aliments.
2.3 Mètodes industrials de conservació.
TEMA 3: Tractaments tèrmics de conservació d’aliments 3.1 Cinètica de reacció (innactivació microbiana).
3.2 Tractaments de conservació per calor: escaldat, esterilització i pasteurització.
3.3 Tractaments de conservació per fred: refrigeració i congelació.
TEMA 4: Tractaments de conservació per eliminació d’aigua
4.1 Deshidratació amb aire calent.
4.2 Liofilització.
TEMA 5: Tractaments no tèrmics de conservació d’aliments
5.1 Altes pressions.
5.2 Polsos elèctrics.
5.3 Escalfament Òhmic.
Sessions pràctiques al Showcooking (5 sessions) Aplicacions pràctiques de processos alimentaris.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A15
C3
10 10 20
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A15
3 3 6
Pràctiques a laboratoris
A12
15 10 25
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A15
2 8 10
Proves pràctiques
A12
C3
2 8 10
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, explicació de la metodologia que s'utilitzarà, comunicació dels criteris d'avaluació, formació de grups de treball
Sessió Magistral Exposició del contingut de cada tema
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes relacionats amb la temàtica de l'assignatura per part de l'alumne amb supervisió de la professora
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori en las que s'apliquen els coneixements adquirits.
Atenció personalitzada Horari de tutories:
Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h
e-mail: silvia.delamo@urv.cat
Enviar un e-mail per confirmar la cita

Atenció personalitzada
Description
Horari de tutories: Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ e-mail: silvia.delamo@urv.cat Enviar un e-mail per confirmar la cita

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A15
Resolució de problemes en grups a l'aula (2)

(nota mínima 4 per fer mitjana)
10%
Proves mixtes
A15
Examen dels continguts del curs

(nota mínima 4 per fer mitjana)
40%
Proves pràctiques
A12
C3
Elaboració d'un treball col•lectiu en grup de les quatre pràctiques realitzades 50%
Others  
 
Other comments and second exam session

Per la segona convocatòria:

Examen dels continguts del curs 50%

Prova pràctica 50%. És obligatori realitzar aquest treball en grup durant el curs.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica A. Casp i J. Abril, Procesos de Conservación de Alimentos, A. Madrid Vicente, Ediciones Mundi-Prensa, Madrid, 1999
G.V. Barbosa-Canovas, Conservación no térmica de alimentos, Acribia, Zaragoza, 1999
H. Q. Zhang, G. V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, Nonthermal processing technologies for food, Pullman, Wash., USA, Washington State University, 2011

 

Complementària M. S. Rahman, Manual de Conservación de los Alimentos, Ed. Acrbibia S.A., Zaragoza, 2002
F. A..R. Oliveira i J. C. Oliveira, Processing Foods, CRC Press, Boca Raton, 1999

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.