DATOS IDENTIFICATIVOS 2018_19
Asignatura (*) SEGURETAT ALIMENTÀRIA Código 13904223
Titulación
Doble tit. de Grau de Biotecnologia i de Bioquímica i Biol. Molecular(2014)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa 2Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BALART RODRIGUEZ, SANDRA
Correo-e mjesus.torija@urv.cat
sandra.balart@urv.cat
Profesores/as
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
BALART RODRIGUEZ, SANDRA
Web
Descripción general e información relevante En aquesta assignatura s'impartiran els coneixements bàsics perquè l'alumne sigui capaç d'identificar els perills associats als aliments, valorar els seus riscos i conèixer els mètodes per reduir-los a nivells acceptables. S'inclouran tant factors biòtics (microbiològics) com abiòtics (alteracions tèrmiques, pesticides, metalls pesants etc.). Així com també es tractaran els aspectes legals de la seguretat alimentària.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A5 Conèixer els principis, la instrumentació i les aplicacions de les principals tècniques d'anàlisis i separació de biomolècules, així com les tècniques de cultiu de microorganismes i de cèl•lules d'organismes pluricel•lulars
 A6 Saber dissenyar i aplicar protocols experimentals de laboratori dels àmbits de Biotecnologia, especialment químics, bioquímics, microbiològics i de biologia molecular, valorant els seus riscos i elements de seguretat
 A14 Valorar l'impacte soci-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics, i assegurar les disposicions legals vigents
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A5 Conèixer els diferents tipus tòxics (naturals, abiòtics, biòtics) que poden estar presents en els diferents tipus d'aliments, així com identificar els efectes nocius derivats del consum d'aquests aliments contaminats
 A6 Disposar dels criteris necessaris per decidir quina és la tècnica més adequada per al control microbiològic dels aliments així com per al control de la higiene durant les diferents etapes de la producció d'aliments
 A14 Conèixer la normativa actual de seguretat alimentària i els procediments que s'apliquen en les indústries per complir-la
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Tema 1: Introducció a la qualitat i seguretat alimentària. Aspectes legals.
Tema 2: Alteracions dels aliments. Agents físics, químics i microbiològics
Tema 3: Contaminants d'aliments. Tòxics naturals i antinutrients. Contaminants químics d'origen biòtic i abiòtic. Contaminants biològics
Tema 4: Control i gestió de la qualitat i seguretat en la indústria alimentària. Control microbiològic dels aliments.
Tema 5: Mètodes de conservació dels aliments.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A5
A6
A14
15 19.5 34.5
Seminaris
A5
A6
A14
14 7 21
Presentacions / exposicions
A6
A14
6 10.2 16.2
Atenció personalitzada
A5
A6
A14
1 0 1
 
Proves mixtes
A5
A6
A14
2 0 2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació dels diferents blocs temàtics de la assignatura
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts
Seminaris Resolució de problemes, discussió d'articles divulgatius o científics i treballs sobre temes relacionats amb el temari
Presentacions / exposicions Elaboració i Presentació d'un treball bibliogràfic sobre un tema relacionat amb els continguts de l'assignatura
Atenció personalitzada L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic

Atenció personalitzada
descripción
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Seminaris
A5
A6
A14
S'avaluaran les diferents activitats realitzades durant els seminaris, així com les tasques a realitzar fora de l'aula 25 %
Presentacions / exposicions
A6
A14
S'avaluarà tant el treball escrit com l'exposició oral mitjançant un rúbrica objectiva 30 %
Proves mixtes
A5
A6
A14
S'avaluaran els continguts donats a classe mitjançant proves objectives tipus test i/o preguntes curtes 45 %
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà el coneixement exhaustiu dels continguts del curs.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

· MCSHANE D., RUE N.R. y LINTON R. Conceptos esenciales de seguridad e higiene de los alimentos. 4ª edición. Ed. Pearson Education, INC. Upper Saddle River, Nueva Jersey (USA). 2006

· FORSYTHE SJ. y HAYES PR. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. 2ª edición. Ed. Acribia. Zaragoza (España). 2002

· FORSYTHE SJ. The microbiology of safe food. 2ª edición. Ed. Wiley-Blackwell. West Sussex (UK). 2010

· LEVEAU, J.Y. Manual técnico de higiene, limpieza y desinfección. Ed. A. Madrid Vicente Ediciones. Madrid (España). 2004

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.