DATOS IDENTIFICATIVOS 2018_19
Asignatura (*) GLICOBIOLOGIA Código 13904232
Titulación
Doble tit. de Grau de Biotecnologia i de Bioquímica i Biol. Molecular(2014)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MATHEU MALPARTIDA, MARÍA ISABEL
Correo-e maribel.matheu@urv.cat
Profesores/as
MATHEU MALPARTIDA, MARÍA ISABEL
Web
Descripción general e información relevante Els objectius generals de l’assignatura son els de proporcionar a l'alumne els coneixements bàsics d’ estructura, propietats i funcions de les biomolècules que contenen carbohidrats, així com la descripció de les seves funcions biològiques (incloent el seu paper en determinades malalties) i de les tècniques d’anàlisi emprades per determinar aquestes estructures.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A2 Descriure les bases bioquímiques, moleculars i estructurals del funcionament dels éssers vius.
 A9 Tenir un coneixement estructural i funcional de les molècules que formen els éssers vius: components bàsics i estructures polimèriques.
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A2 Identifica els mecanismes moleculars dels enzims claus involucrats en la biosíntesi i degradació de carbohidrats
Identifica i classifica correctament els diferents carbohidrats i les famílies de derivats
 A9 Coneix els fonaments de les principals tècniques instrumentals d’anàlisis de carbohidrats
Entén la literatura científica contemporània sobre diversos aspectes de la glicobiologia (síntesi, estructura, bioquímica i les seves aplicacions)
Reconeix l’aplicabilitat de les tècniques d’anàlisi estructural de carbohidrats i sap decidir quina es la tècnica més adient per a resoldre un problema concret de determinació estructural
Relaciona l’estructura dels carbohidrats amb les interaccions d’aquests amb altres biopolímers
Relaciona l’estructura dels carbohidrats i els seus derivats dins del context de diferents processos cel·lulars i de malaltia
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Principis generals de glicobiologia Àmbit d'estudi de la glicobiologia. Glicobiologia i biocomplexitat. Estructura, nomenclatura i bases estructurals de la diversitat dels carbohidrats. Conformacions i reactivitat bàsica dels carbohidrats. Glicòsids i glicoconjugats. Representació dels glicans.
Estructura i síntesi de glicoconjugats Tipus de glicoconjugats. Biosíntesi, enzims que processen glicans. Glicoproteïnes. Estructura, biosíntesi i funció de N-glicans i O-glicans. Proteoglicans: Estructura i funció. Glicolípids, GPI anchors i altres glicans. Síntesi de glicoconjugats: estratègies i mètodes. Síntesi química en solució, en fase sòlida i enzimàtica.
Reconeixement de carbohidrats per lectines Estratègies d'elucidacio de les funcions biològiques dels glicans. Tipus de proteïnes que reconeixen glicans. Lectines i GAGs. Mecanismes i principis generals de reconeixement. La multivalència en el reconeixement de glicans. Mètodes de determinació de les interaccions proteïna-carbohidrat. Aplicacions dels "arrays" de glicans. Inhibidors de les interaccions proteïna/lectina-carbohidrat.
Estratègies d’anàlisi estructural de glicans Mètodes de detecció i visualització de glicans. Purificació i derivatització química. Tècniques instrumentals en l'anàlisi estructural dels glicans (RMN, espectrometria de masses, HPLC). Estudi de l'estructura tridimensional dels glicans.
Glicosilació en processos fisiològics i malalties Glicoconjugats en el control de qualitat de glicoproteïnes. Control de qualitat i malalties. Glicoconjugats en infeccions virals i bacterianes. Malalties genètiques associades als glicans. Inhibidors dels enzims que processen glicans. Glicoconjugats i càncer. Glicoconjugats i malalties parasitàries. Present i futur de la glicobiologia.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A2
A9
18 22 40
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A2
A9
4 8 12
Presentacions / exposicions
A2
A9
5 13 18
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A2
A9
2 0 2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries El primer dia de classe es presentarà l’assignatura, s’explicarà breument el temari i la seva organització, metodologia a seguir, bibliografia més adient i la forma d’avaluació. També s’explicarà a l’alumnat la forma de contactar amb el professor fora de les hores de classe.
Sessió Magistral S’explicaran a classe els continguts de l’assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes i qüestions relacionades amb la teoria per part dels alumnes sota la supervisió del professor, individualment o en grup.
Presentacions / exposicions Presentació oral realitzada per l’alumne d’un article científic relacionat amb algun dels contingut de l’assignatura. També inclou la participació obligatòria per part de l’audiència amb preguntes i qüestions.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes.

Atenció personalitzada
descripción
L'alumne podrà contactar amb el professor de l'assignatura en qualsevol moment del curs via correu electrònic, moodle o en el seu despatx per tal de resoldre dubtes referents a l’assignatura. El primer dia de classe es donarà la informació pertinent

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A2
A9
Es resoldran a classe qüestions i problemes pràctics relacionats amb la teoria. Es valorarà la correcta aplicació dels continguts explicats a classe en la resolució de forma correcta i raonada de qüestions i problemes.
10%
Presentacions / exposicions
A2
A9
Presentació oral realitzada per l’alumne d’un article científic d’aplicació dels contingut de l’assignatura. Es valorarà:
- contingut: nivell, estructuració, cerca d’informació.
- respostes a preguntes formulades.
- correcció gramatical de la presentació
- claredat d’exposició, si es fa de manera interessant i convincent, així com la forma d’expressar-se en públic.
-correcta utilització de l’editor de presentacions (PowerPoint).
També es valorarà la participació obligatòria per part de l’audiència amb preguntes i qüestions.
40%
Proves objectives de preguntes curtes
A2
A9
Es valorarà la correcta aplicació dels continguts explicats a classe en la resolució de forma correcta i raonada de qüestions i problemes. 50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

A la segona convocatòria es realitzarà un examen que significarà el 50% de la nota final. L'altre 50% correspondrà a la nota obtinguda en la presentació i els exercicis fets a classe de la primera convocatòria

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.
La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica VARKI et al., Essentials of Glycobiology, Cold Harbor Press, darrera disponible,
Taylor, M.E. and Drickamer, K., Introduction to glycobiology, Oxford University Press, United Kingdom, darrera edició disponible,

 

Complementària Kamerling, J. P. (ed.), Comprehensive Glycosience, from chemistry to systems biology, vols. 1-4, Elsevier, Oxford, darrera edició disponible,
Lindhorst, T.K., Essentials of carbohydrate and biochemistry, Wiley-VCH, Weinheim, Germany, darrera edició disponible,
Sansom, C.; Markman, O., Glycobiology, Scion Publ. Ltd., Bloxham, United Kingdom, darrera edicio disponible,
Fraser-Reid, B.O.; Tatsuta, K.; Thiem, J. (eds.), Glycoscience-Chemistry and chemical biology I-III, Springer-Verlag, Berlin, darrera edició disponible,

 

Recomanacions


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
ESTRUCTURA I FUNCIÓ DE BIOMOLÈCULES/13214107
QUÍMICA ORGÀNICA/13214101
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.