Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Composició d'aliments i matèries primeres. |
| A6 |
Bioquímica. |
| A7 |
Bases de l'alimentació saludable. |
| A10 |
Dietètica. Bases de l'alimentació saludable. |
| A28 |
Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària. |
| A36 |
Alimentació i cultura. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Identificar i classificar els diferents aliments
| | A6 |
Descriure els diferents tipus de cocció dels aliments
| | A7 |
Saber avaluar les característiques organolèptiques dels aliments
Relacionar els aliments amb el millor tipus de cocció per al seu aprofitament òptim. Conèixer quina és l'estructura organitzativa d'un menú
Confeccionar plats a partir d'aliments seleccionats
| | A10 |
Prendre consciència que no hi ha aliments bons o dolents i que cadascú s'adequa a situacions concretes
Relacionar les ofertes gastronòmiques amb els elements que les composen, les característiques i la dieta necessària
| | A28 |
Analitzar els factors que disminueixen la qualitat nutricional dels aliments
Confeccionar elaboracions bàsiques de múltiples aplicacions per a la seva utilització com a acompanyament de plats
Preparar i presentar preparacions culinàries pròpies de les dietes prescrites
| | A36 |
Participar aportant coneixements d'aliments menys coneguts en el nostre àmbit
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B5 |
Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
Contribuir a la consolidació i desenvolupament de l’ equip, afavorint la comunicació, el repartiment equilibrat de tasques, el clima intern i la cohesió
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
|
Tema |
Subtema |
Introducció |
Conceptes bàsics
Terminologia culinaria |
Mise en place |
Descripció
Elaboració de receptes i fitxes de producció
Pràctica en diferents grups d'aliments |
Tècniques culinaries |
Descripció
Pràctica de coccions utilitzant tot tipus d'aliments |
Fondos i salses |
Descripció
Pràctica en la realització de fondos, lligams i salses bàsiques |
Aliments de mercat i supermercat |
Descripció dels grups d'aliments, amb diferents aplicacions culinaries.
Conèixer ingredients i productes per elaborar receptes concretes.
Pràctica dels grups d'aliments utilitzant diferents tipus de coccions.
Aliments alternatius. |
Cuina i dietoteràpia |
Descripció de la patologia amb la modificació culinaria més adient.
Exemples de receptes.
Pràctica de receptes aplicades a patologies concretes |
Cuina d'altres cultures |
Receptes característiques d'altres cultures i alguns dels seus aliments més característics.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Seminaris |
|
10 |
15 |
25 |
Sessió Magistral |
|
16 |
32 |
48 |
Pràctiques a laboratoris |
|
28 |
42 |
70 |
Atenció personalitzada |
|
5 |
0 |
5 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicarem el contingut de l'assignatura i la metododolgia que s'emprarà al llarg del curs i farem una prova inicial per valorar els coneixements previs de l'alumna. |
Seminaris |
Es realitzaran 5 seminaris de dues hores cadascun d'ells. S'impartiran casos pràctics, debats, videos divulgatius... |
Sessió Magistral |
Mitjançant classes magistrals d'una hora s'explicarà la teoria que figura al programa de l'assignatura.
S'utilitzaran aquestes hores per presentar els treballs grupals de final de curs. |
Pràctiques a laboratoris |
Es realitzaran 14 sessions de dues hores cadascuna. La finalitat és posar en pràctica tots els coneixements donats a la part teòrica.
Es treballarà amb matèries primeres que es convertiran amb receptes reals que els grups de treball hauran de provar i analitzar per treuren unes conclusions. |
Atenció personalitzada |
Qualsevol alumna que tingui que fer una consulta personalitzada tindrà l'email del professor responsable per concertar una cita. |
Descripció |
Qualsevol alumna podrà concerta cita prèvia amb el professor que desitgi mitjançant e-mail. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Assistència imprescindible, s'acceptarà justificació escrita màxima de dues sessions.
Avaluació continua en l'elaboració de les receptes i presentacions, l'actitud, portar la roba adequada i la predisposició a provar les receptes elaborades.
ES farà examen pràctic |
40% |
Proves mixtes |
|
L'examen final constarà de preguntes curtes i preguntes tipus test.
La convocatoria extraodinaria serà examen oral. |
40% |
Altres |
|
Treball en grup final escrit i exposició oral |
20% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Seminaris, tots els continguts poden entrar a l'examen final. La participació, entrega dels exercicis i assistència es valorarà positivament. La segona convocatòria, serà un examen escrit amb preguntes curtes. |
Bàsica |
JENI WRIGHT Y ERIC TREUILLÉ, GUIA COMPLETA DE LA TÉCNICAS CULINARIAS, , 2008
, LAS TÉCNICAS DEL CHEF, , 2010
JORGE D. PAMPLONA ROGER, ENCICLOPEDIA DE LOS ALIMENTOS Y SU PODER CURATIVO, 1RA, 2001
HERMANN GRÜNER, ET AL, PROCESOS DE COCINA, , 2005
J VALLE, J.C. FERRI, N GONZALEZ, TECNICAS CULINARIAS, , 2013
FINA FERRANDO VALVERDE, TECNICAS CULINARIAS, , 2012
|
Els llibres de receptes en general i webs especilalitzades amb receptes. |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
DIETÈTICA/14224104 | CIÈNCIA I TECNOLOGIA DELS ALIMENTS/14224102 | DIETOTERÀPIA I/14224106 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|