Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A12 |
Elaborar les diferents tipologies de vins escumosos i altres begudes fermentades |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'Enologia. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A12 |
Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B2 |
Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
Presenta opcions de solució que són efectives en la majoria dels casos per resoldre els problemes
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C3 |
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
Reflexiona, revisa i avalua el procés de gestió de la informació
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Fonaments de la destil•lació |
1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil•lació discontínua.
1.4 Destil•lació contínua. Mètode gràfic de McCabe Thiele.
|
Tema 2. Destil•lats. |
2.1 Destil•lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil•lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
|
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. |
3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
|
Tema 4. Vinagre. |
4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
|
Tema 5. Altres subproductes del vi. |
6.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
7 |
7 |
14 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
5 |
5 |
10 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
0 |
5 |
5 |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
|
2 |
6 |
8 |
Treballs |
|
0 |
7 |
7 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
10 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
3 |
0 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
presentació del curs |
Sessió Magistral |
sessió magistral |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes a classe |
Resolució de problemes, exercicis |
Resolució de problemes fora de classe |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
Resolució de problemes i activitats mitjançant TIC |
Treballs |
Realització d'activitast més complexes |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques al laboratori |
Atenció personalitzada |
Resolució dubtes |
Descripció |
moodle, despatx, e-mail |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis |
|
Entrega de problemes i activitats durant el curs |
10% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Assistència obligatòria
Prova escrita u oral
Informe de pràctiques |
30% |
Proves mixtes |
|
2 proves escrites durant el curs
Necessari un mínim de 4 punts sobre 10 en les proves mixtes per ponderar les notes de pràctiques i altres
|
60% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Avaluació de la segona convocatòria serà un examen del temari no superat a l'avaluació continuada. Mantindran criteris d'avaluació, conservant-se les notes de pràctiques de laboratori i altres. Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells alectrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora |
Bàsica |
Antonio Madrid Vicente,, Elaboración De Bebidas Alcohólicas De Alta Graduación, ,
Solieri, L., Giudici, P., Vinegars of the World, , New York : Springer, cop. 2009
|
Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999 Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990 Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998 Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991 Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller |
Complementària |
, , ,
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ESTADÍSTICA/19224005 | MATEMÀTIQUES/19224006 | FÍSICA/19224007 | QUÍMICA II/19224009 | QUÍMICA I/19224008 | OPERACIONS BÀSIQUES/19224101 | QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103 | ENOLOGIA GENERAL I/19224106 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|