Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final |
| A2 |
Identificar els diferents tipus de begudes fermentades amb la matèria primera i el mètode d'elaboració, i relacionar-lo amb les característiques sensorials del producte final |
| A6 |
Valorar, incorporar i gestionar eficaçment les noves eines de sostenibilitat ambiental i d'anàlisi de cicle de vida a la producció de begudes fermentades |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT2 |
Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació. |
| CT7 |
Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Conèixer els diversos processos tecnològics propis de l'elaboració de la malta i la cervesa.
Saber utilitzar els equips necessaris per a l'elaboració i l'envasat de la cervesa.
Distingir els diferents tipus d'envasats disponibles en l'elaboració de cervesa, així com els avantatges i inconvenients de cadascún d'ells.
| | A2 |
Reconèixer les característiques que distingeixen els diferents tipus de cervesa.
| | A6 |
Distingir els diferents tipus d'envasats disponibles en l'elaboració de cervesa, així com els avantatges i inconvenients de cadascún d'ells.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT2 |
Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
| | CT7 |
Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
- Manejo de las materias primas. |
o Lúpulo: cultivo, composición y propiedades de sus componentes, evaluación y variedades de lúpulo.
o Agua: Obtención de agua, requisitos que debe cumplir, procesos para la mejora del agua.
o Adjuntos: maíz, arroz, cebada, trigo, azúcar, caramelo,…
|
- Obtención del mosto: |
o Molturación de la malta: pretratamiento, molturación en seco o humeda.
o Maceración: transformaciones químicas y bioquímicas durante la maceración, mezcla y tipo de procesos.
o Filtración del mosto.
o Cocción del mosto: procesos y transformaciones durante la cocción, sistemas de cocción, control del mosto saliente, cálculo del rendimiento.
o Enfriamiento y clarificación del mosto.
o Control de los procesos durante la fabricación del mosto.
|
- Estudios de los diferentes métodos y procedimientos para la fabricación de tipos de cerveza. |
o Transformaciones durante la fermentación y maduración: metabolismo de la levadura, formación y degradación de productos secundarios.
o Fermentación y maduración clásicas.
o Fermentación y maduración en tanques cilindrónicos.
o Filtración de la cerveza: tipos de filtros.
o Estabilización de la cerveza: estabilización biológica y coloidal. Estabilidad de sabor.
o Carbonatación de la cerveza.
o Procesos especiales para la fabricación de la cerveza. Ice beer. Procesos de extracción del alcohol.
|
- Envasado de la cerveza |
o Envasado en botellas de vidrio retornables: ventajas e inconvenientes, procesos de pretratamiento, llenado, taponado, control, pasteurización, etiquetado. Particularidades de las botellas de vidrio no retornables.
o Envasado en botellas de PET: propiedades, fabricación, transporte, procesos de llenado, taponado y etiquetado.
o Envasado en latas: propiedades, limpieza, procesos de llenado e inspección.
o Envasado en barriles, kegs, latas grandes.
|
- La cerveza terminada: composición, sabor y espuma, tipos de cerveza y sus particularidades. |
|
- Gestión de desechos y medio ambiente. |
|
- Particularidades de las cervecerías pequeñas y microcervecerías: cerveza artesanal. |
|
- Visitas industriales. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
22 |
48 |
70 |
Pràctiques a laboratoris |
|
20 |
20 |
40 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
15 |
15 |
30 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
8 |
10 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
|
Sessió Magistral |
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Pràctiques de camp/sortides |
|
Atenció personalitzada |
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
|
50 % |
Pràctiques de camp/sortides |
|
|
10 % |
Proves mixtes |
|
|
40 % |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'assignatura té convocatòria única. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no estiguin expressament autoritzats per a la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|