Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final. |
| A3 |
Aprofundir en el funcionament dels sistemes turístics i adquirir coneixements sobre els principis de desenvolupament, gestió i governança de destinacions enoturístiques des d’una perspectiva sostenible, responsable i competitiva. |
| A5 |
Dissenyar i implantar estratègies innovadores per al desenvolupament de productes i destinacions d’enoturisme. |
| A7 |
Valorar el context històric, geogràfic, cultural i social de les regions productores de vi i integrar-lo en els programes d’innovació vitivinícola i en el disseny de productes per als consumidors enoturístics. |
| A8 |
Percebre, apreciar i dominar la diversitat de característiques sensorials del vi i les tècniques de tast. |
| A9 |
Participar en el conjunt d’activitats dutes a terme en empreses vitivinícoles i/o institucions vinculades al món de l’enoturisme, aplicant els coneixements adquirits en un context multidisciplinari. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT2 |
Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació. |
| CT3 |
Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars. |
| CT4 |
Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes. |
| CT5 |
Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències. |
| CT6 |
Desenvolupar habilitats per gestionar la carrera professional. (Carreer development) |
| CT7 |
Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Conèixer les diferents varietats de raïm, el seu cicle de vida i la relació amb les característiques del most
Distingir les tècniques vitivinícoles del maneig de la vinya i les operacions anuals de manteniment del cultiu
Reconèixer els processos d'elaboració, així com els equips necessaris per a la producció dels diferents tipus de vi i vins especials (escumosos, dolços, fortificats i de criança)
| | A3 |
Comprendre els components del territori i la seva diversitat com a context de l'activitat enoturística
Comprendre i demostrar la importància del territori i l'enoturisme en el desenvolupament territorial
Comprendre el funcionament del sistema econòmic/turístic i la seva mesura
Conèixer les principals tècniques per al seguiment i el monitoratge de l'activitat turística
Reconèixer la importància del turisme en el desenvolupament local i regional dels territoris vitivinícoles
Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
| | A5 |
Conèixer i utilitzar eines d'anàlisi, diagnosi i representació territorial
| | A7 |
Idenficar les denominacions d'origen i asociar-les amb les seves caracterísitiques més rellevants
Avaluar la importància dels vins en la gastronomia local
Distingir i utilitzar els maridatges específics entre els vins i la gastronomia local
Situar i descriure les tradicions tangibles i intangibles del territori
Interpretar el patrimoni, la història, el paisatge i el context socieconòmic i cultural
Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
| | A8 |
Distingir les característiques sensorials dels diferents vins i vins especials
| | A9 |
Adquirir habilitats científiques i pràctiques en diferents processos de producció de vins
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT2 |
Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
| | CT3 |
Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
| | CT4 |
Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
| | CT5 |
Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
| | CT6 |
Desenvolupar habilitats per gestionar la carrera professional. (Carreer development)
| | CT7 |
Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Història dels vins escumosos. Aspectes legals. Estadítiques.
|
|
Aspectes pràctics del tast de vins escumosos. El CO2 com a vector senrorial |
|
Viticultura dels vins escumosos |
|
Descripció de les metodologies de la producció dels vins base |
|
Metodologies d'enriquiment de diòxid de carboni per aconseguir la pressió requerida. |
|
Mètode tradicional tot en una ampolla: Champagne, Cremant, Cava, Talento.
|
|
Tanc de fermentació: Asti Spumanti, Proseco, Lambrusco.
|
|
Sessions de tast |
Tast de diferents tipus de vins escumosos
Tast vertical: efecte de l'envelliment
Tast horitzontal: Efecte de la dosi en un vi escumos jove i envellit
Vins escumosos del món
Sparkling wines from the world
Noves begudes carbonitzades i aromatitzades basades en el vi.
|
Sessions de laboratori: Preparació del tiratge (segona fermentació per lots)
|
|
Visita de celler: petits, mitjans i grans productors |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
20 |
28.5 |
48.5 |
Seminaris |
|
6 |
7.5 |
13.5 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
18 |
30 |
48 |
Sessions de tast |
|
15 |
22.5 |
37.5 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Introducció de l’assignatura i explicació de les activitats i l’avaluació |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica de l’assignatura |
Seminaris |
Discussió en grups sobre temes relacionats amb els vins escumosos. Exposició final de les conclusions |
Pràctiques de camp/sortides |
Visites de cellers i treball al celler |
Sessions de tast |
Tast de diferents tipus de vins escumosos amb diferents propòsits |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes als estudiants |
Descripció |
L’atenció personalitzada es pot sol·licitar mitjançant contacte previ per correu electrònic. El professor programarà una trobada amb l’estudiant en un període curt de temps (72 hores) |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Seminaris de discussió |
20 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
Test de preguntes curtes |
20 |
Sessions de tast |
|
Tast de diferents mostres |
20 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Prova de preguntes curtes |
40 |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'avaluació de la segona convocatòria serà la mateixa que a la primera. La qualificació de la part corresponent als seminaris es guardarà. L'estudiant haurià de fer un tast i un examen de preguntes curtes. L'us de les TIC està prohibit als exàmens. |
Bàsica |
|
Le vigneron Champenois (monthly publication received in the campus library) Sparkling wines : the technology of their production in Australia / David Armstrong, Bryce Rankine, Geoff Linton (Winetitles, 1994) ISBN 1875130136 Tecnología de los vinos espumosos / Tulio de Rosa (Ed. Mundi-Prensa, 1990) ISBN 8471142996
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|