IDENTIFYING DATA 2018_19
Subject (*) PATRIMONI DEL VI I TURISME III Code 19635111
Study programme
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
6 Obligatòria Segon 1Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
E-mail gemma.beltran@urv.cat
Lecturers
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
Web
General description and relevant information

Competències
Type A Code Competences Specific
 A1 Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final.
 A3 Aprofundir en el funcionament dels sistemes turístics i adquirir coneixements sobre els principis de desenvolupament, gestió i governança de destinacions enoturístiques des d’una perspectiva sostenible, responsable i competitiva.
 A5 Dissenyar i implantar estratègies innovadores per al desenvolupament de productes i destinacions d’enoturisme.
 A7 Valorar el context històric, geogràfic, cultural i social de les regions productores de vi i integrar-lo en els programes d’innovació vitivinícola i en el disseny de productes per als consumidors enoturístics.
 A8 Percebre, apreciar i dominar la diversitat de característiques sensorials del vi i les tècniques de tast.
Type B Code Competences Transversal
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
 CT6 Desenvolupar habilitats per gestionar la carrera professional. (Carreer development)
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A1 Conèixer les diferents varietats de raïm, el seu cicle de vida i la relació amb les característiques del most
Distingir les tècniques vitivinícoles del maneig de la vinya i les operacions anuals de manteniment del cultiu
Reconèixer els processos d'elaboració, així com els equips necessaris per a la producció dels diferents tipus de vi i vins especials (escumosos, dolços, fortificats i de criança)
 A3 Comprendre els components del territori i la seva diversitat com a context de l'activitat enoturística
Comprendre i demostrar la importància del territori i l'enoturisme en el desenvolupament territorial
Comprendre el funcionament del sistema econòmic/turístic i la seva mesura
Conèixer les principals tècniques per al seguiment i el monitoratge de l'activitat turística
Reconèixer la importància del turisme en el desenvolupament local i regional dels territoris vitivinícoles
Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
 A5 Conèixer i utilitzar eines d'anàlisi, diagnosi i representació territorial
 A7 Idenficar les denominacions d'origen i asociar-les amb les seves caracterísitiques més rellevants
Avaluar la importància dels vins en la gastronomia local
Distingir i utilitzar els maridatges específics entre els vins i la gastronomia local
Situar i descriure les tradicions tangibles i intangibles del territori
Interpretar el patrimoni, la història, el paisatge i el context socieconòmic i cultural
Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
Conèixer i aplicar el disseny de cartes de vins harmonitzant-los amb l'oferta gastronòmica.
Dominar les tècniques i instruments del servei del vi (ampolles, gots, decantadors, etc.)
Identificar les zones vitivinícoles del món i les diferents denominacions d'origen.
 A8 Distingir les característiques sensorials dels diferents vins i vins especials
Type B Code Learning outcomes
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT4 Treballar en equips multidisciplinars i en contextos complexes.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
 CT6 Desenvolupar habilitats per gestionar la carrera professional. (Carreer development)
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
Les regions vitivinícoles i enoturisme: exemples Marc geogràfic, històric i institucional

Paisatge i diversitat enològica

Ambient sociocultural i econòmic: indicadors

Patrimoni cultural i arquitectònic: un component distintiu i d’impacte
Agents locals i regionals i enoturisme
Actors institucionals del sector turístic: un enfocament a diverses escales

Govern local i enoturisme

Altres actors locals: la seva diversitat i impacte

Rutes enoturístiques i desenvolupament local i regional
Gastronomia del vi: tradició i creativitat
La vinya i el vi: tradició i innovació

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
0 0 0
Seminaris
0 0 0
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
0 0 0
Pràctiques de camp/sortides
0 0 0
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries
Seminaris
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
Pràctiques de camp/sortides
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Description
Professora responsable de l'assignatura: Maria Helena Mesquita Pina ; Altres professors: António Manuel de Barros Cardoso

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Others  

Examen final Presentació oral i discussió del treball Treball de camp Participació a classe

65 %

15 %

15 %

5 %
 
Other comments and second exam session

Fonts d'informació

Bàsica

CCDRN (2006)- O Alto Douro Vinhateiro,CCDRN,  Porto

PINA, H. (2007)- O Alto Douro - um espaço contrastante em mutação. INCM. Lisboa

PINA, H. (2008)- A Ribeira Lima: que estratégias adoptar para sua revitalização?. Univ. Alcalá Henares

Pina, H. (2013)- Land Use Structures in the Demarcated Douro Region: overarching trends in the last few decades. Global and local challenges and opportunities. Whitaker Institute, CSRS, Galway

Pina, H. (2014)- New Generation and Strategic Development of Alto Douro: the importance of Innovation and Entrepreneurship. Univ. Veliko Tarnovo.

ROLO, J., & CORDOVIl, F. (2014). Rural, Agriculturas e Políticas. Lisboa: Animar - A.P.D.L.

SIMÕES, O. (2008) - Enoturismo em Portugal: as Rotas do Vinho. Ver Turismo e Património Cultural, vol.6, nº2, 269-279

UNION, European. (2013). Rural Development in the EU: Statistical and Economic Information: European Union - D-G  for Agriculture and Rural Development

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.