DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) ADAPTACIÓ A L'ENOLOGIA Codi 19635202
Ensenyament
Innovació en Enoturisme (Erasmus Mundus) (2016)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
gemma.beltran@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Identificar els diferents tipus de vi existents i tenir coneixements dels processos de producció vitivinícola, des del tractament de la matèria primera fins a l’obtenció del producte final.
 A3 Aprofundir en el funcionament dels sistemes turístics i adquirir coneixements sobre els principis de desenvolupament, gestió i governança de destinacions enoturístiques des d’una perspectiva sostenible, responsable i competitiva.
 A5 Dissenyar i implantar estratègies innovadores per al desenvolupament de productes i destinacions d’enoturisme.
 A7 Valorar el context històric, geogràfic, cultural i social de les regions productores de vi i integrar-lo en els programes d’innovació vitivinícola i en el disseny de productes per als consumidors enoturístics.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
 CT6 Desenvolupar habilitats per gestionar la carrera professional. (Carreer development)
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Reconèixer els processos d'elaboració, així com els equips necessaris per a la producció dels diferents tipus de vi i vins especials (escumosos, dolços, fortificats i de criança)
 A3 Comprendre els components del territori i la seva diversitat com a context de l'activitat enoturística
Comprendre i demostrar la importància del territori i l'enoturisme en el desenvolupament territorial
Comprendre el funcionament del sistema econòmic/turístic i la seva mesura
Conèixer les principals tècniques per al seguiment i el monitoratge de l'activitat turística
Reconèixer la importància del turisme en el desenvolupament local i regional dels territoris vitivinícoles
Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
 A5 Conèixer i utilitzar eines d'anàlisi, diagnosi i representació territorial
 A7 Idenficar les denominacions d'origen i asociar-les amb les seves caracterísitiques més rellevants
Avaluar la importància dels vins en la gastronomia local
Distingir i utilitzar els maridatges específics entre els vins i la gastronomia local
Situar i descriure les tradicions tangibles i intangibles del territori
Interpretar el patrimoni, la història, el paisatge i el context socieconòmic i cultural
Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit de l'especialització escollida.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
 CT6 Desenvolupar habilitats per gestionar la carrera professional. (Carreer development)
 CT7 Aplicar els principis ètics i de responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Viticultura: varietats de raïm i gestió de la vinya Procés de maduració, evolució i influències sobre la composició del vi
Controls de maduressa i d'estat sanitari.
Sistemes de verema i de transport del raïm
Enologia: procés de vinificació i envelliment Operacions comuns a totes les vinificacions
Vinificació en blanc
Vinificació en rosat
Vinificació en negre
Criança i envelliment
Estabilització i embotellat
Introducció a l'anàlisi sensorial

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
A8
19 28.5 47.5
Seminaris
A1
A8
5 7.5 12.5
Pràctiques de camp/sortides
A1
A8
5 7.5 12.5
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A1
A8
30 45 75
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
A1
A8
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció de l'assignatura
Sessió Magistral Explicació dels concenptes necessaris per l'elaboració dels diferents tipus de vins
Seminaris Introducció a la degustació
Pràctiques de camp/sortides Visites a bodegues
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava Pràctiques al celler experimental, participant en el procés d'elaboració del vi
Atenció personalitzada Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic i concertar data: fernando.zamora@urv.cat

Atenció personalitzada
Descripció
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic i concertar data: fernando.zamora@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A1
A8
Assistència obligatòria. Es valorarà l'actitud 25%
Proves objectives de tipus test
A1
A8
Preguntes de tipus test o preguntes curtes 75%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria s'avaluarà igual que la primera.


Fonts d'informació

Bàsica

 Boulton, R, Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, 1996

 Flancy, C. , Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier,, 1998

 Hidalgo, J., Tratado de Enología. 2 tomos, Mundi-Prensa, 2011

 Moreno-Arribas & M.C. Polo, Wine Chemistry and Biochemistry, Springer, 2008

 Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P, Sciences et Techniques du vin, 4 toms,, Ed. Dunod, 1975-76

 Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, , Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod , 1998

 Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, AMV Ediciones, 2003

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent