DATOS IDENTIFICATIVOS 2019_20
Asignatura (*) APLICACIONS DE LES TÈCNIQUES CROMATOGRÀFIQUES Código 13635104
Titulación
Tècniques Cromatogràfiques Aplicades (2010)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
4 Obligatòria Primer AN
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MARCÉ RECASENS, ROSA MARIA
Correo-e rosamaria.marce@urv.cat
manuela.hidalgo@urv.cat
victoriadelosangeles.salvado@urv.cat
enriqueta.antico@urv.cat
juanmanuel.sanchez@urv.cat
felix.hernandez@urv.cat
monica.iglesias@urv.cat
Profesores/as
MARCÉ RECASENS, ROSA MARIA
HIDALGO MUÑOZ, MANUELA
SALVADÓ MARTÍN, VICTÒRIA DE LOS ÁNGELES
ANTICÓ DARÓ, ENRIQUETA
SÁNCHEZ NAVARRO, JUAN MANUEL
HERNÁNDEZ HERNÁNDEZ, FÉLIX
IGLESIAS JUNCÀ, MÒNICA
Web
Descripción general e información relevante Aquesta assignatura pretén donar una visió pràctica, real i actual de les diferents aplicacions de les tècniques cromatogràfiques en diferents entorns actuals de treball. Mitjançant la presentació de diversos exemples d'anàlisis reals, l'estudiant ha de ser capaç de donar resposta a diferents problemes analítics, ja siguin ambientals, clínics, forènsics o de seguretat alimentària, entre d'altres.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Recerca
  AR6 CE06 - Dissenyar i projectar les tècniques actuals de tractament de mostra en els laboratoris d'anàlisi de mostres alimentàries, sanitàries i ambientals.
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
  BC1 CG01 - Interpretar i aplicar l'ús de les últimes tendències de les tècniques cromatogràfiques i l’espectrometria de masses, tant en les seves línies de recerca, com en metodologies, recursos i problemes que s'aborden en diversos àmbits cientificotècnics.
  BC2 CG02 - Prendre decisions a partir del coneixement per organitzar, planificar i desenvolupar metodologia analítica basada en tècniques cromatogràfiques per donar solució als diferents problemes analítics en els camps d'anàlisi industrial, alimentari, ambiental i sanitari, entre d’ altres.
Tipo C Código Competencias Nucleares

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Ser capaç de resoldre problemes d'aplicacions analítiques AR6
BC1
BC2
Dominar les diferents aplicacions de les tècniques cromatogràfiques AR6
BC1
BC2

Continguts
tema Subtema
1. Anàlisi de mostres ambientals
1.1 Principals compostos d’interès en anàlisi de mostres ambientals
1.2 Distribució i transport de contaminants en el medi ambient
1.3 Determinació de gasos atmosfèrics traça
1.4 Anàlisi d’aigües
1.5 Anàlisi de sòls i sediments
2. Anàlisi d’aliments
2.1. Composició dels aliments
2.2. Determinació de microcomponents: vitamines i provitamines, microcomponents bioactius i additius.
2.3. Determinació de residus de plaguicides i tòxics.
2.4. Anàlisi de compostos volàtils en vins.
3. Anàlisi clínica i forense
3.1. Compostos d’interès en anàlisi clínica i forense.
3.2. Proteòmica i genòmica
3.3. Determinació de fàrmacs i drogues d’abús.
3.4. Anàlisi d’alè humà.
4. Especiació d’elements traça
4.1. Definició d’especiació
4.2. Instrumentació
4.3. Materials de referència per a anàlisis d’especiació


Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Seminaris
5 0 5
Treballs
0 20 20
Sessió Magistral
24 22.8 46.8
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves de desenvolupament
5 20 25
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura
Seminaris Participació d'experts en diferetns temes de l'assignatura
Treballs Elaboració de treballs acadèmics
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts a l'aula
Atenció personalitzada Resolució de dubtes

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
descripción
Suport en el desenvolupament dels treballs relacionats amb la matèria explicada

Avaluació
  descripción Peso
Treballs Elaboració de treballs acadèmics 70%
Proves de desenvolupament Prova escrita 30%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

- L'assitència a classe és obligatòria, essent necessari per superar l'assignatura justificar l'assistència al menys al 80% de les classes presencials

- Les activitats avaluatives són obligatòries i per aprovar l'assignatura cal un mínim de 4 de puntuació de cada activitat avaluativa.

- La qualificació de l'assignatura vindrà donada per l'aplicació del percentatge de ponderació corresponent.

- la qualificació "No presentat" suposa no presentar-se a cap de les activitats avaluatives o no assistir a classe.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica PEREZ BENDITO, D., RUBIO, S., Environmental Analytical Chemistry, Elsevier, 1999
Barceló, D.(Ed.), Environmental Analysis:techniques, applications and quality assurance, Elsevier, 1993
WATSON, D., Pesticides, Veterinary and Other Residues in Food, Woodhead Publishing, 2004
BERTHOLF, R.L., WINECKER, R.E., Chromatographic methods in clinical chemistry and toxicology., John Wiley & Sons, 2007
BELITZ, H.D., GROSHC, W., SCHIERBERLE, P., Food chemistry, Springer, 2004

Complementària ATIENZA, M.J., ESTEVE, M.D., ARAGÓN, P., CLIMENT, M.D., La espectrometria de masas y el aroma del vino, Ediciones y Promociones L.A.V., 1999
AMANN, A., SMITH, D. (Eds), Breath Analysis for clinical diagnosis and therapeutic monitoring, World Scientific Publishing, 2005
ABOUL-ENEIN, H.Y. (ED.), Separation techniques in clinical chemistry, Marcel Dekker, 2003
SZPUNAR, J., LOBINSKI, R.(Ed.), Hyphenated techniques in speciation analysis, Royal Society of Chemistry, 2003
NIELSEN, S.S., Food Analysis, Elsevier, 1998

Recomanacions


 
Otros comentarios
L'assignatura es desenvolupa durant tres setmanes consecutives. A la primera setmana s'imparteixen les classes magistrals i a les dues següents, es treballa de manera "no presencial" amb treballs tutoritzats i a través de la plataforma Moodle de la URV. Les classes magistrals d'aquesta assignatura s'imparteixen a la Universitat de Girona. L'assignatura és impartida per professorat de la Universitat de Girona, de la Universitat Jaume I i experts de diferents camps procedents d'altres universitats i del món empresarial. - Les classes magistrals de l'assignatura s'imparteixen en català o castellà en funció de la procedència de l'alumnat. Tot el material docent de l'assginatura està redactat en anglès.
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.