DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) NUTRICIÓ I FISIOPATOLOGIA Codi 13675103
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
FERNANDEZ LÓPEZ, JOSÉ ANTONIO
Adreça electrònica joseantonio.fernandez@urv.cat
xavier.remesar@urv.cat
Professors/es
FERNANDEZ LÓPEZ, JOSÉ ANTONIO
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2019&codiGiga=569294&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripció general i informació rellevant Assignatura impartida des de la UB. Es necessita coneixement previ de Fisiologia humana bàsica, sistema circulatori, nerviós i hormonal. Bioquímica, en especial vies metabòliques principals i la seva regulació.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC4 CE4-Identificar perfectament la relació entre nutrients i patologies.
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC2 CT2-Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
AC4
BC2

Continguts
Tema Subtema
1. Homeòstasis i balanç energètic Concepte d’homeòstasis. Descripció d’un model homeostàtic. Precisió i cost energètic
de manteniment. Equació general del balanç energètic d’un organisme. Factors
estables i modulació de l’equació del balanç energètic. Termogènesis. Eficiència
energètica en l’utilització de substrats.
2. Homeòstasis tèrmica Reaccions bioquímiques i manteniment de la temperatura corporal, valor de Q10 de
les reaccions. Importància de l’homeotèrmia. Concepte de temperatura corporal,
variabilitat i manteniment. Paper del calor residual i de la termogènesi obligatòria i
adaptativa. Eficiència dels sistemes de manteniment de la temperatura corporal,
influencia sobre la generació de calor. Pèrdues globals d’energia, balanç energètic,
equilibri entre producció y pèrdues de calor. Sistemes de manteniment de la
temperatura. Termòstat. Hipotèrmia. Febre, cost energètic.
3. Taxa metabòlica Taxa metabòlica, concepte. Mesura directa e indirecta. Modulació fisiològica. Taxa
metabòlica basal, relacions al·lomètriques. Hipòtesis que expliquen la relació entre
massa corporal i taxa metabòlica. Llei de superfícies. Homeotèrmia i flux de sang.
4. Termogènesis
Termogènesis. Concepte, formes de termogènesis. Termogènesis adaptativa i
obligatòria. Termogènesis induïda per la dieta i termogènesis ‘pura’. Mecanismes de
termogènesis. Hipòtesis, cicles fútils. Tremolor i termogènesis muscular no
tremolosa. Termogènesis al teixit adipós marró, UCP1, estructura i funció. D’altres
proteïnes desacobladores, possibles funciones.
5. Control de la ingesta d’aliments
Control de la ingesta d’energia. Sistemes de control de la ingesta de glúcids i lípids.
Senyals gàstriques i intestinals. Paper de les hormones i pèptids intestinals.
D’hipotàlem. Paper en el control del pes corporal. Neuropèptids: POMC, NPY, etc.
Senyals perifèriques.
6. El teixit adipós Teixit adipós. Emmagatzematge d’energia i òrgan endocrí. Funcions dels adipòcits:
endocrina, autocrina i paracrina. Citoquines. Control nerviós. Interaccions
hormonals. Control de l’adipogènesi i de la lipòlisi. El teixit adipós i els processos
inflamatoris.
7. Dèficit energètic i proteic: malnutrició calòric-proteica i caquèxia
Malnutrició calòric-proteica. Tipus. Mecanismes patogènics i conseqüències
metabòliques. Tractament i recuperació. Caquèxia. Definició i tipus, orígens.
Envelliment. Caquèxia del càncer i malalties consuntives.
8. Interaccions glúcids-lípids energia: la síndrome metabòlica Historia natural de la síndrome metabòlica: dieta primitiva, excés nutricional,
protecció enfront de l’excés de nutrients, resistència a la insulina. Paper dels lípids i
aminoàcids. La síndrome metabòlica, orígens i definició. Components, malalties
associades. Relacions patogèniques entre els components de la síndrome metabòlica
Dislipèmies. Lipotoxicitat. Aterosclerosis. Els lípids en la dieta. L’adipòcit, paper
fisiològic i regulació. Diferenciació. Funcions endocrines, paracrines i immunes.
L’adipòcit malalt, dany endotelial.
9. Nutrició i malalties metabòliques Concepte de malaltia metabòlica, tipus i varietats: malalties susceptibles de millora
amb la dieta, efectes coadjuvants i contraindicacions. Estudis sistemàtics de les
malalties metabòliques i adaptacions de la dieta al seu tractament. Paper global de la
dieta com a element terapèutic.
10. Nutrició i biota Grandària, funcions i diversitat de la biota. Relacions amb la dieta. Efectes
simbiòtics, comensals i parasítics. Probiòtics. La formació de merda, las seves
característiques i composició. Defensa: barreres contra la biota, sistema immune.
Manteniment de la composició i alteracions de la biota. Malalties causades per
alteracions de la biota. Mites i realitats.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció

Avaluació
  Descripció Pes
 
Altres comentaris i segona convocatòria



Fonts d'informació

Bàsica

CERCABIB

Llibre

Ruiz Pons M, Sánchez-Valverde Visus F, Dalmau Serra J. Tratamiento nutricional de los errores innatos del metabolismo. 3a ed. Madrid: Drug Ergon; DL 2015.  

Article

M. Alemany. Concepto de dieta mediterránea: ¿un grupo de alimentos saludables, una dieta o una panacea publicitaria? Med.Clin. 2011;136 (13):594-599.  

Alemany M. Different effects of hyperlipidic diets in human lactation and adulthood: growth versus the development of obesity. Reprod. Biol. Endocrinol. 2011; 9 (101)  

Maury E, Brichard SM. Adipokine dysregulation, adipose tissue inflammation and metabolic syndrome. Mol Cell Endocrinol. 2010;314:1-16  

Cannon B, Nedergaard J. Brown Adipose Tissue: Function and Physiological Significance. Physiol Rev. 2004;84: 277-359.doi 10.1152/physrev.00015.2003  

Cannon B, Nedergaard J. Neither brown nor white. Nature. 2012;488:286-287  

Cummings DE, Overduin J. Gastrointestinal regulation of food intake. J Clin Invest. 2007;117:13-23.  

Keesey RE, Hirvonen MD. Body-weight set-points: determination and adjustment. J Nutr. 1997;127:1875S-1883S.  

Nedergaard J, Bengtsson T, Cannon B. Unexpected evidence for active brown adipose tissue in adult humans. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2007;293:E444-E452  

Speakman JR. The history and theory of the doubly labeled water technique. Am J Clin Nutr. 1998;68 (suppl):932S-8S  

M. Alemany. Metabolic syndrome: A multifaceted disease of affluence. J. Endocrinol. Metab.2012; 2 (4-5):155-165  

M. Alemany. The problem of nitrogen disposal in the obese. Nutr. Res. Rev.2012; 25 (1):18-28  

M. Alemany. Do the interactions between glucocorticoids and sex hormones regulate the development of the metabolic syndrome? Front. Endocrinol. 2012;3 (27)  

M. Alemany. Regulation of adipose tissue energy availability through blood flow control in the metabolic syndrome. Free Radic. Biol. Med. 2012;52 (10):2108-2119  

M. Alemany. Utilization of dietary glucose in the metabolic syndrome. Nutr.Metab. 2011;8 (74).  

Alemany M. Adipose tissue hypoxia, a conceptual alometric view. J. Endocrinol. Metab. 2011;1 (4):155-158.  

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent