DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) MICROCOMPONENTS DE LA DIETA Codi 13675105
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Primer Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Adreça electrònica montserrat.esteve@urv.cat
xavier.remesar@urv.cat
Professors/es
ESTEVE RÀFOLS, MONTSERRAT
REMESAR BETLLOCH, XAVIER
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2019&codiGiga=569296&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripció general i informació rellevant Assignatura impartida des de la UB. Es necessita un bon coneixement previ del metabolisme intermediari.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 CE1-Dominar els conceptes i processos metabòlics que intervenen en la gestió dels nutrients en l'organisme i la seva funció.
  AC2 CE2-Integrar el coneixement de les principals vies metabòliques i dels nutrients en situacions de salut i malaltia.
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 CT1-Desenvolupar l'autonomia suficient per treballar en projectes d'investigació i col·laboracions científiques o tecnològiques del seu àmbit temàtic.
  BC2 CT2-Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
AC1
AC2
BC1
BC2

Continguts
Tema Subtema
1.1. Minerals Significat biològic dels components minerals. Classificació dels elements minerals. Biodisponibilitat. Absorció, transport i paper en el metabolisme. Especificitats de cada element. Estudi individualitzat de les seves funcions metabòliques. Estudi de les accions tòxiques dels diferents minerals.
2. 2. Vitamines
Significat biològic dels microcomponents orgànics dels éssers vius. Concepte de Vitamina, provitamina i vitámeros. Criteris per classificar les vitamines. Disponibilitat i metabolisme de les diferents vitamines en l'organisme. Altres substàncies que poden ser considerades com a vitamines.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Fco. Javier Remesar Betlloch xremesar@ub.edu Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular

Avaluació
  Descripció Pes
Altres

L'avaluació tindrà en compte els resultats de les activitats no presencials (10% + 10% de la nota final) i la nota obtinguda en l'avaluació final. L'avaluació final (80% de la nota), consistirà en respondre una sèrie de preguntes de tipus test (60% de la nota total) i dues preguntes específiques de minerals i vitamines (un 10% de la nota final cadascuna). Les activitats no presencials es realitzaran després del període lectiu referit a cada part de la assignatura.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

CERCABIB

Libro

Combs GF. The Vitamins: fundamental aspects in nutrition and health. 4a ed. Amsterdam: Elsevier; 2012.  

3a edició, 2008  

Prasad AS, editor. Essential and toxic trace elements in human health and disease: the First International Meeting of the International Society for Trace Element Research in Humans held in Palm Springs, California, December 9-12, 1986. New York: Liss; 1988.  

Linder MC, editora. Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos. Pamplona: EUNSA; 1988.  

McDowell LR. Vitaminas. Barcelona: Ediciones S; 2004.  

Gibney ME, Vorster HH, Kok FJ, editors. Introducción a la nutrición humana. Zaragoza: Acribia; 2004.  

Alemany M. Enciclopedia de las dietas y la nutrición. 2a ed. Barcelona: Planeta; 1999.  

Revista

International Journal of Food Science and Vitaminology  

Página web

FAO Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [internet]. Itàlia: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura; [data d’actualització: 2017; data de consulta: 18-07-2017]. Disponible a: http://www.fao.org/home/es/  

USDA. United States Department of Agriculture. National Agricultural Library. Food and Nutrition Information Centre [internet], [data de consulta: 18-07-2017]. Disponible a: http://fnic.nal.usda.gov/  

OMS Organización Mundial de la Salud [internet]. Organización de las Naciones Unidas. [data d’actualització: 2017; data de consulta: 18-07-2017]. Disponible a: www.who.int  

Harvard School of Public Health [internet]. Boston: Harvard T.H. Chan School of Public Health; [data d’actualització: 2017; data de consulta: 18-07-2017]. Disponible a: www.hsph.harvard.edu  

Texto electrónico

The American Journal of Clinical Nutrition  

Annual Review of Nutrition  

Annual Review of Nutrition.  

The British Journal of Nutrition. Cambridge : Cambridge University Press, 1947-  

International Journal of Obesity  

The Journal of Nutrition  

 Brody T. Nutritional biochemistry [recurs electrònic]. 2a ed. San Diego: Academic Press; 1999.   

En paper  

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent