DATOS IDENTIFICATIVOS 2019_20
Asignatura (*) ALIMENTS FUNCIONALS Código 13675208
Titulación
Nutrició i Metabolisme (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Correo-e francesc.puiggros@urv.cat
begona.muguerza@urv.cat
Profesores/as
PUIGGROS LLAVINÉS, FRANCESC
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Web
Descripción general e información relevante Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionals, des de la comprensió dels mecanismes moleculars mitjançant els quals actuen, la seva eficàcia i seguretat, així com conèixer l'ús dels aliments funcionals per a proporcionar millor qualitat de vida als individus.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  Professionalitzador
  AP6 Especialitat "Aliments Saludables": Comprendre les bases de legislació i seguretat alimentària.
  Recerca
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
Tipo C Código Competencias Nucleares

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionals, des de la comprensió dels mecanismes moleculars mitjançant els quals actuen, la seva eficàcia i seguretat, així com conèixer l'ús dels aliments funcionals per a proporcionar millor qualitat de vida als individus. AP6

Continguts
tema Subtema
1. Concepte i avaluació científica dels aliments funcionals
2. Context normatiu a la Unió Europea
3. Components bioactius dels aliments funcionals:
1. Patologia cardiovascular
2. Salut òssia
3. Rendiment i forma física
4. Regulació del pes corporal, sensibilitat a insulina i
diabetis
5. Càncer
6. Estat mental i rendiment psíquic
7. Salut gastrointestinal i immunitat
8. Miscel·lània
4. Aspectes econòmics, ètics i de percepció pública envers els aliments funcionals.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Treballs
0 30 30
Sessió Magistral
12 24 36
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 4 6
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries *Material del curs disponible al Moodle a partir de l’1 de febrer fins 30 maig


Treballs Tots els alumnes elaboren individualment un treball dins el tema 3 que s’ha de lliurar per escrit i s’avalua. El treball ha de consistir en un informe crític sobre un aliment funcional que es trobi actualment al mercat. Es pot seleccionar més d’un aliment però només un factor de risc d’una patologia concreta. Longitud màxima 10 pàgines. Termini 30 d’abril.
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura.
Atenció personalitzada Resolució individualitzada de dubtes i orientació

Atenció personalitzada
 
Treballs
Atenció personalitzada
descripción
Per correu electrònic

Avaluació
  descripción Peso
Treballs Treballs entregats 40%
Proves objectives de preguntes curtes Prova sobre els continguts de les sessions magistrals 60%

 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica P.J. Aggett et al, PASSCLAIM, , ILSI
Margaret Ashwell, Conceptos sobre los Alimentos Funcinales, , ILSI
J.M. Barberá, A. Marcos, Alimentos Funcionales, , INUTCAM
M. Juárez, A. Olano, F. Morais, Alimentos Funcionales, , FECYT

Complementària

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.