IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) ALIMENTS FUNCIONALS Code 13675208
Study programme
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
E-mail francesc.puiggros@urv.cat
begona.muguerza@urv.cat
Lecturers
PUIGGROS LLAVINÉS, FRANCESC
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Web
General description and relevant information Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionals, des de la comprensió dels mecanismes moleculars mitjançant els quals actuen, la seva eficàcia i seguretat, així com conèixer l'ús dels aliments funcionals per a proporcionar millor qualitat de vida als individus.

Competències
Type A Code Competences Specific
  Comú
  Professionalitzador
  AP6 Especialitat "Aliments Saludables": Comprendre les bases de legislació i seguretat alimentària.
  Recerca
Type B Code Competences Transversal
  Comú
Type C Code Competences Nuclear

Objectius d'aprenentatge
Objectives Competences
Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionals, des de la comprensió dels mecanismes moleculars mitjançant els quals actuen, la seva eficàcia i seguretat, així com conèixer l'ús dels aliments funcionals per a proporcionar millor qualitat de vida als individus. AP6

Continguts
Topic Sub-topic
1. Concepte i avaluació científica dels aliments funcionals
2. Context normatiu a la Unió Europea
3. Components bioactius dels aliments funcionals:
1. Patologia cardiovascular
2. Salut òssia
3. Rendiment i forma física
4. Regulació del pes corporal, sensibilitat a insulina i
diabetis
5. Càncer
6. Estat mental i rendiment psíquic
7. Salut gastrointestinal i immunitat
8. Miscel·lània
4. Aspectes econòmics, ètics i de percepció pública envers els aliments funcionals.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Treballs
0 30 30
Sessió Magistral
12 24 36
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 4 6
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries *Material del curs disponible al Moodle a partir de l’1 de febrer fins 30 maig


Treballs Tots els alumnes elaboren individualment un treball dins el tema 3 que s’ha de lliurar per escrit i s’avalua. El treball ha de consistir en un informe crític sobre un aliment funcional que es trobi actualment al mercat. Es pot seleccionar més d’un aliment però només un factor de risc d’una patologia concreta. Longitud màxima 10 pàgines. Termini 30 d’abril.
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura.
Atenció personalitzada Resolució individualitzada de dubtes i orientació

Atenció personalitzada
 
Treballs
Atenció personalitzada
Description
Per correu electrònic

Avaluació
  Description Weight
Treballs Treballs entregats 40%
Proves objectives de preguntes curtes Prova sobre els continguts de les sessions magistrals 60%

 
Other comments and second exam session

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica P.J. Aggett et al, PASSCLAIM, , ILSI
Margaret Ashwell, Conceptos sobre los Alimentos Funcinales, , ILSI
J.M. Barberá, A. Marcos, Alimentos Funcionales, , INUTCAM
M. Juárez, A. Olano, F. Morais, Alimentos Funcionales, , FECYT

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.