Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC3 |
CE3-Interpretar adequadament els resultats dels estudis nutricionals bibliogràfics realitzats amb humans. |
|
AC4 |
CE4-Identificar perfectament la relació entre nutrients i patologies. |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
|
AR1 |
Especialitat "Recerca": Analitzar les últimes tendències en la investigació en nutrició. |
|
AR2 |
Especialitat "Recerca": Aplicar les metodologies d'investigació en nutrició. |
|
AR3 |
Especialitat "Recerca": Aplicar l'anàlisi de dades adequat als estudis nutricionals. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Objectius |
Competències |
Conèixer i aplicar metodologies específiques d'investigació en nutrició. |
AR1 AR2 AR3
|
|
|
Conèixer i saber utilitzar les bases de dades i programes informàtics útils en la investigació en nutrició. |
AR2 AR3
|
|
|
Conèixer els marcadors bioquímics de consum d'aliments i els sistemes per realitzar bones enquestes nutricionals. |
AC4
|
|
|
Saber seleccionar la enquesta alimentaria i/o paràmetres bioquímics més adequat als projecte científic. |
AR2
|
|
|
Interpretar els resultats de la valoració del consum alimentari |
AC3 AR2 AR3
|
|
|
Tema |
Subtema |
1. Avaluació de l’estat nutricional |
|
2. Recomanacions d’ingesta nutricional |
|
3. Consell alimentari |
|
4. Avaluació del consum alimentari. Enquestes alimentaries |
- Enquestes alimentaries a nivell nacional o familiar.
- Registre dietètic.
- Recordatori 24 h.
- Historia dietètica.
- Qüestionari de Consum d’Aliments.
- Mètodes d’avaluació ràpida.
- Validesa i reproductibilitat de les enquestes alimentaries.
|
5. Taules de composició d’Aliments |
|
6.- Indicadors bioquímics del consum alimentari |
|
7.- Qualitat dels mètodes de valoració del consum alimentari |
- Fonts d’error en la valoració del consum.
- Validesa i reproductibilitat de les enquestes alimentaries.
|
8.- Interpretació dels resultats de les enquestes de consum alimentari |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
8 |
16 |
24 |
Seminaris |
|
8 |
16 |
24 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
8 |
16 |
24 |
Presentacions / exposicions |
|
2 |
0 |
2 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició del contingut de l’assignatura |
Seminaris |
Exposició oral per part dels alumnes d‘un tema concret o d‘un treball (prèvia presentació escrita). |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d‘un àmbit de coneixement en un context determinat. Simulacions a través dels diferents laboratoris. |
Presentacions / exposicions |
Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat. |
Atenció personalitzada |
|
|
Descripció |
Al finalitzar les classes presencials, al despatx i a través de l’e-mail: victoria.arija@urv.cat |
|
|
Descripció |
Pes |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució del problema |
30% |
Presentacions / exposicions |
Resolució d’un cas pràctic: presentació escrita i defensa oral |
30%
|
Proves objectives de preguntes curtes |
Tipus test i preguntes curtes, per avaluar els continguts teòrics. |
30% |
Altres |
Competències transversals. Durant el desenvolupament de l'assignatura, i principalment en la part pràctica, es valora l'aprenentatge continuat i autònom, la motivació, l'assistència i puntualitat a les classes i en l'entrega de treballs. Es valora el comportament i l'actitud vers als altres. |
10% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
|
- Serra MajemLl, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública:Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006
SerraLL, Arija V, Bautista I, Fernández J. Evaluación del estado nutricional. En:Medicina Preventiva y Salud Pública. Piédrola G, del Rey J, Domínguez M et al (11 ed). Barcelona. Elsevier-Masson, 2008. ISBN: 978-84-458-1913-5 Arija V, Fernández J. Métodos devaloración del consumo alimentario. En: Nutrición y Dietética Clínica. Salas J, Bonada A, Trallero R, Saló E, Burgos R(2 ed). Barcelona.Elsevier-Masson, 2008. ISBN: 978-84-458-1843-5 DapcichV, Salvador G, Ribas L, Pérez C, Aranceta J, Serra L, Arija V (comité científico). Consejos para una alimentaciónsaludable. Sociedad Española de Nutrición Comunitaria y Sociedad Española de Medicina deFamilia y Comunitaria, 2006. ISBN: M 38611-2006
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|