DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) IMMUNONUTRICIÓ Codi 13675216
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Adreça electrònica angels.franch@urv.cat
franciscojose.perez@urv.cat
margarida.castell@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
sandra.saldana@urv.cat
Professors/es
FRANCH MASFERRER, ANGELS
PÉREZ CANO, FRANCISCO JOSÉ
CASTELL ESCUER, MARGARIDA
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
SALDAÑA RUIZ, SANDRA
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2019&codiGiga=569361&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripció general i informació rellevant Assignatura impartida des de la UB. Descripció dels nutrients/aliments que poden tenir un efecte immunomodulador. Efecte de determinats nutrients o aliments sobre la funcionalitat del sistema immunitari. Efectes dels nutrients o aliments immunomoduladors en determinades èpoques de la vida i davant un estat patològic. Actitud crítica sobre la informació, al·legacions i temàtica referents a la immunonutrició.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1. INTRODUCCIÓ Planificació de l’assignatura. Immunonutrició: origen i evolució. Estratègies i limitacions en els estudis d’immunonutrició. Modulació i biomarcadors de la funció immunitària. Immunonutrició en situacions especials. Aliments funcionals sobre el sistema immunitari.
TEMA 2. RESPOSTA IMMUNITÀRIA Elements del sistema immunitari. Resposta immunitària innata i adaptativa. Sistemes de defensa a les mucoses: microbiota intestinal i teixit limfoide. Patologies de base immunitària: inflamació i hipersensibilitat.
TEMA 3. ÀCIDS GRASSOS I SISTEMA IMMUNITARI Estructura, font i classificació dels àcids grassos poliinsaturats (AGPI) amb funció sobre el sistema immunitari (-3 i -6). Mecanisme d’acció i efectes dels AGPI sobre el sistema immunitari. Estudis experimentals i clínics sobre AGPI i funció immunitària. Paper dels AGPI en la programació immunològica del neonat.
TEMA 4. MICRONUTRIENTS AMB ACCIÓ ANTIOXIDANT: VITAMINES i MINERALS Balanç oxidatiu cel·lular. Desequilibri oxidatiu i sistema immunitari. Oligoelements amb acció antioxidant/inmunomoduladora: ferro, coure, zinc i seleni. Vitamines amb acció antioxidant /immunomoduladora: vitamina C, vitamina E, i carotenoides. Multivitamínics.
TEMA 5. POLIFENOLS I SISTEMA IMMUNITARI Estructura, classificació, fonts alimentàries i biodisponibilitat de polifenols. Accions immunomoduladores: capacitat antioxidant, reguladora enzimàtica, modificadora de la microbiota, moduladora de la senyalització intra- i extracel·lular. Estudis experimentals i clínics sobre polifenols i funció immunitària.
TEMA 6. ACCIÓ IMMUNOMODULADORA DE PROBIÒTICS I PREBIÒTICS Probiòtics: efectes immunomoduladors de les bactèries àcido-làctiques. Mecanismes d’acció i efectes immunomoduladors dels probiòtics: estudis in vitro, in vivo i clínics.
Probiòtics com a coadjuvants en patologies de disfunció immunitària. Prebiòtics: classificació. Mecanismes d’acció i efectes immunomoduladors dels prebiòtics: estudis in vitro, in vivo i clínics. Pro- i prebiòtics en les primeres etapes de vida: programació immunològica.
TEMA 7. ALTRES NUTRIENTS I SISTEMA IMMUNITARI Vitamina A. Vitamina B. Vitamina D. Aminoàcids. Nucleòtids.
TEMA 8. LLET MATERNA Llet materna i sistema immunitari del lactant. Components antiinfecciosos: immunoglobulines, lactoferrina, lisozima, oligosacàrids i greixos. Components que promouen una microbiota intestinal saludable: pro- i prebiòtics. Components que promouen el desenvolupament del sistema immunitari: leucòcits, citocines, nucleòtids, hormones/pèptids bioactius i AGPI. Components tolerogènics i antinflamatoris: citocines i AGPI. Bancs de llet materna i fòrmules infantils.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Francisco J. Pérez Cano franciscoperez@ub.edu 93 402 45 05 UB

Avaluació
  Descripció Pes
 
Altres comentaris i segona convocatòria



Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent