DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) NUTRICIÓ I CICLE VITAL Codi 13675226
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Adreça electrònica montserrat.esteve@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
Professors/es
ESTEVE RÀFOLS, MONTSERRAT
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2019&codiGiga=569303&idioma=CAT&recurs=publicacio
Descripció general i informació rellevant Assignatura impartida des de la UB. Conèixer les principals característiques i requeriments nutritius lligats a les diferents etapes de la vida dels éssers humans, així com en situacions concretes i particulars, com l'exercici físic.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències

Continguts
Tema Subtema
1. Nutrició al llarg de la vida


1.1. Introducció:
Conceptes de necessitat i recomanació. Determinació de les necessitats i establiment de les recomanacions. Interpretació i utilització de les taules de recomanacions.
Recomanacions nutricionals en l’edat adulta. Recomanacions dietètiques i dieta nutricionalment equilibrada.

1.2. Nutrició en la dona gestant:
Característiques fisiològiques i metabòliques de la gestació i que condicionen els requeriments nutricionals. Necessitats i recomanacions nutricionals. Consells alimentaris.

1.3. Nutrició en la dona alletant:
Característiques fisiològiques i metabòliques de l’alletament. Aspectes nutricionals de la llet materna en vers a la llet de vaca: glúcids, lípids, nitrogen proteic i no proteic, micronutrients. Cost energètic de la producció de llet. Necessitats i recomanacions nutricionals. Consell alimentari.

1.4. Nutrició en el primer any de vida:
Característiques fisiològiques i metabòliques de l’alletament. Aspectes nutricionals de la llet materna en vers a la llet de vaca: glúcids, lípids, nitrogen proteic i no proteic, micronutrients. Cost energètic de la producció de llet. Necessitats i recomanacions nutricionals. Consell alimentari.

1.5. Nutrició en la infància i l’adolescència:
Objectius de l’alimentació i nutrició infantil. Corba de creixement infantil. Necessitats i recomanacions nutricionals durant la infància. Consell alimentari. La pubertat: canvis fisiològics i metabòlics. Recomanacions nutricionals i consell alimentari. Principals problemes nutricionals en l’adolescència.

1.6. Nutrició en l’edat avançada:
Canvis fisiològics associats al procés d’envelliment i la seva repercussió nutricional.
Necessitats i recomanacions nutricionals en les persones grans. Algunes consideracions en relació a les recomanacions actuals de micronutrients. Consell alimentari.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Montserrat Esteve Ràfols mesteve@ub.edu UB

Avaluació
  Descripció Pes
 
Altres comentaris i segona convocatòria



Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent