DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ASPECTES PSICOLÒGICS I ALTERACIONS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI Codi 13675227
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Psicologia
Coordinador/a
CANALS SANS, JOSEFA
Adreça electrònica josefa.canals@urv.cat
carmen.hernandez@urv.cat
Professors/es
CANALS SANS, JOSEFA
HERNANDEZ MARTINEZ, CARMEN
Web
Descripció general i informació rellevant Integrar aspectos psicológicos que intervienen en la conducta alimentaria, estudiar alteraciones del comportamiento alimentario y estudiar relaciones entre nutrición y desarrollo cognitivo y conductual. (Assignatura impartida a la URV)

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC5 CE5-Percebre, apreciar i utilitzar la diversitat d'àmbits de coneixement que participen a l'àrea de la nutrició i el metabolisme.
  Professionalitzador
  AP1 Especialitat "Nutrició Clínica": Controlar les principals patologies relacionades amb l'alimentació, la seva prevenció i el seu abordatge nutricional.
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Integrar els aspectes psicològics que intervenen en el comportament alimentari. AC5
AP1
Aplicar els coneixements adquirits a la pràctica professional. AC5
AP1

Continguts
Tema Subtema
Bloque I: Psicología y alimentación 1. La elección del alimento
2. Aspectos psicológicos a tener en cuenta en la conducta alimentaria
Bloque II: Trastornos del comportamiento alimentario en diferentes etapas evolutivas 1. Trastorno evitativo/restrictivo de la ingesta
2. Anorexia nerviosa, bulimia nerviosa, trastorno por atracón y otros TCA
3. La obesidad: Aspectos psicològicos
4. Otros trastornos
Bloque III. Aspectos psicológicos en la intervención nutricional

1. Relación con el paciente
2. Entrevista motivacional
3. Estrategies psicológicas para la intervención
Bloque IV: Relación entre nutrición, conducta y cognición en diferentes etapas evolutivas 1. La influencia de la nutrición prenatal y de las primeras etapas
2. Estado nutricional y trastornos psicológicos

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
16 24 40
Presentacions / exposicions
4 12 16
Resolució de problemes, exercicis
5 7 12
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
1 2 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d’un tema concret o d’un treball (prèvia presentació escrita).
Resolució de problemes, exercicis Formulació, anàlisi, resolució i debat d’un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l’assignatura.
Atenció personalitzada
Atenció individual d'alumne amb el professor

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Atendre presencialment al despatx o online les preguntes dels alumnes respecte als temes i el desenvolupament del treball o/i problemes.

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Preguntes tipus test 30%
Presentacions / exposicions Exposició oral d’un tema amb bibliografia actualitzada. 40%
Resolució de problemes, exercicis Resolució de casos clínics 25%
Altres

Assistència i participació a classe

5%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Qui no superi l'assignatura a través de les activitats amb pes a la nota, tenen una segona convocatòria en la que es farà un examen (100% de la nota).

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Morandé G, Graell M, Blanco , Trastornos de la conducta alimentaria y obesidad. Un enfoque integral , Panamericana, 2014
American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, American Psychiatric Publishing, 2013
Odgen, Psicología de la alimentación, Morata, 2005
Ped Ruiz Lázaro PM, Velilla JM, González Fraile E, Buenas prácticas en la prevención de los TCA, Madrid: Pirámide, 2017

Es treballa principalment amb publicacions recents de les revistes de l’àmbit de coneixement relacionat

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent