DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) COMPONENTS BIOACTIUS Codi 13675235
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
RODRÍGUEZ GALLEGO, ESTHER
Adreça electrònica esther.rodriguez@urv.cat
Professors/es
RODRÍGUEZ GALLEGO, ESTHER
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura es descriuran i analitzaran els principals tipus de components dels aliments que mostren bioactivitat més enllà de les seves propietats nutricionals.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 CE1-Dominar els conceptes i processos metabòlics que intervenen en la gestió dels nutrients en l'organisme i la seva funció.
  Professionalitzador
  AP5 Especialitat "Aliments Saludables": Conèixer en profunditat la composició dels aliments i els perfils nutricionals saludables.
  AP7 Especialitat "Aliments Saludables": Aprofundir en els efectes dels components bioactius dels aliments sobre la salut i en els seus mecanismes d'acció moleculars.
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer els perfils nutricionals saludables. AP5
Entendre el concepte de qualitat dels aliments i factors que la determinen. AP5
Comprendre els efectes dels components bioactius dels aliments en la salut i protecció de malalties i els aplica al disseny de nous aliments. AP7
Determinar l'eficàcia dels aliments. AC1
AP7
Conèixer la funció dels components dels aliments en l'alimentació i nutrició. AC1
AP7

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció Context; el concepte d’aliment funcional; al·legacions nutricionals i de salut, criteris i reglamentació; disseny d’aliments funcionals; exemples de components bioactius; generalitats: diana, dosi i seguretat
2. Prebiòtics i probiòtics; fibra alimentària i fructoologosacàrids - microflora autòctona: Breu introducció a la microflora autòctona: Funció, Objectius de la intervenció dietètica sobre la flora autòctona, Biodiversitat, Metabolisme del glúcids i dels xenobiòtics.
- probiòtics: Definició, Característiques desitjables-Criteris de selecció dels microorganismes probiòtics, Efectes biològics sobre l’home, Probiòtic i seguretat
- prebiòtics: Definició i criteria, beneficis nutricionals, tipus: inulina i oligofructosa, GOS, oligosacàrids de la soja, lactulosa, al·legacions.
3. Àcids grassos Tipus: àcids grassos poliinsaturats omega 3 i omega 6. Àcids grassos conjugats. Funcions beneficioses. Fonts naturals. El seu ús com aliments funcionals
4. Compostos fenòlics Classificació. Efectes més enllà de la seva capacitat antioxidant. Flavonoides. Fitoestrògens.
5. Pèptids bioactius Definició. Fonts i mètodes de obtenció. Efectes fisiològics i mecanismes d’acció.
6. Fitoesterols Definició, efectes i mecanismes d’acció. Altres fitoquímics: glucosilonats i xenobiòtics.
7. Altres compostos bioactius - Altres nutrients no essencials usats en l’alimentació funcional: lecitina, L-carnitina, fosfolípids...
- Perspectives de futur: descobriment de nous compostos bioactius, aplicació en l’alimentació funcional.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1.5 0 1.5
 
Sessió Magistral
10 20 30
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
10 20 30
Pràctiques a través de TIC
2 4 6
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves de desenvolupament
1 2 3
Proves objectives de preguntes curtes
1 2 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d‘un àmbit de coneixement en un context determinat. Simulacions a través dels diferents laboratoris.
Pràctiques a través de TIC Elaboració de un informe sobre un component bioactiu, compartir-lo via Moodle amb els companys, resolució de un qüestionari via Moodle.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Atenció al despatx (núm. 107 DBB) amb cita prèvia mitjançant e-mail. Atenció via e-mail i via Moodle.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a través de TIC Resolució de un qüestionari sobre un dels exercicis treballats a l'assignatura, que és l'elaboració de un informe sobre un component bioactiu que no s'hagi treballat a la sessió magistral. 20%
Proves objectives de preguntes curtes Proves tipus test o de resposta breu sobre tot el treballat a classe 40%
Proves de desenvolupament Proves de desenvolupament dels temes treballats i de la resolució de problemes/casos, etc... 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica RoberfroidM, Aliments fonctionnels. Collection Sciences & Techniques agroalimentaires., Editions Tec&Doc. París.,
Geoffrey P.Zaragoza, Complementos nutricionales y alimentos funcionales, Acribia, cop.,
ManuelaJuárez, Agustín Olano, Federico Morais, Alimentos funcionales , Madrid FECYT ,

Complementària

Revisions actuals penjades a l'espai moodle

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent