Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC1 |
CE1-Dominar els conceptes i processos metabòlics que intervenen en la gestió dels nutrients en l'organisme i la seva funció. |
|
Professionalitzador |
|
AP5 |
Especialitat "Aliments Saludables": Conèixer en profunditat la composició dels aliments i els perfils nutricionals saludables. |
|
AP7 |
Especialitat "Aliments Saludables": Aprofundir en els efectes dels components bioactius dels aliments sobre la salut i en els seus mecanismes d'acció moleculars. |
|
Recerca |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Objectius |
Competències |
Conèixer els perfils nutricionals saludables. |
AP5
|
|
|
Entendre el concepte de qualitat dels aliments i factors que la determinen. |
AP5
|
|
|
Comprendre els efectes dels components bioactius dels aliments en la salut i protecció de malalties i els aplica al disseny de nous aliments. |
AP7
|
|
|
Determinar l'eficàcia dels aliments. |
AC1 AP7
|
|
|
Conèixer la funció dels components dels aliments en l'alimentació i nutrició. |
AC1 AP7
|
|
|
Tema |
Subtema |
1. Introducció |
Context; el concepte d’aliment funcional; al·legacions nutricionals i de salut, criteris i reglamentació; disseny d’aliments funcionals; exemples de components bioactius; generalitats: diana, dosi i seguretat |
2. Prebiòtics i probiòtics; fibra alimentària i fructoologosacàrids |
- microflora autòctona: Breu introducció a la microflora autòctona: Funció, Objectius de la intervenció dietètica sobre la flora autòctona, Biodiversitat, Metabolisme del glúcids i dels xenobiòtics.
- probiòtics: Definició, Característiques desitjables-Criteris de selecció dels microorganismes probiòtics, Efectes biològics sobre l’home, Probiòtic i seguretat
- prebiòtics: Definició i criteria, beneficis nutricionals, tipus: inulina i oligofructosa, GOS, oligosacàrids de la soja, lactulosa, al·legacions.
|
3. Àcids grassos |
Tipus: àcids grassos poliinsaturats omega 3 i omega 6. Àcids grassos conjugats. Funcions beneficioses. Fonts naturals. El seu ús com aliments funcionals |
4. Compostos fenòlics |
Classificació. Efectes més enllà de la seva capacitat antioxidant. Flavonoides. Fitoestrògens.
|
5. Pèptids bioactius |
Definició. Fonts i mètodes de obtenció. Efectes fisiològics i mecanismes d’acció.
|
6. Fitoesterols |
Definició, efectes i mecanismes d’acció. Altres fitoquímics: glucosilonats i xenobiòtics.
|
7. Altres compostos bioactius |
- Altres nutrients no essencials usats en l’alimentació funcional: lecitina, L-carnitina, fosfolípids...
- Perspectives de futur: descobriment de nous compostos bioactius, aplicació en l’alimentació funcional.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
|
Sessió Magistral |
|
10 |
20 |
30 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
10 |
20 |
30 |
Pràctiques a través de TIC |
|
2 |
4 |
6 |
|
Atenció personalitzada |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
|
Proves de desenvolupament |
|
1 |
2 |
3 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
2 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició del contingut de l’assignatura |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d‘un àmbit de coneixement en un context determinat. Simulacions a través dels diferents laboratoris. |
Pràctiques a través de TIC |
Elaboració de un informe sobre un component bioactiu, compartir-lo via Moodle amb els companys, resolució de un qüestionari via Moodle. |
Atenció personalitzada |
|
|
Descripció |
Atenció al despatx (núm. 107 DBB) amb cita prèvia mitjançant e-mail. Atenció via e-mail i via Moodle. |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques a través de TIC |
Resolució de un qüestionari sobre un dels exercicis treballats a l'assignatura, que és l'elaboració de un informe sobre un component bioactiu que no s'hagi treballat a la sessió magistral. |
20% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Proves tipus test o de resposta breu sobre tot el treballat a classe |
40% |
Proves de desenvolupament |
Proves de desenvolupament dels temes treballats i de la resolució de problemes/casos, etc... |
40% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
RoberfroidM, Aliments fonctionnels. Collection Sciences & Techniques agroalimentaires., Editions Tec&Doc. París.,
Geoffrey P.Zaragoza, Complementos nutricionales y alimentos funcionales, Acribia, cop.,
ManuelaJuárez, Agustín Olano, Federico Morais, Alimentos funcionales , Madrid FECYT ,
|
|
Complementària |
|
Revisions actuals penjades a l'espai moodle |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|