Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A11 |
Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població. |
| A13 |
Sistemes de salut i polítiques alimentàries. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A22 |
Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A9 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
| | A11 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
| | A13 |
Conèixer les polítiques nutricionals del nostre país
| | A17 |
Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A18 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
| | A22 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B2 |
Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
| | B4 |
Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
| | B5 |
Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
| | B7 |
Expressar les pròpies idees de forma estructurada i intel·ligible, intervenint amb rellevància i oportunitat tant en situacions d’ intercanvi, com en més formals i estructurades
| | B10 |
Admetre opinions d’altres col·legues, contràries a l’opinió pròpia
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C4 |
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en la població
|
Polítiques nutricionals. Objectius nutricionals i guies dietètiques per a la població.
Models de consum alimentari al mónHàbits alimentaris i consum d'aliments a Espanya.
Evidència científica dels beneficis de la dieta mediterrània.
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països europeus
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en EEUU, Japó i països orientals
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Amèrica Central i sud-americà.
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Àfrica i Àsia. |
Malalties en Nutrició Comunitària |
Malalties prevalents relacionades amb l’alimentació i la nutrició
Problemes de salut relacionats amb la nutrició durant la infància i l’adolescència.
Problemes de salut nutricionals relacionats amb l’embaràs i lactància.
Problemes de salut nutricionals relacionats amb l’envelliment.
Situacions de salut rellevants en la població, tant en els aïsos desenvolupats, com als països en vies de desenvolupament
Genètica i Salut Pública.
Industria alimentaria i nous aliments I: Fortificació alimentaria
Industria alimentaria i nous aliments II. Antioxidant i salut
Industria alimentaria i nous aliments III. Aliments funcionals i transgènics
|
Pràctiques ABP
|
Guies alimentàries.
Anàlisi de l’evolució del patró alimentari mediterrani
Anàlisi crític de les evidències científiques respecte a temes actuals |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
30 |
60 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
29 |
54 |
83 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
0 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a presentar l'assignatura |
Sessió Magistral |
S'expliquen els coneixements sobre les classes teòriques i pràctiques de l'assignatura |
Resolució de problemes, exercicis |
Els alumnes realitzaràn casos pràctics |
Atenció personalitzada |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades |
Descripció |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis |
|
Realització d’activitats, cerca d’informació, resolució de casos pràctics.
Els continguts teòrics de les pràctiques es valoraran també en les proves objectives.
|
30% |
Proves mixtes |
|
Examen de preguntes tipus test i/o exercicis i/o preguntes curtes o llargues. També es preguntarà sobre el coneixements plantejats en la part pràctica. |
60% |
Altres |
|
COMPETÈNCIES TRANSVERSALS. Durant el desenvolupament de l'assignatura, i principalment en la part pràctica, es valora l'aprenentatge continuat i autònom, la motivació, l'assistència i puntualitat a les classes i en l'entrega de treballs. Es valora el comportament i l'actitud vers als altres |
10% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Qualificació Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 50% de la nota màxima en l'examen teòric. S'aprova amb el 50% de la puntuació màxima possible. 2a Convocatòria En cas de no aprovar la part teòrica en la primera convocatòria es podran presentar a la segona convocatòria. La part pràctica es d'avaluació continuada , pel qual no hi ha recuperació de la part pràctica en la segona convocatòria La nota final. Es realitzarà una ponderació de les notes aprovades, que suposi un increment de la puntuació, quan la nota mitjana del curs sigui baixa.. Normativa En les proves d'avaluació i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L' incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació. El incompliment de les normes generals en les proves d'avaluació comportarà una avaluació negativa i o expedient de l'alumne. |
Bàsica |
|
|
Complementària |
|
Llibre de text
ü Serra Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006 Llibres de Consulta ü Public health nutrition : from principles to practice. Maidenhead : Open University Press, 2007 ü Public health nutrition [Oxford] : Nutrition Society : Blackwell Science, cop. 2004 ü Nutrition in public health : principles, policies, and practice. Spark, Arlene Boca Raton : CRC Press, cop. 2007 ü Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) (eds.) Guías alimentarias para la población española. Madrid: IM&C, S.A.,2001 |
|
Altres comentaris |
Nota important en el seguiment de les classes teòriques: Es recomanarà assistència a classe, prestar atenció i agafar apunts. S’indicarà la documentació pel seguiment de cada tema, però no es penjaran al moodle de forma sistemàtica les presentacions utilitzades a classe per l’explicació del tema. Encara que l’assistència no és obligatòria, tindrà una valoració positiva en les consideracions globals de seguiment i avaluació de l’assignatura. |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|