DATOS IDENTIFICATIVOS 2019_20
Asignatura (*) TECNOLOGIA ALIMENTÀRIA Código 19204232
Titulación
Grau de Biotecnologia (2009)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Enginyeria Química
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Correo-e silvia.delamo@urv.cat
Profesores/as
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
Descripción general e información relevante Descriure els principals processos d'inactivació dels microorganismes utilitzats en la industria alimentària els convencionals i els emergents

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A12 Identificar i desenvolupar les operacions unitàries d'enginyeria bioquímica, integrant-les amb els fonaments biològics, i saber aplicar-les al disseny de bioreactors i als processos de separació
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A12 Conèixer d'una manera pràctica les operacions bàsiques que intervendran en el procés d'elaboració dels diferents productes.
 A15 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d'Enginyeria i tecnologia dels aliments: Enginyeria i operacions bàsiques d'aliments; Tecnologia d'aliments; Processos en les indústries agroalimentàries
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
TEMA 1: Bases de la conservació dels aliments
1.1. Objectius.
1.2. Classificació.
1.3. Descripció de les principals tecnologies de conservació d'aliments.
1.4 Vida útil dels aliments (Cinètica de deteriorament).
TEMA 2: Mètodes industrials de conservació d’aliments
2.1 Factors que influeixen en el desenvolupament microbià..
2.1 Procediments utilitzats en la conservació d’aliments.
2.3 Mètodes industrials de conservació.
TEMA 3: Tractaments tèrmics de conservació d’aliments 3.1 Cinètica de reacció (innactivació microbiana).
3.2 Tractaments de conservació per calor: escaldat, esterilització i pasteurització.
3.3 Tractaments de conservació per fred: refrigeració i congelació.
TEMA 4: Tractaments de conservació per eliminació d’aigua
4.1 Deshidratació amb aire calent.
4.2 Liofilització.
TEMA 5: Tractaments no tèrmics de conservació d’aliments
5.1 Altes pressions.
5.2 Polsos elèctrics.
5.3 Escalfament Òhmic.
Sessions pràctiques al Showcooking (5 sessions) Aplicacions pràctiques de processos alimentaris.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A15
10 10 20
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A15
3 3 6
Pràctiques a laboratoris
A12
15 10 25
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A15
2 8 10
Proves pràctiques
A12
2 8 10
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, explicació de la metodologia que s'utilitzarà, comunicació dels criteris d'avaluació, formació de grups de treball
Sessió Magistral Exposició del contingut de cada tema
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes relacionats amb la temàtica de l'assignatura per part de l'alumne amb supervisió de la professora
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori en las que s'apliquen els coneixements adquirits.
Atenció personalitzada Horari de tutories:
Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h
e-mail: silvia.delamo@urv.cat
Enviar un e-mail per confirmar la cita

Atenció personalitzada
descripción
Horari de tutories: Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ e-mail: silvia.delamo@urv.cat Enviar un e-mail per confirmar la cita

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A15
Resolució de problemes en grups a l'aula (2)

(nota mínima 4 per fer mitjana)
10%
Proves mixtes
A15
Examen dels continguts del curs

(nota mínima 4 per fer mitjana)
40%
Proves pràctiques
A12
Elaboració d'un treball col•lectiu en grup de les quatre pràctiques realitzades 50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Per la segona convocatòria:

Examen dels continguts del curs 50%

Prova pràctica 50%. És obligatori realitzar aquest treball en grup durant el curs i haver realitzat les pràctiques de laboratori.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica A. Casp i J. Abril, Procesos de Conservación de Alimentos, A. Madrid Vicente, Ediciones Mundi-Prensa, Madrid, 1999
G.V. Barbosa-Canovas, Conservación no térmica de alimentos, Acribia, Zaragoza, 1999
H. Q. Zhang, G. V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, Nonthermal processing technologies for food, Pullman, Wash., USA, Washington State University, 2011

 

Complementària M. S. Rahman, Manual de Conservación de los Alimentos, Ed. Acrbibia S.A., Zaragoza, 2002
F. A..R. Oliveira i J. C. Oliveira, Processing Foods, CRC Press, Boca Raton, 1999

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.