Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Aplicar tècniques experimentals bàsiques en el laboratori químic
Interpretar dades i resultats experimentals
Utilitzar les tècniques comunes de laboratori de química enològica
Discernir entre les diferents tècniques d'anàlisi útils en els laboratoris enològics
Seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològica
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
• La sistemàtica analítica en l'àmbit enològic. |
Fonaments: Anàlisi quantitativa i qualitativa, tècniques en química analítica. Bibliografia en química analítica. Sistemàtica del procediment analític: Presa, conservació i tractament de les mostres, eliminació d'interferències. Mesures analítiques: Xifres significatives, patrons, calibració i estandardització, qualitat i avaluació dels resultats, criteris de validesa d’un assaig, errors, tractament estadístic dels resultats. |
• Tècniques de separació d'interès enològic |
Conceptes bàsics: Classificació, recuperació i separació. Extracció: Equilibri d'extracció, mètodes d'extracció, utillatge. Cromatografia plana i cromatografia en columna: Fonaments, utillatge. |
• Equilibri en dissolució. |
Teoria de l’equilibri àcid-base: Càlcul del pH, àcids polipròtids, solucions amortidores del pH.
Equilibris heterogenis: solubilitat, precipitació fraccionada.
Equilibris de formació de complexes.
Equilibris d’oxidació-reducció: Cel•les galvàniques, potencials d’elèctrode, l’equació de Nernst. |
• Introducció als mètodes clàssics d'anàlisi. Volumetries i gravimetries. |
Mètodes gravimètrics: Anàlisi gravimètrica, tipus i propietats dels precipitats, utillatge. Mètodes volumètrics: Reacció volumètrica, tipus de volumetries, terminologia, utillatge. Volumetries àcid-base.Volumetries de precipitació i complexació. Volumetries redox. |
• Introducció als mètodes instrumentals d'anàlisi. |
Mètodes electroquímics: Fonaments, reaccions, classificació, potenciometria, conductimetria. Mètodes òptics: Fonaments, radiació electromagnètica, classificació, tècniques no espectrals, espectroscòpia molecular, espectroscòpia atòmica. Mètodes cromatogràfics: Fonaments, classificació, paràmetres. Cromatografia de gasos. Cromatografia líquida. |
• Introducció al control de qualitat i seguretat agroalimentària |
Concepte de qualitat en el vi. Introducció a l'anàlisi organolèptica. Introducció a la legislació i normes de qualitat i seguretat alimentàries. Terminologia de la qualitat. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
19 |
19 |
38 |
Pràctiques a laboratoris |
|
30 |
40 |
70 |
Treballs |
|
0.2 |
6 |
6.2 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
10 |
20 |
30 |
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Proves de desenvolupament |
|
2 |
0 |
2 |
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica del contingut del temari amb l'ajuda de presentacions, projeccions, vídeos i qualsevol altra documentació adient. |
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupament al laboratori de diferents anàlisis químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i lliurar els informes parcials de les diferents anàlisis. En finalitzar, es farà un examen de les activitats realitzades. |
Treballs |
Elaboració de tasques de format curt relacionades amb el temari de l'assignatura |
Resolució de problemes, exercicis |
Realització de problemes/exercicis a l'aula, relacionats amb els continguts de teoria. |
Atenció personalitzada |
Es mantindrà contacte amb l'alumne a demanda, però concretant data per a la consulta presencial. El correu-e serà la forma habitual de comunicació fora de l'aula. |
Descripció |
Els alumnes poden fer totes les consultes que creguin convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit s'haurà de concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. Aquest horari de tutoria s'ha de consensuar entre alumne i professor via Moodle. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneïtat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. |
27'5% de la nota final (el treball realitzat al laboratori, juntament amb la llibreta i els informes de pràctiques, comptaran un 55% de la nota de pràctiques) |
Treballs |
|
S'avaluarà el lliurament de treballs a través de la plataforma Moodle, en fons i forma |
15% de la nota final |
Resolució de problemes, exercicis |
|
S'avaluarà la resolució dels problemes plantejats a l'aula i realitzats de forma autònoma. |
15% de la nota final |
Proves de desenvolupament |
|
Avaluació dels conceptes teòrics i de la resolució de problemes pràctics, tots ells relacionats amb les pràctiques del laboratori |
22’5% de la nota final (aquest examen compta un 45% de la nota de pràctiques) |
Proves mixtes |
|
Avaluació dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com dels petits càlculs treballats a les mateixes classes |
20% de la nota final |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Les PRÀCTIQUES DE LABORATORI són OBLIGATÒRIES. L' avaluació continuada constarà de treballs i controls de teoria, i informes, treball de laboratori i examen de pràctiques. La part de teoria compta un 50% de la nota final (20% controls i 30% exercicis i treballs lliurats). La part de pràctiques compta un 50% de la nota final (45% examen i 55% informes + feina al laboratori). Amb aquests percentatges s'obtindrà la nota de l'avaluació continuada que constitueix la primera convocatòria (es farà mitjana sempre i quan la mitjana dels control de teoria i la nota de l'examen de pràctiques siguin iguals o superiors a 4). Per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5. Els alumnes que no hagin superat aquesta convocatòria disposaran d'una segona convocatòria que consistirà en un examen escrit final de tota la assignatura i que comptarà el 100% de la nota, on hi haurà una part relacionada amb la teoria i una altra relacionada amb les pràctiques (pesos respectius del 50% sobre la nota final). Cal assolir una puntuació mínima de 4 en cada part per tal de fer mitjana amb l'altre. En qualsevol cas, i per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5. En casos excepcionals en els que no s'hagi pogut assistir a les pràctiques (i sempre prèvia justificació i acceptació del professor) es podrà realitzar un examen pràctic substitutiu de l'avaluació d'aquestes. Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves, a excepció del consentiment exprés del professor. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells/dispositius que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat d'avaluació d'alguna assignatura, tant en suport material com virtual i electrònic, comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Josep Saña, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació , , Ed. Vicens Vives
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo, , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Fundamentos de química analítica, , McGraw-Hill
|
|
Complementària |
Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Organización Internacional de la Viña y el Vino, Compendio de los métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos (2 vol.), , OIV
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103 | ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19224104 | ANÀLISI SENSORIAL I/19224107 | ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
OPERACIONS BÀSIQUES/19224101 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ESTADÍSTICA/19224005 | MATEMÀTIQUES/19224006 | FÍSICA/19224007 | QUÍMICA I/19224008 |
|
|
Altres comentaris |
Les assignatures:
Anàlisi Instrumental Enològica
Gestió de la Qualitat i la Seguretat en la Indústria Vitivinícola
Eines d'Anàlisi de Dades per al Laboratori Agroalimentari (optativa)
ofertes per l'àrea de química analítica en continuen el temari.
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|