Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A1 |
Aprofundir en els processos químics, bioquímics i tecnològics, així com en els últims avenços cientificotècnics, que intervenen en l'elaboració de begudes fermentades, des de la matèria primera al producte final |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales | | CT2 |
Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació. |
| CT3 |
Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars. |
| CT5 |
Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències. |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A1 |
Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Tenir criteri per a seleccionar la tècnica analítica
Ser capaç d'aplicar la tècnica seleccionada.
Ser capaç d'interpretar els resultats analítics obtinguts.
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| CT2 |
Dominar les eines per gestionar la pròpia identitat i les activitats en un entorn digital i un context científic i acadèmic. (Ser digital)
Cercar i obtenir informació de manera autònoma amb criteris de rellevància, fiabilitat i pertinença, que sigui útil per crear coneixement. (Cercar)
Organitzar la informació amb les eines adients (en línia i presencials), per garantir-ne l’actualització, la recuperació i el tractament, a fi de reutilitzar-les en futurs projectes. (Organitzar)
| | CT3 |
Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
| | CT5 |
Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat)
Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs)
Produir un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Eficàcia)
Usar els mecanismes de comunicació no verbal i els recursos expressius de la veu necessaris per fer una bona intervenció oral. (Comunicació no verbal i ús de la veu)
Construir un discurs estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs)
Produir un discurs persuasiu, consistent i precís, amb capacitat per fer entenedores idees complexes i interactuar de manera efectiva amb l’auditori. (Eficàcia)
|
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
1. Introducció a l'anàlisi del vi.
La Sistemàtica Analítica
|
|
2. Tècniques de separació en l'anàlisi enològica.
Preparació de la mostra |
|
3. La qualitat de la mesura enològica.
verificació i Validació de mètodes d'anàlisi
|
|
4. Cromatografia de gasos: aplicacions enològiques
|
|
5. Cromatografia líquida: aplicacions enològiques
|
|
6. Sensometria instrumental: llengua, nas i ull electrònics. Mètodes multiparamètrics |
|
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
14 |
14 |
28 |
Debats |
|
2 |
4 |
6 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
2 |
4 |
6 |
Pràctiques a laboratoris |
|
6 |
12 |
18 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
Treballs |
|
1 |
8 |
9 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
2 |
3 |
Proves objectives de tipus test |
|
1 |
2 |
3 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
En iniciar les classes, els professors donaran una visió general de l'assignatura per tal de facilitar a l'alumne la contextualització y abast de l'assignatura dins de l'àmbit del Màster
|
Sessió Magistral |
En aquestes sessions els professors de l'assignatura donaran els coneixements necessaris per tal d'adquirir els fonaments teòrics de l'assignatura |
Debats |
Es debatran els temes que es creguin necessaris per a que els alumnes puguin aprofundir en els diferents temes tractats.
A part dels debats que es duguin a terme de manera presencial a classe, l'ús del Moodle permet la participació en el debat de manera asíncrona facilitant la participació de cada un dels alumnes quan aquests han pogut buscar i processar la informació necessària per enriquir de manera satisfactòria el debat |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
Resolució de problemes pràctics concrets a l'aula o, en el cas de ser necessari, en el laboratori. |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicació de diferents tècniques analítiques a mostres vitivinícoles.
S'adequaran a la formació dels diferents alumnes |
Atenció personalitzada |
L'alumne pot contactar amb els professors del màster via correu electrònic/Moodle per tractar temes de ràpida solució.
En cas de problemes personals o de resolució complexa, poden contactar per aquestes mateixes vies amb els professors per concretar una cita presencial |
Treballs |
Els treballs s'han de presentar de manera escrita però, se'n podran seleccionar alguns per ser exposats de manera oral a classe |
descripción |
Els alumnes poden contactar amb els professors de l'assignatura via correu electrònic al llarg de tot el curs per resoldre els problemes o qüestions que es plantegin en el desenvolupament del mateix, així com mitjançant el Moodle de l'assigantura
En cas de problemes personals o de resolució complexa, poden contactar per aquestes mateixes vies amb els professors per concretar una cita presencial |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Debats |
|
S'avaluarà tant la participació com la qualitat de la informació aportada i comentaris efectuats |
20% |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
S'avaluarà la ressolució als problemes plantejats. De manera general, aquests supòsits pràctics estaran relacionats amb algun article científic que el professor proporcionarà als alumnes amb antelació per tal de poder-ho preparar. |
20% |
Treballs |
|
S'avaluarà tant el contingut dels treballs com la presentació (format, gramàtica i expressió escrita) |
20% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
S'avaluarà l'adequació de les respostes a les qüestions plantejades.
Les preguntes estaran relacionades amb el que s'hagi treballat al laboratori |
20% |
Proves objectives de tipus test |
|
S'avaluarà l'adequació de les respostes a les qüestions plantejades. |
20% |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
L'assignatura té convocatòria única. En casos concrets on hi hagi hagut problemes de lliurament de treballs fora de termini, manca de lliuraments de treballs o no realització de proves, es pot concretar un segon examen amb l'alumne tenint en compte les consideracions oportunes en cada cas. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no hagin estat autoritzats per a la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Patrick Iland, Chemical analysis of grapes and wine : techniques and concepts , , Patrick Iland Wine Promotions
Bruce W. Zoecklein et al., Wine analysis and production, , New York : Kluwer Academic/Plenum Pub., cop
OIV, Métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos , -, http://www.oiv.int/oiv/info/esmethodesinternationa
|
|
Complementària |
Christian, Gary D. , Analytical Chemistry, , John Wiley & Sons
Saña i Vilaseca, Josep, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació, , Vicens Vives
Bell, Jerry (ed.), Química, un proyecto de la American Chemical Society, , Reverté
Blouin, Jacques; Cruège, Jacqueline , Analyse et composition des vins : comprendre le vin, , Dunod, cop.
, Comprehensive analytical chemistry monographies, , http://cataleg.urv.cat/search~S13*cat?/tcomprehens
, Chromatography: basic principles, sample preparations and related methods, , http://cataleg.urv.cat/search~S23*cat?/tchromatogr
Mermet, Jean-Michel (editor), Analytical chemistry : a modern approach to analytical science, , Weinheim: Wiley-VCH
James M. Miller, Chromatography: concepts and contrasts, , Hoboken, N.J.: John Wiley, cop.
B. Sivasankar, Instrumental methods of analysis, , New Delhi, India: Oxford University Press
|
Diferents articles científics relacionats amb els temes que els alumnes escullin per realitzar els diferents treballs / controls de l'assignatura |
Asignaturas que continúan el temario |
QUIMIOMETRIA PEL CONTROL DE BEGUDES FERMENTADES/19625103 |
|
Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente |
QUIMIOMETRIA PEL CONTROL DE BEGUDES FERMENTADES/19625103 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|