DATOS IDENTIFICATIVOS 2019_20
Asignatura (*) ALTRES MICROORGANISMES D'INTERÈS EN ENOLOGIA I VITICULTURA Código 19625209
Titulación
Begudes Fermentades (2014)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Juny, Jul., Set.
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Correo-e jose.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
dania.garcias@urv.cat
javier.capilla@urv.cat
ana.fernandez@urv.cat
Profesores/as
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
GARCÍA SÁNCHEZ, DANIA
CAPILLA LUQUE, JAVIER
FERNÁNDEZ BRAVO, ANA
Web
Descripción general e información relevante Donar a conèixer un cert nombre de microorganismes que, si bé no estan implicats directament en els processos fermentatius, són d'interès enològic, ja que poden afectar positiva o negativament les diferents etapes de l'elaboració dels vins. Aquests microorganismes estan presents de forma espontània als sòls i a la vinya, i també a la bodega. Així mateix, s'estudiaran les mesures a adoptar-ne per tal d’evitar contaminacions no desitjades, i d'aquesta manera garantir la qualitat i les característiques organolèptiques del producte final. També es donaran a conèixer diferents estratègies de control biològic de plagues i de malalties, com a eina per a una agricultura sostenible en el marc de la producció de vins ecològics i / o bio-dinàmics.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
1.- Microbiologia del sol

2.- Control biològic de plagues i malalties a la vinya

3.- Altres microorganismes no implicats en els processos fermentatius
1.1.- El sòl com nínxol ecològic (1 hora)

1.2.- Microorganismes del sòl (1 hora)

1.3.- Bacteris fotosintètics i fixadors del nitrogen (1 hora)

1.4.- Micorizes (1 hora)

1.5.- Bacteris i fongs patògens de la vinya residents al terra (2 hores)

2.1.- Bacteris emprats en el control biològic de plagues i malalties (2 hores)

2.2.- Fongs com agents pel biocontrol de plagues i malalties de la vinya (2 hores)

2.3. Els virus com a patògens i agents de control biològic (2 hores)

3.1.- Bacteris alterants del procés fermentatiu: els picats làctics i acètics (2 hores)

3.2.- Llevats i fongs filamentosos implicats en el deteriorament de les propietats organolèptiques dels vins: gust de suro. (1 hora)


Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
14 21 35
Seminaris
4 10 14
Atenció personalitzada
5 0 5
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura.
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts teòrics necessaris per fonamentar els debats.
Seminaris Els estudiants han d'escollir un tema relacionat amb l'assignatura, elaborar a partir del mateix un resum de no més d'un full, i desenvolupar-ho a classe amb el suport d'una presentació “powerpoint”, en una exposició pública de 20 minuts de duració, més 10 minuts de preguntes realitzades pel personal docent i dels companys.
Atenció personalitzada Se realizará previa solicitud mediante el envio de un e-mail al profesor que corresponda

Atenció personalitzada
descripción
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic, moodle i presencialment prèvia concertació de cita.

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Otros  

1.- Assistència al 80% de les classes magistrals 2.- Defensa de un seminari públic

 
Otros comentarios y segunda convocatoria

L'assistència a menys del 80% de les sessions magistrals implicarà que l'alumne tindrà de fer un treball extra a determinar pels professors del curs per tal de poder fer efectiva la defensa del seminari.


Fonts d'informació

Bàsica

Michael J. Goss, Mário Carvalho, Isabel Brito. 2017. Functional Diversity of Mycorrhiza and Sustainable Agriculture. Management to Overcome Biotic and Abiotic Stresses. Academic Press. ISBN 978-0-12-804244-1.

Sally E. Smith, David Read. 2008. Mycorrhizal Symbiosis. 3rd edition. Academic Press. ISBN 978-0-12-370526-6.

Alfonso Carrascosa, Rosario Muñoz, Ramón González. 2005. Microbiología del vino. AMV Ediciones. ISBN 978-8-48-744006-9.

Luis Flores Martí. 2018. Defectos organolépticos del vino ¿cuáles y por qué?. AMV Ediciones. ISBN 978-84-946896-9-7.

Marcos Zenón Martín Fernández. 2015. Enfermedades de la vid y defectos del vino. Sus análisis y tratamientos. AMV Ediciones. ISBN 978-8-46-135175-6.

Luis Hidalgo Fernández-Cano, José Hidalgo Togores. 2011. Tratado de viticultura. AMV Ediciones. ISBN 978-8-48-476424-3.

Complementària

Recomanacions

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
AVENÇOS CIENTÍFICS EN LLEVATS VÍNICS/19625204
BIOTECNOLOGIA I CONTROL MICROBIOLÒGIC DEL VI/19625206
MICROBIOLOGIA DE LA CERVESA/19625219
ÚLTIMS AVENÇOS EN ELABORACIÓ DE VINAGRES I DESTIL.LATS/19625207

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
BEGUDES FERMENTADES/19625101
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.