DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) ARQUEOMETRIA. MATERIALS TRANSFORMATS/ NO-TRANSFORMATS Codi 12805104
Ensenyament
Arqueologia Clàssica (2013)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
3 Obligatòria Primer 2Q
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Història i Història de l'Art
Coordinador/a
SUBIAS PASCUAL, EVA
GUTIERREZ GARCIA-MORENO, ANA
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant A l'inici de curs es presentarà l'assignatura i s'especificaran els detalls en relació a continguts, metodologies, planificació, avaluació...
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Arqueometria - Introducció a l’Arqueometria. Concepte, definició i aplicacions.
- Tècniques i metodologies emprades en l’arqueometria.
- Tipus de dades obtingudes en estudis arqueomètrics. Sistemes de recopilació, interpretació i tractament de les dades recollides mitjançant l’arqueometria.
- Matèries primeres
Primera diferenciació bàsica: Materials transformats/no-transformats.
- Identificació de materials, determinació de les seves característiques, macroscòpiques i microscòpiques. Tècniques de caracterització i d’identificació de materials:
- Principis bàsics de petrologia (microscopia òptica)
- Principis bàsics de l’anàlisi per catodoluminescència
- Principis bàsics de la difracció de raigs-X
- Principis bàsics de l’anàlisi elemental i de l’anàlisi per isòtops.
Matèries primeres no transformades: els materials lapidis. - Introducció bàsica a la geologia: principals tipus de roques.
- Els marmora romans. Tipus principals (varietats i característiques), procedència, aspectes cronològics i aplicacions.
Altres materials lapidis: el cas d’Hispania. Materials lapidis no-importats. Problemàtica i metodologia d’estudi d’aquests materials.
Aspectes relacionats amb l’explotació d’aquests recursos: obtenció, utilització i distribució dels materials lapidis.

Pràctica d'identificació dels diferents tipus de roques - observació a nivell macroscòpic (ull nu i lupa binocular) al laboratori de l'ICAC

Pràctica d'identificació de materials lapidis (marmora i altres) emprats en època romana a Hispania.

Presa de contacte i demostració pràctica de la metodologia d'anàlisi arqueomètric, al laboratori de l'ICAC.
Matèries primeres transformades (ceràmica, metalls,...) - Introducció als sistemes i tècniques d’elaboració dels materials transformats. Aspectes relacionats.
- La ceràmica: materials, processos i productes ceràmics. Aplicacions de la petrologia a l’estudi de la ceràmica.
- Els metalls: obtenció del mineral i processos de transformació. Aplicacions dels estudis arqueomètriques i tècniques analítiques a l’estudi dels metalls.
- introducció als estudis arqueomètrics de les estructures relacionades amb la transformació d'aquestes matèries primeres (forns)

Practica d’observació a nivell macroscòpic (ull nu i lupa binocular) i microscòpic (microscopi de polarització) al laboratori de l’ICAC.



Atenció personalitzada
Descripció

Seguiment de l'elaboració dels treballs obligatoris.

Donada la situació d'emergència sanitària, durant el curs 2020-2021 s’atendrà els estudiants en tutoria individualitzada i/o grupal per tal de resoldre possibles dubtes, consultes i altres qüestions relacionades amb l'assignatura. La tutoria podrà ser presencial i/o virtual. A principis de curs s'informarà a l’estudiant sobre com es portarà a terme aquesta atenció personalitzada (horaris, si serà presencial, per correu electrònic, Moodle...).

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els estudiants matriculats a la URV segueixen el sistema ECTS i tenen dret a les convocatòries d'avaluació indicades a la normativa acadèmica de grau i màster vigent.

En casos concrets i ben justificats es podrà modificar la metodologia d'avaluació per tal de facilitar el seguiment del curs.


Fonts d'informació
Bàsica

Lectures obligatòries:

 

1.- ÀLVAREZ, A., GARCÍA-ENTERO, V., GUTIÉRREZ GARCIA-M., A., RODÀ, I. 2009. El marmor de Tarraco. Explotació, utilització i comercialització de la pedra de Santa Tecla en època romana. Tarragona: ICAC. De les pàgines: 37-94.

 

2.- GUTIÉRREZ GARCIA-M., A, OLLICH, I., ROCAFIGUERA, M. 2008. “Las cerámicas de cocción reductora del yacimiento de l’esquerda (Roda de Ter, Barcelona)”, Actas del VII Congreso Ibérico de Arqueometría. Madrid: 297-308.

 

3.- SHACKLEY, M. S. 2008. “Archaeological Petrology and the Archaeometry of lithic materials”, Archaeometry 50, 2. University of Oxford: 194-215.

 

4.- MARTÍNEZ-TORRES, L.M. 2009. “The Typology of Ancient Quarries within the Paleocene Limestone of Álava in Northern Spain”, Geoarchaeology: An International Journal, Vol. 24, No. 1: 42–58.

 

5.- MASALLES, A., MORENO, I. 2007. Retornant la integritat al déu. El procés de conservació-restauració de l’Esculapi, dins L'Esculapi : el retorn del Déu : Museu d'Arqueologia de Catalunya-Barcelona del 27 d'octubre al 17 de febrer de 2008, Barcelona: Museu d’Arqueologia de Catalunya, pgs. 79-90.

 

6.- WILLIAMS-THORPE, O. 2008. “A thousand and one columns: observations on the Roman granite trade in the mediterranean area”, Oxford Journal of Archaeology 27(1): 73–89.

 

7.- SOLER HUERTAS, B. 2012. “Planificación, producción y costo del programa marmóreo del teatro romano de Cartagena”, en GARCÍA-ENTERO, V. (ed.), El marmor en Hispania. Explotación, uso y difusión en época romana. UNED, Madrid: 193-228.

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent