DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) BIOQUÍMICA CLÍNICA I PATOLOGIA MOLECULAR Codi 13214116
Ensenyament
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MULERO ABELLÁN, MIGUEL
Adreça electrònica xavier.gabaldo@urv.cat
isabel.fort@urv.cat
mariajosefina.ruiz@urv.cat
elia.navarro@urv.cat
Professors/es
GABALDÓ BARRIOS, XAVIER
FORT GALLIFA, ISABEL
RUIZ DE AZUA, MARÍA JOSEFINA
NAVARRO MASIP, ÈLIA
Web
Descripció general i informació rellevant <p> Donar una formació àmplia dels processos metabòlics, endocrins, digestius, hematològics, oncològics vinculats amb la salut i la malaltia tant a nivell fisiològic com molecular. L'alumne aprendrà a integrar els diferents mecanismes patogènics que estan implicats en la malaltia. La dedicació a certs temes que presenten una importància sanitària com diabetes, hiperlipèmies, etc serà major que la dedicada a altres temes de menor importància sanitària. Es comentaran casos clínics relacionats amb cada tema, fent especial atenció a les dades clíniques que presenta la malaltia i les dades bioquímiques.</p><div><div><b>La docència de teoria i de problemes serà presencial amb horari programat si la situació d’emergència sanitària per la Covid-­19 ho permet. En cas que no sigui així, la docència de teoria i de problemes serà mixta (presencial i a distància) amb horari programat.&nbsp;</b></div><div><b><br /></b></div><div><b>Les classes pràctiques de laboratori es realitzaran preferentment de forma presencial amb horari programat tenint en compte l'aforament dels laboratoris i les limitacions sobrevingudes per la Covid-­19. L’organització concreta s'especificarà en l'espai Moodle de l’assignatura en funció de la situació d'emergència sanitària.&nbsp;</b></div></div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 CE5 Conèixer els principis, la instrumentació i les aplicacions de les principals tècniques de Bioquímica i Biologia molecular.
 CE8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis del camp científic i saber-los interpretar.
 CE13 Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 CE5 Conèixer els principals marcadors de patologies
Conèixer l'ús dels resultats de la bioquímica clínica en el diagnòstic i maneig de les malalties mèdiques comunes
Descriure les principals aplicacions de la bioquímica clínica
Explicar què significa el terme marcador en bioquímica clínica
 CE8 Explicar què significa el terme marcador en bioquímica clínica
Interpretar els resultats dels paràmetres bioquímics d'una analítica de sang i orina
 CE13 Conèixer els principals marcadors de patologies
Conèixer l'ús dels resultats de la bioquímica clínica en el diagnòstic i maneig de les malalties mèdiques comunes
Descriure les principals aplicacions de la bioquímica clínica
Explicar què significa el terme marcador en bioquímica clínica
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. INTRODUCCIÓ A LA BIOQUÍMICA CLÍNICA I PATOLOGIA MOLECULAR Laboratori de bioquímica clínica i patologia molecular. Ús del laboratori. Interpretació dels resultats i intervals de referència.
2. BIOQUÍMICA CLÍNICA GENERAL Equilibri d'aigua i ió sodi. Transtorns de l'ió potassi. Exàmen bioquímic de la funció renal. Equilibri àcid-base. Proteïnes i enzims. Immunoglobulines. Infart agut de miocardi. Exàmen bioquímic de la funció hepàtica. Metabolisme de la glucosa i diabetes mellitus. Regulació del calci. Fosfat i magnesi. Malatia òssia.
3. BIOQUÍMICA CLÍNICA ENDOCRINOLÒGICA Control endocrinològic. Funció hipofisària. Fisiopatologia tiroidea. Fisiopatologia suprarenal. Funció gonadal.
4. EXÀMENS BIOQUÍMICS ESPECIALS Ferro. Coure i zinc. Etanol. Metabolisme de lipoproteïnes. Marcadors tumorals.
5. PEROXIDACIÓ I PATOLOGIA (RADICALS LLIURES) Reactivitat dels radicals lliures (ROS i RNS). Funcionalitat dels radicals lliures. Els radicals lliures alteren l'estructura d'altres molècules. Patologies vinculades amb els radicals lliures. Sistemes de defensa antioxidant (enzimàtica vs. no enzimàtica)
6. INFLAMACIÓ I PATOLOGIA (CITOQUINES) Components primaris del sistema immune (limfòcits i altres leucòcits sanguinis). Definició de citoquina i nomenclatura (característiques moleculars). Efectes en les cèl•lules i especificitat deguda a receptors. Secreció de citoquines i activitat biològica de tipus Th1 i Th2. Resum de les principals patologies inflamatòries (el cas especial de l'asma bronquial). Ciqtoquines proinflamatòries primàries i secundàries (TNF, el seu receptor i l'activació de la resposta en el nucli). Possibles usos terapèutics derivats del coneixement de les citoquines.
7. APOPTÒSI I PATOLOGIA Apoptòsi com a mort en condicions fisiològiques. L'apoptòsi està programada genèticament. Diferències i semblances entre apoptòsi i necrosi.Els receptors d'apoptòsi: FAS i FAS ligand. El TNFR1. Activació citoplasmàtica del procés apotòtic: les caspases. El mitocondri allibera que regulen apoptòsi. Les fases incials: la fragmentació del DNA.
8. ESTRÈS DE RETICLE ENDOPLASMÀTIC I PATOLOGIA Definició de l'estrès de reticle endoplasmàtic (RE stress). La resposta adaptativa a l'estrès de reticle - Unfolding protein response (UPR). Vies de senyalització vinculades amb RE stress i UPR (ATF6, eiF2alfa i xbp-1). Chaperones i proteasoma. Patologies vinculades amb l'estrès de reticle endoplasmàtic.
9. MUTACIONS DE CARÀCTERS GENÈTICS COM A MOTOR DE CANVI Polimorfismes i variabilitat dels grups humans. Mutacions silencioses. Agents alquilants, agents intercalants, nitrits, la oxidació i les fonts externes d'energia radiant. El sol i les radiacions ultraviolades. L'estudi del Xeroderma Pigmentosum, malaltia de Huntington i síndrome del cromosoma X fràgil.
10. MITOCONDRI I PATOLOGIA Organització del DNA mitocondrial de l'èsser humà. Genètica mitocondrial. Variants genètiques del DNA mitocondrial. Malalties mitocondrials: definicions i tipus. Alteracions genètiques del mtDNA (mutacions puntuals; delecions; associació entre haplogrup i patologia mitocondrial). Alteracions de la comunicació entre els genomes mitocondrial i nuclear. Disfuncions mitocondrials en les patologies neurodegeneratives. Mètodes d'anàlisi.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
CE8
CE13
29 48 77
Seminaris
CE8
11 15 26
Pràctiques a laboratoris
CE5
CE13
15 15 30
Resolució de problemes, exercicis
CE8
CE13
4 8 12
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves pràctiques
CE5
CE13
1 0 1
Proves de desenvolupament
CE5
CE8
CE13
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripció dels continguts i organització de l'assignatura
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts teòrics de l'assignatura a l'aula
Seminaris Lectura, anàlisi, presentació i discussió crítica per part de l'alumne d'articles/documents relacionats amb els continguts de l'assignatura
Pràctiques a laboratoris Desenvolupament dels continguts pràctics de l'assignatura al laboratori
Resolució de problemes, exercicis Resolució d'exercicis relacionats amb el contingut teòric de l'assignatura
Atenció personalitzada Ressolució de dubtes teòrico-pràctics fora de l'aula

Atenció personalitzada
Descripció

Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. A causa de l'emergència sanitària, l'atenció a l'estudiant es podrà realitzar mitjançant reunions en línia, en horaris concertats prèviament per correu electrònic, o mitjançant altres eines virtuals. 


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
CE8
Avaluació del format i realització del seminari a l'aula 5%
Resolució de problemes, exercicis
CE8
CE13
Avaluació dels exercicis portat a a terme per part dels alumnes 5%
Proves pràctiques
CE5
CE13
Entrega i avaluació informe de pràctiques 10%
Proves de desenvolupament
CE5
CE8
CE13
Realització de dues proves relacionades amb els continguts de l'assignatura 80%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació de l'assignatura a través de les proves de desenvolupament es durà a terme a través de dos parcials, a través dels quals s'avaluarà aproximadament el 50% de l'assignatura (Pes: 40%-primer parcial; 40%-segon parcial). Aquells alumnes que no superin el primer parcial (nota inferior a 5) se'ls repetirà l'examen al mateix dia que el del segon parcial.

La segona convocatòria consistirà en un examen final (Pes: 80%-examen final)

Es guardarà la nota de pràctiques per l'any següent per aquells alumnes que finalment no superin l'assignatura.

L'assistència a pràctiques és obligatòria.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.${1}i


Fonts d'informació

Bàsica Gaw, A. etal., Bioquímica clínica ilustrada, Harcourt, 2006, EDICION: 2ª
Diaz Portillo,Jacobo, 770 Preguntas Y Respuestas : Determinaciones Bioquimicas :Utilidad Y Valoracion Clinica, Masson,
Gonzalez de Buitrago, JoseManuel, Patologia molecular, McGraw Hill, 2001

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA/13214008
SENYALITZACIÓ I CONTROL DE FUNCIONAMENT CEL·LULAR/13214115
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent