IDENTIFYING DATA 2020_21
Subject (*) ALIMENTS FUNCIONALS I NUTRACÈUTICS Code 13675208
Study programme
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa AN
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
E-mail begona.muguerza@urv.cat
rosamaria.raventos@urv.cat
Lecturers
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
RAVENTÓS COLOMER, ROSA MARIA
Web
General description and relevant information

Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionals i nutracèutics.


Competències
Type A Code Competences Specific
  Comú
  Professionalitzador
  AP7 Especialitat "Aliments Saludables": Aprofundir en els efectes dels components bioactius dels aliments sobre la salut i en els seus mecanismes d'acció moleculars.
  Recerca
Type B Code Competences Transversal
  Comú
Type C Code Competences Nuclear

Objectius d'aprenentatge
Objectives Competences
Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionalsi nutracèutics AP7

Continguts
Topic Sub-topic
Concepto y evaluación científica 1. Alimentos funcionales
2. Nutraceúticos
Innovación 1. Definición de innovación, y frenos a la innovación.

2. Escuchar al cliente: Design Thinking

3. Ejercicio práctico: The Wallet Project.
Project management 1. Proceso general Idea2Lauch. Funnel de innovación

2. Importancia del Project Manager

3. Project Management Process:
• Iniciar (definir tipo de proyecto, complejidad, alcance, sponsors y stakeholders)
• Planificar (kick off, gestión de equipos, línea de tiempo y vía crítica, gestión del riesgo)
• Ejecutar (gestión del cambio)
• Controlar y reportar (retrasos, cambios, seguimiento)
• Cerrar el proyecto (aprendizaje)
Calidad 1. Norma ISO 22000. Introducción y otras normas de interés en la industria de los complementos alimenticios.

2. Aseguramiento de la calidad:
• Homologación materias primas y proveedores.
• Establecer especificaciones de control de calidad: físico-químicas y microbiológicas.
• Evaluación de estudios de pre-estabilidad y como se establece la caducidad del producto acabado.

4. Análisis nutricional de los complementos alimenticios.

5. Paso de planta piloto a fabricación: documentación, controles,…

6. Control y evaluación del producto acabado: puesta en el mercado y feedback.
Regulatori 1. Qué son los complementos alimenticios y la alimentación funcional. Pinceladas de legislación.

2. Etiquetado obligatorio

3. Etiquetado opcional: declaraciones de propiedades nutricionales y de propiedades saludables. ¿Qué se puede reivindicar?

4. Pasos previos para comercializar un producto. Reconocimiento mutuo.

5. Novel food
Creación De la idea al producto:

1. Comprensión de la patología, diana terapéutica, benchmark

2. Lista de activos y dosis:
• Activos para eficacia vs activos para claims
• Donde buscar: fitoterapia.net, Natural data base, pub med, monografías de plantas

3. Selección de las materias primas
• Tipos de extracto
• Comprensión de una ficha técnica

4. Selección de la forma galénica

5. Estimación de coste y viabilidad económica

6. Testar y validar concepto y/o prototipo

7. Estudios de eficacia

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Treballs
26 0 26
Sessió Magistral
14 28 42
 
Atenció personalitzada
4 0 4
 
Proves objectives de preguntes curtes
1 1 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries


Treballs Resolución de casos prácticos por parte del alumno
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura.
Atenció personalitzada Resolució individualitzada de dubtes i orientació

Atenció personalitzada
 
Treballs
Atenció personalitzada
Description

Per correu electrònic

begona.muguerza@urv.cat

Avaluació
  Description Weight
Treballs Treballs entregats 50%
Proves objectives de preguntes curtes Prova sobre els continguts de les sessions magistrals 50%

 
Other comments and second exam session

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica P.J. Aggett et al, PASSCLAIM, , ILSI
Margaret Ashwell, Conceptos sobre los Alimentos Funcinales, , ILSI
J.M. Barberá, A. Marcos, Alimentos Funcionales, , INUTCAM
M. Juárez, A. Olano, F. Morais, Alimentos Funcionales, , FECYT

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.