IDENTIFYING DATA 2020_21
Subject (*) LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA Code 13675234
Study programme
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa AN
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
AROLA ARNAL, ANNA
E-mail anna.arola@urv.cat
lauraisabel.arranz@urv.cat
Lecturers
AROLA ARNAL, ANNA
ARRANZ IGLESIAS, LAURA ISABEL
Web http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2020&codiGiga=569312&idioma=CAT&recurs=publicacio
General description and relevant information Assignatura impartida des de la UB.

Competències
Type A Code Competences Specific
  Comú
  Professionalitzador
  AP6 Especialitat "Aliments Saludables": Comprendre les bases de legislació i seguretat alimentària.
  Recerca
Type B Code Competences Transversal
  Comú
Type C Code Competences Nuclear

Objectius d'aprenentatge
Objectives Competences
AP6

Continguts
Topic Sub-topic
1. LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA NACIONAL, EUROPEA I EXTRACOMUNITÀRIA 1.1.Dret Alimentari Comunitari i l’Administració Comunitària

1.2.Tipus de normes i jerarquia

1.3.Regulació i harmonització a nivell europeu

1.4.Principi de Lliure circulació de mercaderies (Reconeixement mutu)

1.5.Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA)

1.6. Legislació Alimentària a Espanya (AESAN...) i Legislació Alimentària a Estats Units (US. FDA)

1.7.Utilització d’Internet per accedir a la informació
2. TIPUS D’ALIMENTS DES D’UNA PERSPECTIVA JURÍDICA 2.1.Categories d’aliments

2.2.Codi Alimentari Espanyol

2.3.Legislació general aplicable nacional i europea (normativa horitzontal)

2.4. Legislació no aplicable als aliments (medicaments, medicaments tradicionals a base de plantes i productes sanitaris)

2.5.Legislació específica de sectors nacional i europea (normativa vertical)
3. SEGURETAT ALIMENTÀRIA 3.1. Concepte de Seguretat Alimentària a Europa: Llibre Blanc de Seguretat Alimentària i Cadena Alimentària

3.2. Autocontrol a la indústria alimentària: cadena alimentària, APPCC, traçabilitat, guies

3.3. Sistema Europeu d’alertes alimentàries

3.4. Al·lèrgens
4. INGREDIENTS ALIMENTARIS 4.1. Ingredients que es poden afegir als aliments i als complements alimentosos

4.2. Novel Food

4.3. Additius
5. LA INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR SOBRE ELS ALIMENTS 5.1. Etiquetatge obligatori: Reglament d’informació al consumidor

5.2. Normativa etiquetatge obligatori específica per sectors

5.3. Altres aspectes sobre la publicitat s’aliments a Europa i a Espanya

5.4. Normativa voluntària sobre propietats nutricionals i saludables dels aliments
6. ASPECTES PRÀCTICS 6.1.Innovació: nous ingredients, noves tecnologies

6.2.Registres, notificacions i postes al mercat de productes alimentaris

6.3.Recursos per a les empreses (centres d’investigació, associacions sectorials) i Recursos online

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Activitats Introductòries
0 0 0
 
 
Atenció personalitzada
0 0 0
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Description
Laura Isabel Arranz Iglesias lauraarranz@ub.edu UB

Avaluació
  Description Weight
 
Other comments and second exam session



Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.