Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A11 |
Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població. |
| A13 |
Sistemes de salut i polítiques alimentàries. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A22 |
Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT6 |
Identificar el procés d’aprenentatge i l’orientació acadèmica i professional |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A9 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
| | A11 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
| | A13 |
Conèixer les polítiques nutricionals del nostre país
| | A17 |
Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A18 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
| | A22 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT6 |
RA1. Aprofundir en l’autoconeixement acadèmic, laboral o professional. (Autoconeixement)
RA2. Identificar el propi procés d’aprenentatge. (Aprenentatge)
RA3. Analitzar l’entorn laboral o professional de l’àmbit d’estudi. (Entorn)
RA4. Dissenyar itineraris acadèmics i d’inserció laboral o professional. (Itineraris)
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Nutrició Comunitària.
|
Nutrició comunitària.
Qualitat de l’evidència científica i graus de recomanació.
Grau d’evidència científica sobre l’alimentació saludable
Grau d’evidència científica sobre els factors de risc i el consell alimentari en les malalties cròniques.
Polítiques nutricionals.
Ingestes Diàries Recomanades en poblacions.
Objectius nutricionals. Guies dietètiques per a la població.
Models de consum alimentari al món
|
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en la població
|
Polítiques nutricionals. Objectius nutricionals i guies dietètiques per a la població.
Models de consum alimentari al mónHàbits alimentaris i consum d'aliments a Espanya.
Evidència científica dels beneficis de la dieta mediterrània.
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països europeus
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en EEUU, Japó i països orientals
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Amèrica Central i sud-americà.
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Àfrica i Àsia. |
Nutrició comunitària en diferent etapes de la vida |
Característiques alimentaries i nutricionals específiques en la infància i adolescència. Consell alimentari i d’estil de vida. Trastorns del comportament alimentari en l’adolescència
Relació entre el desenvolupament cognitiu del lactant i l’estat nutricional.
Característiques alimentaries i nutricionals específiques durant l’embaràs i lactància. Consell alimentari i d’estil de vida
Característiques alimentaries i nutricionals específiques durant l’envelliment. Consell alimentari i d’estil de vida
|
Situacions rellevants en la nutrició comunitària |
Malnutrició en el món en la població de països en vies de desenvolupament i població amb rics social.
Carències de vitamines i minerals en els països en vies de desenvolupament.
Problemes de salut comunitària: Càries Dental.
Problemes de salut comunitària: Celiaquia.
Seguridad alimentaria
Informació al consumidor. L’etiquetat dels aliments
Estat de Vitamina D en la població
Importància de la hidratació en l’estat de salut poblacional.
Alimentació i Salut laboral. Cronobiologia.
Epigenètica i Salut publica.
Industria alimentaria i nous aliments I: Afectació a la població de la fortificació alimentaria.
Industria alimentaria i nous aliments II. Afectació a la població de la producció dels aliments funcionals.
Industria alimentaria i nous aliments III. Afectació a la població de la producció dels aliments transgènics.
|
Pràctiques ABP
|
Guies alimentàries.
Anàlisi crític de les evidències científiques respecte a temes actuals |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
30 |
60 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
29 |
54 |
83 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
0 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a presentar l'assignatura |
Sessió Magistral |
S'expliquen els coneixements sobre les classes teòriques i pràctiques de l'assignatura |
Resolució de problemes, exercicis |
Els alumnes realitzaràn casos pràctics |
Atenció personalitzada |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades |
Descripció |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis |
|
Proves de les activitats pràctiques: Es valorarà de forma continuada a través de les proves que es realitzin.
|
30% |
Proves mixtes |
|
Proves sobre els coneixements teòrics:
Es realitzaran exàmens tipus test, exercicis i/o preguntes obertes. També es preguntarà sobre el coneixements plantejats en la part pràctica. En casos especials es podran realitzar exàmens orals.
|
60% |
Altres |
|
Competències transversals. Durant el desenvolupament de l'assignatura, i principalment en la part pràctica, es valora l'aprenentatge continuat i autònom, la motivació, l'assistència el comportament i l'actitud vers als altres i puntualitat en l'assistència a classe i en l'entrega de treballs. > |
10% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Qualificació Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 50% de la nota màxima en les proves sobre els coneixements teòrics i les proves de les activitats pràctiques. S'aprova amb el 50% de la puntuació màxima possible. La nota final. Es podrà fer una ponderació de les puntuacions de les notes aprovades, que suposi un increment, quan la nota mitjana del curs sigui baixa. 2a Convocatòria En cas de no superar les proves en la primera convocatòria els estudiants es podran presentar a una segona convocatòria de la part no aprovada. En el cas de la part pràctica, els professors plantejaran una activitat similar a la realitzada en les pràctiques, i els estudiants tindrà de fer una defensa oral. Normativa En les proves d'avaluació i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L' incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació. El incompliment de les normes generals en les proves d'avaluació comportarà una avaluació negativa i o expedient de l'alumne. Observació especial ${1}iEn cas que el Deganat informe que s'ha d'aplicar el plan de deconfinament per la pandèmia de COVID, l'a${1}ivaluació es realitzaran les proves teòriques en l'aula habitual amb les indicacions que indiqui la normativa. En cas que tinguin que fer-se on-line. Els percentatges de la nota seran diferents a la planificació habitual, i serà: 60% part pràctica amb avaluació continuada i 40 % examen teòric. |
Bàsica |
|
|
Complementària |
Serra Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J, Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones., , Barcelona: Masson,
|
Llibre de text
ü Serra Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006 Llibres de Consulta ü Public health nutrition : from principles to practice. Maidenhead : Open University Press, 2007 ü Public health nutrition [Oxford] : Nutrition Society : Blackwell Science, cop. 2004 ü Nutrition in public health : principles, policies, and practice. Spark, Arlene Boca Raton : CRC Press, cop. 2007 ü Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) (eds.) Guías alimentarias para la población española. Madrid: IM&C, S.A.,2001 |
|
Altres comentaris |
Nota important. En el seguiment de les classes teòriques es recomanarà assistència a classe, prestar atenció i agafar apunts. Encara que l’assistència no és obligatòria, tindrà una valoració positiva en les consideracions globals de seguiment i avaluació de l’assignatura S’indicarà la documentació pel seguiment de cada tema, encara que no sempre es penjaran al moodle de forma sistemàtica les presentacions utilitzades a classe per l’explicació del tema. |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|