DATOS IDENTIFICATIVOS 2020_21
Asignatura (*) BIOESTADÍSTICA Código 18254003
Titulación
Grau d'Infermeria (Seu Baix Penedès) (2016)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
6 Formació bàsica Primer 2Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Ciències Mèdiques Bàsiques
Infermeria
Coordinador/a
DE MOLINA FERNANDEZ, MARIA INMACULADA
Correo-e joan.fernandez-ballart@urv.cat
inmaculada.demolina@urv.cat
rosadolores.raventos@urv.cat
laura.reyes@urv.cat
Profesores/as
FERNÁNDEZ BALLART, JOAN DOMÈNECH
DE MOLINA FERNANDEZ, MARIA INMACULADA
RAVENTOS TORNER, ROSA DOLORES
REYES MARTÍ, LAURA
Web
Descripción general e información relevante

A causa de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 poden haver-hi canvis en la docència, avaluació i calendaris del curs 2020-21. Aquests canvis s’informaran a l’espai Moodle de cada assignatura. Per tal de garantir la seguretat de la comunitat universitària, no poden accedir a les instal·lacions de la URV les persones amb simptomatologia de COVID-19, les persones a qui s’ha diagnosticat la malaltia i no han finalitzat el període d’aïllament requerit, i les persones que conviuen o han estat en contacte durant el període que en cada moment determinin les autoritats sanitàries amb altres persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda (febre, tos, dificultat respiratòria, etc.). Les persones a qualsevol instal·lació o edifici de la URV han de respectar les mesures d’higiene i seguretat que es dictin en cada moment (mascareta, rentat de mans, distancia, etc…). L’estudiant s’ha de comprometre per escrit a complir aquestes dues mesures signant el document de compromís d’autoresponsabilitat creat per a tal fi que trobarà a l’espai moodle de l’assignatura. 


Para poder conocer la distribución de los problemas de salud, sus determinantes, la influencia de los factores que condicionan la presentación de las enfermedades, y los efectos de las intervenciones sanitarias, tenemos como herramientas de trabajo: La estadística, la demografía y la epidemiología. Estas disciplinas son básicas para la comprensión del proceso salud-enfermedad y para la identificación de factores de riesgo con el fin de programar actividades de promoción de la salud y prevención de la enfermedad

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A16.5 Identificar i analitzar la influència de factors interns i externs en el nivell de salut d'individus i grups.
 A16.6 Aplicar els mètodes i procediments necessaris en el seu àmbit per identificar els problemes de salut més rellevants en una comunitat.
 A16.7 Analitzar les dades estadístiques referides a estudis poblacionals, identificant les possibles causes de problemes de salut.
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A16.5 Reconeix la situació epidemiològica actual, posant l'accent en els següents aspectes dels principals problemes de salut de la comunitat: magnitud i transcendència, factors i grups de risc, i importància relativa (impacte) dels principals factors de risc en els diferents problemes de salut.
Adquirir coneixements i habilitats per localitzar i accedir a la informació de manera eficaç i eficient.
 A16.6 Definir els conceptes demogràfics bàsics: mortalitat, natalitat, migracions i envelliment.
Calcular i interpretar els indicadors demogràfics habituals.
Explica el mètode epidemiològic i la seva aplicació en ciències de la salut
Avaluar críticament la informació i les seves fonts i incorporar-la a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
 A16.7 Reconèixer i interpretar adequadament el llenguatge estadístic.
Utilitzar les tècniques estadístiques més freqüents aplicades a estudis poblacionals
Utilitzar els mètodes estadístics per quantificar la distribució de la salut i la malaltia en les poblacions
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Unidad temática I: bioestadística 1. Introducción a la bioestadística. Estadística descriptiva e inferencial.
Conceptos básicos: población, muestra y tipo de variables (cualitativas y cuantitativas).
2. Estadística Descriptiva: variables cualitativas (dicotómicas, politómicas y ordinales). Escalas de medida. Distribución de frecuencias. Representación gráfica.
3. Estadística Descriptiva: variables cuantitativas (discretas y continuas). Medidas de tendencia central (moda, mediana y media) y Medidas de posición (cuartiles, deciles y percentiles).
4. Estadística Descriptiva: variables cuantitativas. Medidas de dispersión: amplitud, desviación media, varianza y coeficiente de variación). Medidas de forma. Representación gráfica.
5. Estadística Bidimensional. Organización de los datos. Tablas de doble entrada. Correlación y Regresión entre dos variables estadísticas. Variables dependientes e independientes.
6. Probabilidad. Conceptos. Propiedades. Fórmula de Bayes.
7. Distribuciones muestrales: binomial, Poisson y normal. Características de la curva Normal.
8. Muestras. Tipo de muestras. Técnicas de muestreo: probabilístico y no probabilístico.
9. Estadística Inferencial: concepto. Estimación puntual, teorema central del límite, error estándar e intervalos de confianza.
10. Estadística Inferencial: contraste de hipótesis. Hipótesis nula • la y alternativa.
11. Estadística Inferencial. Nivel de significación "p". Tipos de errores (I y II).
12. Estadística Inferencial. Pruebas paramétricas (t de Student y Análisis de la varianza). Pruebas no paramétricas (chi cuadrado y ANOVA).
Unidad temática II: Demografía 1. Conceptos generales. Aplicaciones sanitarias. Evolución Histórica.
2. Fuentes de datos demográficos.
3. Instrumentos para el análisis demográfico: Tasa, razón, proporción. Tipo de estudio.
4. Estructura de población. Dinámica de población.
5. Fenómenos demográficos: Natalidad, fecundidad, fertilidad, nupcialidad. Concepto y medida... Mortalidad: Componentes, causas, medida. Estandarización. Esperanza de vida. Tablas de vida y aplicaciones... Migración. Concepto. Evolución y medida.
6. Tendencias y política de población.

Unidad temática III: epidemiologia 1. Concepto de epidemiología. Desarrollo Histórico. Objetivos y aplicaciones. Multicausalidad. Razonamiento epidemiológico. Clasificación de los estudios epidemiológicos.
2. Medidas de frecuencia. Razón, proporción, tasa. Indicadores de frecuencia de movilidad y mortalidad.
3. Fuentes de información.
4. Epidemiología descriptiva. Epidemiología analítica: Estudios transversales, longitudinales. Caso / control y de cohorte. Epidemiología experimental. Estudios de intervención y experimentación.
5. Evaluación de los programas de cribado. Validez de las pruebas diagnósticas. Requisitos de un programa de cribado. Definición de enfermedad.
6. Vigilancia epidemiológica. Patrones y tendencias de morbi mortalidad.
7. Lectura crítica de publicaciones científicas con contenidos de epidemiología.
8. Epidemiología de las enfermedades transmisibles


Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A16.5
A16.6
A16.7
36 38 74
Resolució de problemes, exercicis
A16.5
A16.6
A16.7
12 30 42
Seminaris
A16.5
A16.6
A16.7
10 18 28
Atenció personalitzada
3 0 3
 
Proves objectives de tipus test
A16.5
A16.6
A16.7
2 0 2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte ia recollir informació dels estudiants i presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Formulació o, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis Formulación o, análisis, resolución y debate de un problema o ejercicio, relacionado con la temática de la asignatura
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals amb el quefer professional
Atenció personalitzada És el tracte individualitzat que rep l'estudiant, en el qual es tenen en compte les seves característiques, necessitats i interessos personals. Implica considerar els coneixements previs de cada un dels estudiants en l'acció formativa, disposar de mecanismes per reconèixer la seva experiència i oferir un tracte individualitzat en la comunicació, tant dins com fora de l'aula. Durant tota la seva trajectòria l'alumne disposa d'l'assessorament d'un professor tutor / a acadèmic, i de tot el nostre equip docent format per professors acadèmics i professors associats i tutors assistencials vinculats a la pràctica professional involucrats en la seva atenció. Aquesta idea és fonamental en l'aprenentatge de la infermeria a l'contribuir a l'adquisició de competències en les relacions humanes, competències que són clau en el saber infermer

Atenció personalitzada
descripción
Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. A causa de l’emergència sanitària, l’atenció a l’estudiant es podrà realitzar mitjançant reunions on-line, en horaris concertats ?prèviament per correu electrònic, o mitjançant altres eines virtuals.



Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Resolució de problemes, exercicis
A16.5
A16.6
A16.7

Formulació o, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Plantejament d'una situació (real o simulada) en la que ha de treballar l'estudiant per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió global.
40%
Proves objectives de tipus test
A16.5
A16.6
A16.7
Proves que inclouen preguntes tancades amb diferents alternatives de resposta. Els estudiants seleccionen una resposta entre un nombre limitat de possibilitats. 60%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Per superar aquesta assignatura, has de demostrar que has adquirit uns coneixements mínims mitjançant proves escrites tipus test que comprenen una sèrie de preguntes i/o exercicis i mitjançant la realització i presentació d'uns treballs relacionats amb la matèria.

Tens opció a l'avaluació continuada; la teva qualificació es determinarà en base als següents elements: un 60% serà per les proves de l'avaluació tipus test de coneixements de cada part, d'estadística, epidemiologia idemografia i un 40% de la nota seran els treballs a entregar de cada una de les tres parts ja comentades.

Si no aproves alguna d'aquestes avaluacions tindràs una darrera oportunitat en segona convocatòria de presentar-te de la part suspesa, la part de continguts mitjançant una prova tipus test. Si no has presentat un treball o esta suspès, tens l'oportunitat de presentar-ho el dia de l'examen de la segona convocatòria com a molt tard.En tots els elements avaluables s'ha de treure una nota mínima de 5.

Has de tindre en conte, que el material audiovisual que facilitem els professors es nomes un esquema dels temes, per això es imprescindible per aprovar ll´assignatura consultar la bibliografia recomanada

La nota de la part aprovada de l´assignatura només és valida per aquest curs. Si suspens, alguna de les parts el curs que ve hauràs de tornar a matricular-te de tota l´assignatura, no obstant si treus a alguna de les tres parts un 6 o mes a la prova tipus test es pot convalidar amb un 5 l´any següent

Per les proves escrites només es podrà fer servir calculadora, en cap cas es podrà utilitzar mòbil.

En cas de detectar-se situacions de plagi o suplantació de personalitat s'obrirà el corresponent expedient disciplinari

Els exàmens es realitzaran de forma presencial. A causa de l'emergència sanitària, en cas de confinament o de restriccions en la mobilitat, les activitats avaluatives, inclosos els exàmens, es farien online en les dates previstes. En l'espai Moodle de cada assignatura hi podreu consultar la informació actualitzada.

Les activitats avaluatives estan previstes per poder realitzar-se en modalitat mixta o online en cas de confinament.

D'acord a l'article 21 de la normativa acadèmica, durant les activitats avaluatives estarà limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i serà d'obligat compliment per part de l'estudiant". Els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Icart Isern, Teresa , Como elaborar y presentar un proyecto de investigación, una tesina y una tesis , Edicions Universitat de Barcelona , 2012, Barcelona
Marlleixà/Pilar Montesó Curto, Investigació en infermeria. Teoria i Practica, Publicacions URV, 2015 Tarragona
Icart Isern M. Teresa, Enfermeria Comunitaria: epidemiologia, Masson varies edicions ,
Irala, J.; Martínez-González, M. A., Seguí-Gómez, M, Epidemiología aplicada., Ariel, 2008 Barcelona
Livi-Bacci, M., Introducción a la demografia, Barcelona: Ariel, 1993 Barcelona
MARTÍNEZ, M.A.; SÁNCHEZ-VILLEGAS, A.; TOLEDO, E.A.; FAULIN, J. , Bioestadística amigable, 3ª Edició Elsevier, 2014 Barcelona
COBO E, MUÑOZ P, GONZALEZ JA. , Bioestadística para no estadísticos. Bases para interpretar artículos científicos , Elsevier Doyma, SL, 2007 Barcelona
MACRAE, S. , Modelos y métodos para las ciencias del comportamiento, Ariel, 1995 Barcelona
López Ramos F., Epidemiología: enfermedades transmisibles y crónicodegenerativas (3a. ed.), El Manual Moderno, 2016 en linea
Santabárbara Serrano, J., Manual de pruebas diagnósticas simples: evaluación y cálculo del tamaño muestral (Ejercicios resueltos con ayuda de Epidat, Open Epi y R)., Prensas de la Universidad de Zaragoza., 2016 en linea

RECURSOS EN LINEA

1- Lleixà-Fortuño, M. y Montesó-Curto, P. (2017). Investigación en enfermería: teoría y práctica. Publicacions Universitat Rovira i Virgili. 

2-López Ramos F. Epidemiología: enfermedades transmisibles y crónicodegenerativas (3a. ed.) [En Línea]. México D.F: Editorial El Manual Moderno, 2016 [consultado 24 Jul 2020].

3-Santabárbara Serrano, J. (2016). Manual de pruebas diagnósticas simples: evaluación y cálculo del tamaño muestral (Ejercicios resueltos con ayuda de Epidat, Open Epi y R). Prensas de la Universidad de Zaragoza. 
Complementària

Recomanacions

Asignaturas que continúan el temario
SALUT PÚBLICA I EDUCACIÓ PER A LA SALUT/18254007

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ, COMUNICACIÓ I DOCUMENTACIÓ/18254008

(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.