IDENTIFYING DATA 2020_21
Subject (*) MICROBIOLOGIA Code 19204112
Study programme
Grau de Biotecnologia (2009)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
6 Obligatòria Segon 1Q
Modality and teaching language
Department Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinator
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
E-mail jose.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
josefa.girona@urv.cat
dania.garcias@urv.cat
javier.capilla@urv.cat
marta.sanchis@urv.cat
dayanagilda.dumas@urv.cat
Lecturers
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
GIRONA TELL, JOSEFA
GARCÍA SÁNCHEZ, DANIA
CAPILLA LUQUE, JAVIER
SANCHIS TALÓN, MARTA
DUMAS LEÓN, DAYANA GILDA
Web
General description and relevant information En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. Aquesta assignatura és una introducció a l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb diferents àmbits: biotecnologia, enologia.

Competències
Type A Code Competences Specific
 A4 Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel•lular i metabòlic
 A5 Conèixer els principis, la instrumentació i les aplicacions de les principals tècniques d'anàlisis i separació de biomolècules, així com les tècniques de cultiu de microorganismes i de cèl•lules d'organismes pluricel•lulars
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis dels àmbits de Biotecnologia amb tècniques estadístiques, i saber-los interpretar
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A10 Saber aplicar els coneixements bàsics d'estructura i funció dels organismes pluricel•lulars en l'obtenció de productes biotecnològics
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A4 Conèixer el món dels microorganismes i la seva relació amb la humanitat
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians
 A5 Aplicar les tècniques d'estudi dels microorganismes
 A8 Adquirir competències bàsiques mínimes per a poder desenvolupar amb eficiència les diferents tècniques microbiològiques
 A9 Conèixer el món dels microorganismes i la seva relació amb la humanitat
Aplicar les tècniques d'estudi dels microorganismes
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians
 A10 Adquirir competències bàsiques mínimes per a poder desenvolupar amb eficiència les diferents tècniques microbiològiques
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
Tema 1. Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
Tema 2. Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig)
Tema 3. Embolcalls cel•lulars.
3.1. La paret cel•lular dels procariotes.
3.2. La capa superficial paracristalina.
3.3. Estructures de resistència i inclusions en bacteris.
3.4. El flagel bacteria.
3.5. Respostes sensorials, taxias.
Tema 4. Genètica bacteriana
4.1. Transformació
4.2. Conjugació
4.3. Transducció
4.4. Plàsmits i transposons
4.5. Mutacions: mecanismes
4.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
4.7. Tècniques basades en la PCR
Tema 5. Metabolisme i nutrició microbiana.
5.1. Macronutrientes, micronutrientes i factors de creixement.
5.2. Catabolisme i anabolisme.
5.3. Diversitat catabòlica.
5.4. Fermentació de la glucosa.
5.5. Glucolisis, via de embden-meyerhof.
5.6. Fermentació làctica i alcohòlica.
5.7. Respiració cel•lular aeròbica i anaeròbia.
Tema 6. Divisió bacteriana
6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
6.5. Cultius continus
Tema 7. Medis de cultiu
7.1. Preparació
7.2. Tipus de medis de cultiu: l’enriquiment, selectius i diferencials
7.3. Obtenció de cultius purs
7.4. Concepte de soca
Tema 8. Conservació de soques microbianes
8.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
8.2. Col•leccions de cultius
Tema 9. Concepte d'espècie
9.1. Taxonomia numèrica
9.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
9.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey
Tema 10. Taxonomia procariota.
10.1. Criteris en la taxonomia bacteriana.
10.2. El domini Archaea: propietats i aplicacions industrials.
10.3. El domino Bacteri:
10.3.1. Bacteris fotótrofas.
10.3.2. Bacteris Gramnegatius, espècies patògenes en humans. 10.3.3. Bacteris Grampositius: baix i alt contingut G+C, espècies implicades en la indústria alimentària i làctica.
Tema 11. Els virus
11.1 Introducció històrica
11.2. Propietats generals dels virus
11.3. Estructura
11.4. Composició química
11.5. Genètica
11.6. Classificació
11.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
11.8. Virus vegetals
11.9. Mecanismes de reproducció
11.10. Detecció i tècniques de cultiu
Tema 12. Els fongs
12.1. Característiques generals
12.2. Cicle de reproducció
12.3. Principals grups taxonòmics
Tema 13. Microbiologia industrial
13.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
13.2. Selecció i millora de microorganismes industrials

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques a laboratoris
A8
24 30 54
Sessió Magistral
A9
35 45 80
Seminaris
A4
A5
A9
10 4 14
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
A4
A5
A8
A9
A10
3 0 3
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris Introducció a les normes bàsiques de manipulació de microorganismes. Les pràctiques son obligatòries per tots els alumnes matriculats per primera vegada a l'assignatura. S'aplicarà el PLA B, en cas de necessitat,que es consensuï al Grau en funció de com evolucioni la pandèmia del COVID-19.
Sessió Magistral Desenvolupament del contingut teòric de l'assignatura. S'aplicarà el PLA B, en cas de necessitat, que es consensuï al Grau en funció de com evolucioni la pandèmia del COVID-19.
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals. Els seminaris son obligatoris per tots els alumnes matriculats per primera vegada a l'assignatura. S'aplicarà el PLA B, en cas de necessitat,que es consensuï al Grau en funció de com evolucioni la pandèmia del COVID-19.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura

Atenció personalitzada
Description

Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors que imparteixen l'assignatura mitjançant el Moodle o per correu electrònic. En el cas que ho considerin oportú, podran concertar una entrevista personal.


Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Pràctiques a laboratoris
A8
Obligatories. S'avalaurà el desenvolupament de les pràctiques i capacitat de treballar en grup i un informe conjunt de pràctiques. Obligatories. Elaboració de dossier de pràctiques por part de cada grup al finalitzar les mateixes.
PLA B: examen d'opcions múltiples, presencial o on line, en funció de situació de pandèmia.
10%
Seminaris
A4
A5
A9
Obligatoris. Exposició a classe d'un article relacionat amb la microbiologia. Grups d' alumnes. Es guarda la nota per la segona convocatòria.
PLA B: enviament de presentacions .ppt amb comentaris de veu al Moodle.
10%
Proves de desenvolupament
A4
A5
A8
A9
A10
- Examen teóric parcial: aproximadament mitat de la matèria de la assignatura. Eliminatori de matèria amb nota igual o superior a set.

- Examen teòric final, 80 % de la nota: examen teòric de tota la matèria de la assignatura pels alumnes que no superaren el parcial i de la matèria restant pels que van obtenir nota igual o superior a set en el parcial. Es promedía amb seminaris i pràctiques, sempre que la nota de teoria sigui igual o superior a cinc.
Alumnes per parcials, bonificació 10% en la nota final
80%
Others  
 
Other comments and second exam session

Segona convocatòria: Nota de examen teòric + nota de seminaris + nota pràctiques (es guarda de la convocatòria anterior, només un any acàdemic).

Per a fer el promig entre la nota dels seminaris i les pràctiques i la dels exàmens teòrics caldrà que la dels exàmens finals sigui igual o superior a 5/10.

"Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor."

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Biología de los microorganismos         Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock   Ed. Prentice Hall. Madrid, derrera edició disponible.

 

Introducció a la microbiologia             Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A.         Reverté  Barcelona, derrera edició disponible.

Microbiología   Stanier, R. Y. [et al.]    2a ed. Ed. Reverté      Barcelona, derrera edició disponible.

Complementària

 

 

Introducción a la micología     Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W. Ed. Omega Barcelona, derrera edició disponible.

 

Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari         Gállego Berenguer, J. Edicions Universitat de Barcelona         Barcelona, derrera edició disponible.

Microbiología de Zinsser         Joklik, W. K. [et al.]     20ª ed. Editorial Médica Panamericana Madrid, derrera edició disponible.

Recomanacions

Subjects that continue the syllabus
VIROLOGIA/19204114
VIROLOGIA/19204229


Subjects that it is recommended to have taken before
BIOQUÍMICA/19204008
BIOLOGIA CEL·LULAR/19204006
BIOLOGIA/19204005
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.