IDENTIFYING DATA 2020_21
Subject (*) ENGINYERIA TERMODINÀMICA AVANÇADA Code 20755104
Study programme
Sistemes i Tecnologies de Conversió d'Energia (2019)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
4.5 Obligatòria Primer 1Q
Modality and teaching language
Department Enginyeria Mecànica
Coordinator
CORONAS SALCEDO, ALBERTO
E-mail alberto.coronas@urv.cat
Lecturers
CORONAS SALCEDO, ALBERTO
Web
General description and relevant information

Competències
Type A Code Competences Specific
 CE2 Seleccionar i estudiar la viabilitat de tecnologies de conversió energètica amb la inclusió de les energies renovables més adequades per a una determinada aplicació.
Type B Code Competences Transversal
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinaris.
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 CE2 Coneix els fonaments dels conceptes termodinàmics en l'enginyeria.
Aplica anàlisi d'energia i d'exergia en processos d'enginyeria.
Analitza cicles de potència de gas i de vapor.
Analitza cicles orgànics de Rankine i cicles combinats.
Coneix els fonaments dels cicles de refrigeració i de les bombes de calor.
Coneix els nous refrigerants apropiats per als cicles de compressió de vapor en funció de les seves propietats termodinàmiques i el seu impacte mediambiental.
Descriu i analitza els cicles de refrigeració per compressió i les bombes de calor amb refrigerants zeotrópicos i CO2.
Type B Code Learning outcomes
 CT3 Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa.
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional.
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema.
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada.
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores.
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
CAPÍTOL 1. Revisió dels Conceptes bàsics i de la Primera Llei de la Termodinàmica
1.1 Revisió dels conceptes bàsics: transferència d'energia, transferència d'energia i anàlisi d'energia; Propietats termodinàmiques de substàncies pures. Anàlisi energètica de sistemes tancats.
1.2 Anàlisi de massa i energía de volums de control: principi de conservació de massa; balanç de massa per a processos de flux constant. Treball de flux i energia d'un fluid que flueix. Anàlisi energètica de sistemes de flux constant. Alguns fluxos fixos en dispositius d’enginyeria
1.3 Tècnica de resolució de problemes. Paquets de programari d’enginyeria.
CAPÍTOL 2. Revisió de la Segona Llei de la Termodinàmica 2.1 La Segona Llei: Motors tèrmics; Eficiència tèrmica. Refrigeració i bombes de calor; Coeficient de funcionament. Processos reversibles i irreversibles. El cicle de Carnot; la máquina térmica de Carnot; la qualitat de l'energia. El cicle invers de Carnot; El refrigerador i la bomba de calor de Carnot.
2.2 Entropia: concepte d'entropia i canvi d'entropia de substàncies pures. Processos isentròpics. Diagrames de propietats amb la entropia. Canvi d'entropia de líquids, sòlids i gasos ideals. Treball reversible de flux constant. Eficiència isentròpica del flux constant en dispositius d’enginyeria. Generació d'entropia associada a un procés de transferència de calor.
CAPÍTOL 3. El mètode exergètic 3.1 Concepte d’exergia i irreversibilitat: l’exergia com a potencial de treball de l’energia. Treball reversible i irreversibilitat. Eficiència de la Segona Llei.
3.2 Canvi d’exergia d’un sistema: exergia d’una massa fixa (exergia sense flux) o d'un sistema tancat. Exergia d’una corrent de flux: exergia de flux o (corrent). Mecanismes de transferència d’exergia. Exergia destruïda. Balanç exergètic en sistemes tancats i volums de control. Balanç exergètic per a dispositius de flux constant.
CAPÍTOL 4. Cicles de potència de gas i vapor 4.1 Cicles de potència de gas: consideracions bàsiques en l'anàlisi dels cicles de potència. Visió general dels motors alternatius: Otto, Diesel, Stirling i Ericsson. Cicles Brayton: cicle ideal per a motors de turbina de gas. Cicle Brayton amb refredament entre etapes de compressió, regeneració i reescalfament. microturbines de gas. Anàlisi d’eficiència de segona llei dels cicles de potència de gas.
4.2 Cicles de potència de vapor i combinats: el cicle de vapor de Carnot. El cicle de Rankine. Anàlisi energètica del cicle de Rankine ideal. Cicle de Rankine amb rescalfament i regeneratiu: bescanviadors oberts i tancats de l’aigua d'alimentació. Anàlisi de segona llei dels cicles de potència de vapor. Cogeneració. Cicles combinats de gas i vapor.
4.3 Cicles de potència ORC: cicle Rankine per fonts de calor de baixa temperatura; el cicle ORC regeneratiu. Propietats termodinàmiques dels fluids de treball; Aspectes tecnològics dels ORC: expansors i configuracions del cicles d'ORC. Aplicacions i plantes ORC instal·lades.
CAPÍTOL 5. Refrigeració i bombes de calor 5.1 Refrigeració: definició; Refrigeració artificial i artificial, classificació. Sistemes de refrigeració mecànics i tèrmics. Cicles de compressió de vapor. Anàlisi energètica de cicles de compressió de vapor. Refrigerants. Aspectes ambientals. Refrigerants naturals i de baix impacte d'escalfament global. Cicles de compressió de vapor amb mescles Zeotropiques. Mètodes per millorar l'eficiència energètica.
5.2 Cicles avançats de refrigeració. Cicles de refrigeració de multietapa. Sistemes de refrigeració en cascada. Sistemes de refrigeració amb CO2.
5.3 Bombes de calor: classificació de bombes de calor; Indicadors de rendiment. Bombes de calor per compressió de vapor. Anàlisi energètica de sistemes de compressió de vapor. Aspectes mediambientals dels refrigerants. Bombes de calor industrials

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
CE2
1 0 1
Webconferència
CE2
CT3
7 0 7
Lectura de documentació escrita / gràfica elaborada
CE2
CT3
0 30 30
Webcasting
CE2
CT3
0 6 6
Activitats d’auto seguiment
CE2
CT3
0 4 4
Resolució de problemes, exercicis
CE2
CT3
0 40 40
Fòrums de debat
CE2
CT3
0 8.5 8.5
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
CE2
CT3
0 12.5 12.5
Atenció personalitzada
CE2
CT3
3 0 3
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Activitats dirigides a prendre contacte i recollir informació dels estudiants. També es farà una presentació de l'assignatura descrivint els objectius d'aprenentatge, continguts, metodologies, sistemes d'avaluació i competències que es treballaran. Aquesta sessió serà la primera a cada assignatura no presencial
Webconferència Presentació de l'assignatura i exposició de continguts i activitats per mitjà de webconferencia (Adobe Connect). Aquesta activitat requereix presència síncrona d'estudiants i professorat. Aquesta activitat serà gravada en el moment del seu desenvolupament per facilitar la consulta posterior
Lectura de documentació escrita / gràfica elaborada Lectura i treball de la documentació publicada en diferents formats, elaborada pel professorat, amb l'objectiu de facilitar a l'estudiantat el desenvolupament de les competències de caràcter més teòric i aquells coneixements necessaris per al desenvolupament d'activitats pràctiques. No requereix presència síncrona d'estudiants i professorat
Webcasting Exposició de continguts de l'assignatura en format vídeo gravat prèviament. Aquesta activitat no requereix presència síncrona d'estudiants i professorat i no permet la interactivitat de manera directa. Es proposaran activitats relacionades amb la temàtica del webcasting a desenvolupar per l'estudiant
Activitats d’auto seguiment Activitats proposades a l'estudiant per a autoavaluar el seu progrés en l'assignatura. Es podran realitzar tantes vegades com es vulgui i ajudaran a l'estudiant a conèixer que aspectes o continguts ha de reforçar
Resolució de problemes, exercicis Anàlisi i resolució d'un problema o exercici pràctic concret relacionat amb la temàtica de l'assignatura. El seu abast és acotat i d'extensió reduïda. Mitjançant l'ús del campus virtual.
Fòrums de debat
Activitats en les quals, individualment o en grup, els participants, argumenten i confronten idees sobre un tema determinat, mitjançant l'ús d'eines asíncrones com el Fòrum del Campus Virtual. Seran supervisades pel professor que també podrà introduir arguments i proposar activitats perquè els estudiants treballin
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Plantejament d'una situació (real o simulada) en la que l'estudiant ha de treballar per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió global
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Description
Aquesta orientació la porta a terme el professor propi de cada assignatura amb els estudiants matriculats en la mateixa. La finalitat d'aquesta orientació és: planificar, guiar, dinamitzar, seguir i avaluar el procés d'aprenentatge de l'estudiant tenint en compte el seu perfil interessos, necessitats, coneixements previs, etc.) i les característiques / exigències del context (EEES, perfil acadèmic / professional, demanda sociolaboral, etc.). Les accions que es duran a terme són les següents: - Benvinguda a l'assignatura - Dinamització setmanal - Notícies i esdeveniments - Resolució de dubtes acadèmics - Retroacció amb la correcció d'activitats - Abandonament de l'assignatura - Fi de l'assignatura El desenvolupament d'aquestes accions es realitzarà amb el suport de les eines que ofereix el Campus Virtual Moodle, dins de l'aula virtual de cada assignatura. De manera que s'ofereixi la millor orientació i seguiment possible considerant la modalitat presencial o virtual de cada assignatura.

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Activitats d’auto seguiment
CE2
CT3

Activitats proposades a l'estudiant que serveixen perquè l'estudiant pugui autoregular el seu aprenentatge. Podrà repetir tantes vegades com es vulgui i per a l'avaluació final es considerarà la nota més alta assolida
10
Resolució de problemes, exercicis
CE2
CT3
Formulació, anàlisi, resolució i debat de problemes o exercicis, relacionats amb la temàtica de l'assignatura. 50
Fòrums de debat
CE2
CT3
Es valorarà la participació i activitat de l'estudiant. 10
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
CE2
CT3
Plantejament d'una situació (real o simulada) en la que l'estudiant ha de treballar per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió global. 30
Others  
 
Other comments and second exam session

Fonts d'informació

Bàsica Yunus Cengel, Thermodynamics: an Engineering Approach, 9, Mc Graw-hill

Complementària Dincer, I. and Kanoglin, M., Refrigeration Systems and Applications, 2, John Wiley&Sons
Radermacher, R.,and Hwang,Y., Vapor Compression Heat Pumps with Refrigerant Mixtures, 2, CRC Press
Ennio Macchi and Marco Astolfi, Organic Rankine Cycle (ORC) Power Systems Technologies and Applications, 1, Elsevier Ltd.

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.