IDENTIFYING DATA 2020_21
Subject (*) GEOMETRIA DESCRIPTIVA II Code 22204004
Study programme
Grau d'Arquitectura (2010)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
6 Formació bàsica Primer 2Q
Modality and teaching language
Department Unitat Predepartamental d'Arquitectura
Coordinator
DOMINGO MAGAÑA, JOSÉ RAMON
SAMPER SOSA, ALBERT
E-mail joseramon.domingo@urv.cat
albert.samper@urv.cat
Lecturers
DOMINGO MAGAÑA, JOSÉ RAMON
SAMPER SOSA, ALBERT
Web http://http://www.etsa.urv.cat/
General description and relevant information

L'assignatura està programada per impartir-se en forma presencial i es mantindrà aquesta presencialitat si la normativa que puguin dictar les autoritats sanitàries i la resta d'òrgans competents no diu el contrari, i els requisits de capacitat ho permeten. Si hi ha canvis s'informaran a l'espai Moodle de l'assignatura. 

Reconeixement i representació de les formes arquitectòniques per mitjans informàtics en vistes convencionals i modelat tridimensional. El grau d’arquitectura, per ara, manté la total presencialitat per al curs vinent 20-21. En el cas d'una nova situació d'estat d'alarma o confinament territorial s'informarà als estudiants mitjançant el moodle de l'assignatura els canvis o modificacions pertinents en el currículum docent.

Competències
Type A Code Competences Specific
 A1 Aptitud per aplicar els procediments gràfics a la representació d'espais i objectes
 A3 Aptitud per dominar les tècniques de dibuix
 A4 Aptitud per dominar les tècniques de dibuix informàtiques
 A5 Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura i a l'urbanisme dels sistemes de representació espacial
 A7 Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura i a l'urbanisme de la geometria mètrica i projectiva
 A12 Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura i a l'urbanisme de les bases de topografia, hipsometria i cartografia i les tècniques de modificació del terreny
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A1 Representació d'espais i objectes amb criteris de proporció i identificació dels atributs visuals per mitjà de tècniques tradicionals i informàtiques.
Representació de les superfícies topogràfiques i resolució d'intervencions de modificació del terreny.
 A3 Representació d'espais i objectes amb criteris de proporció i identificació dels atributs visuals per mitjà de tècniques tradicionals i informàtiques.
 A4 Representació d'espais i objectes amb criteris de proporció i identificació dels atributs visuals per mitjà de tècniques tradicionals i informàtiques.
 A5 Representació d'espais i objectes amb criteris de proporció i identificació dels atributs visuals per mitjà de tècniques tradicionals i informàtiques.
 A7 Representació d'espais i objectes amb criteris de proporció i identificació dels atributs visuals per mitjà de tècniques tradicionals i informàtiques.
 A12 Representació de les superfícies topogràfiques i resolució d'intervencions de modificació del terreny.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
BLOC 1. Tema 1 - Introducció 1.1 Teoria de la representació geomètrica informàtica de les formes arquitectòniques.
1.2 Correlació entre les tècniques gràfiques tradicionals i informàtiques.
1.3 Visualització axonomètrica i control de les ternes en projeccions ortogonals.
BLOC 1. Tema 2 - Dibuix informàtic amb entitats bàsiques 2.1 Introducció al dibuix informàtic. El dibuix en 2D i 3D. Visualització de les formes.
2.2 Representació de formes en 2D. Capes, color i tipus de línia.
2.3 Entitats del dibuix informàtic. Control mètric i de posició espacial. Sistemes de coordenades.
2.4 Moviments de les entitats a l’espai. Canvi del pla de construcció. Alineament: Gir i translació d'objectes 3D en un espai tridimensional.
2.5 Perpendicularitat i paral•lelisme. Concepte i tractament espacial.
2.6 Interacció entre entitats bàsiques
BLOC 1. Tema 3 - Modelat amb entitats lineals i poligonals. 3.1 Construcció de figures en modelat alàmbric i poligonal. Regions. Ocultació.
3.2 Aplicacions a la construcció gràfica de cobertes de formes polièdriques.
3.3 Aplicacions al modelat alàmbric d’objectes polièdrics amb definició de cares.
3.4 Construcció tridimensional de formes plegades.
BLOC 1. Tema 4 - Generació de formes tridimensionals amb entitats sòlides. 4.1 Visualització i generació de formes tridimensionals sòlides. Primitives de models sòlids. Creació de sòlids per extrussió i revolució de contorns.
4.2 Interacció de sòlids. Operacions booleanes: Unió, diferència i intersecció. Control de les posicions espacials dels sòlids inicials.
4.3 Edició de sòlids. Seccions planes. Determinació espacial del pla de tall.
4.4 Cilindre i esfera en la generació de voltes, cúpules i llunetes.
BLOC 2. Tema 5 - Generació de superfícies. 5.1 Superfícies reglades. Generació de formes amb superfícies reglades guerxes: Paraboloide, generació a partir del quadrilàter guerx. Hiperboloide, conoide i helicoide. Exemples.
BLOC 2. Tema 6 - Superfícies topogràfiques. 6.1 Definició geomètrica de les superfícies topogràfiques. Dades i representació: Núvol de punts, corbes de nivell i malles. Visualització del terreny.
6.2 Intervencions de modificació topogràfica. Plataformes i vials. Determinació dels talussos de desmunt i terraplenat.
6.3 Integració d'edificis en entorns naturals. Operacions de modificació del terreny.

BLOC 2. Tema 7 - Presentacions. Expressivitat de la llum i el color. 7.1 Obtenció de vistes a partir d'objectes tridimensionals en els diferents sistemes de representació. Limitacions per a les perspectives axonomètriques obliques.
7.2 El model geomètric de la llum. Il.luminació amb llum paral.lela. Posició de la llum segons les coordenades geogràfiques i fus horari. Ombres de formes arquitectòniques. Obtenció de vistes o recorreguts a partir d’ojectes tridimensionals.


Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
2 0 2
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A1
A4
A5
A7
20 40 60
Sessió Magistral
A4
15 30 45
Taller (arquitectura)
A1
A3
A4
A5
A12
8 20 28
Atenció personalitzada
6 0 6
 
Proves pràctiques
A1
A3
A4
A5
A7
A12
9 0 9
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Informació general sobre l'assignatura, metodologies i avaluació.
Informació sobre els programes de dibuix informàtic d'aplicació a l'assignatura.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Resolució d'exercicis a l'aula informàtica en base a programes de CAD
Sessió Magistral Teoria de la representació informàtica i desenvolupament dels diferents blocs temàtics de l'assignatura.
Taller (arquitectura) Reconeixement de la forma arquitectònica a través de croquis amb valors proporcionals i de grafisme d'elements arquitectònics.
Atenció personalitzada Resolució de consultes sobre les qüestions teòriques, exercicis i proves del curs de forma personalitzada.
L'atenció personalitzada, s'acordarà entre l'estudiant i els diferents professors de l'assignatura segons els horaris establerts per cada professor.

Atenció personalitzada
Description

Resolució de consultes sobre les qüestions teòriques, exercicis i proves del curs de forma personalitzada. L'atenció personalitzada, s'acordarà entre l'estudiant i els diferents professors de l'assignatura segons els horaris establerts per cada professor. L'atenció personalitzada es podrà fer mitjançant correu electrònic adreçat als diferents professors de l'assignatura: Josep Ramon Domingo: joseramon.domingo@urv.cat Albert Samper: albert.sampert@urv.cat.  També s'atendran als alumnes que ho vulguin de manera presencial dins l'horari de consulta o en una situació extraordinària (estat d'alarma o confinament territorial) es podrà realitzar mitjançant video-conferències.


Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Proves pràctiques
A1
A3
A4
A5
A7
A12
Exercicis de curs

Proves parcials
20%

80%
Others  
 
Other comments and second exam session

El curs es dividirà en dos blocs en els que hi haurà un examen parcial en cadascun d'ells i un conjunt de pràctiques. Les pràctiques consistiran en diversos reculls d'exercicis a realitzar per l'estudiant i lliurar en les dates indicades, i uns altres exercicis proposats puntualment durant les classes de taller per a lliurar el mateix dia. De cada bloc sortirà una nota, provinent en un 80% de la nota de l'examen parcial, i en un 20% del conjunt de pràctiques realitzades durant el curs. La nota final de l'assignatura per avaluació contínua s'obtindrà de la mitja aritmètica de les dues notes dels dos blocs. El requisit per poder realitzar la mitja és que en cadascun dels blocs la nota ha de ser igual o superior a 4. En cas que hi hagi algun bloc amb nota inferior a 4, o que la mitja no arribi a 5, caldrà realitzar un examen en segona convocatòria corresponent a la recuperació només d'aquells blocs en els que s'hagi obtingut una nota inferior a 5; la nota dels blocs aprovats es manté per fer mitja en l'examen final. Per superar l'examen de segona convocatòria, la mitja aritmètica entre les notes de les dues parts d'aquesta convocatòria ha de ser igual o superior a 5, amb el requisit que la nota mínima en cadascun d'aquests dos parcials haurà de ser un 3. En aquesta segona convocatòria ja no es tindrà en compte la nota de les pràctiques realitzades durant el curs.

Els alumnes que ho desitgin, i que hagin obtingut una qualificació per curs com a mínim de 7, tindran l'opció de presentar-se a l'examen final per a pujar la nota. En aquest cas, la nota final de l'assignatura serà la nota més alta entre la nota obtinguda per curs i la nota obtinguda a l'examen final.

En cas d'una situació extraordinària (estat d'alarma nacional o confinament territorial), es pot preveure una convocatòria extraordinària. En aquest cas, s'informaria als estudiants d'aquest nou fet.


Fonts d'informació

Bàsica Mc Neel, Robert, Rhinoceros. Nurbs modeling for windows, Mc Neel & Associates, Seattle, 2002
Nocito, Gustavo; Villanueva, Lluís, Representació geomètrica en arquitectura. Dibuix tècnic i modelatge arquitectònic, Edicions UPC, Barcelona, 2010
Migliari, Riccardo, Fondamenti della Rappresentazione Geometric e Informatica dell'Architettura, Kappa, Roma,2000
Migliari, Riccardo, Geometria descrittiva. Vol. II- Tecniche e applicazioni, Citta Studi, Novara, 2009
Mtchel, William J. et al., Digital Design Media, Van Nostrand Reinhold, New York, 19995
Pottman, Helmut, et al., Architectural Geometry, Bentley Institute Press, Exton, 2007
Moussavi, Farshid, Function of form, Harvard University, Barcelona, 2009
Giral Miracle, Daniel, Gaudí, la recerca de la forma. Espaiu, geometria, estructura i construcció, Lunwerg, Barcelona, 2002

Complementària

Recomanacions

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
DIBUIX ARQUITECTÒNIC II/22204002

Subjects that it is recommended to have taken before
GEOMETRIA DESCRIPTIVA I/22204003
 
Other comments
El temari de l'assignatura es complementa amb l'assignatura TÈCNIQUES DE REPRESENTACIÓ
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.