DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) CONTROVÈRSIES ALIMENTÀRIES: SUBJECTES, PRÀCTIQUES I DISCURSOS Codi 12835118
Ensenyament
Antropologia Mèdica i Salut Global (2014)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
5 Obligatòria Segon 1Q
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
BRIGIDI , SERENA
Adreça electrònica serena.brigidi1@urv.cat
Professors/es
BRIGIDI , SERENA
Web
Descripció general i informació rellevant En l'actualitat, les agendes polítiques estan plenes de temes que posen super atenció en l'alimentació i que, per sumi transcendència, estan siéndo analitzats per diferents disciplines. Des de l'antropologia s'ha senyalat Alguns traços paradoxals del sistema alimentari agroindustrial que convé afrontar. Encara que, per una part, en Alguns Països del planeta aquest sistema ha afavorit la disminució de les diferències socials en el consum i l'augment de la seguretat alimentària, d'altra banda ha Augmentat les incerteses sobre la innocuïtat dels aliments processats i les controvèrsies por els alts costes mediambientals i socials associats. Es tracta d'un sistema que a més accentuar, no sense tensions i oposició, els processos de globalització de productes i cuines, la intensificació de la producció i acumulació d'aliments i la diversificació de menjar en Mercats i taules, alhora que coexisteix amb i contribueix a la malnutrició de milions de persones ja sumi manca de sobirania alimentària. En aquesta assignatura es presentaran Treballs que, des de diferents perspectives, emfatitzen aquestes paradoxes abordant les diverses causes que les provoquen, així com els Efectes que tenen en l'alimentació quotidiana. Es tracta d'estudis que, Prenent en Compte a diferents actors socials, donen compte de les múltiples pràctiques i els discursos generats a consecuència de processos com la individualització, mercantilització, la medicalització o la precarització econòmica que han Atès pas tant a Fenòmens d'especialització i particularització de la producció i consum alimentari por MOTIUS religiosos, ètic-ideològics, Econòmics 01:00 ecològics com a formes d'estandardització alimentària provocada per la Creixent globalització i interconnexió transnacional.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
UNITAT 1. CONTROVERSIES TEORIQUES (Post) modernitats alimentàres economia política, construccionisme social, debats estructura-agency. L'alimentacio com a risc, l'alimentacio com a remei.
UNITAT 2. ELS SISTEMES ALIMENTARIS: CANVIS I CONTINUÏTATS Glocalizació dels repertoris alimentaris. De fast-food al slow food: la racionalitat de la irracionalitat?. Els particularismes alimentaris. Mengem com vivim.
UNITAT 3 LA MEDICALITZACIÓ DE L’ALIMENTACIÓ (I). (Des)encuentres entre cos, alimentació i gènere. Devenir anorèxica: subjectes, prácticas y discursos. Procesos de normalització/normativització corporal.
UNITAT 4. LA MEDICALITZACIÓ DE LA ALIMENTACIÓ (II)

Societat lipofobes, societats obegosèniques: la obesitat com a problema sanitari, econòmic i social. De la lipofobia al lipobofisme. Economia política de la obesidad: límits dels models preventius globals.

Atenció personalitzada
Descripció
Es recomenable utilitzar les tutories presencials i/o online per comentar el guió dels treballs o per resoldre possibles dubtes sobre la matèria.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els estudiants matriculats a la URV segueixen el sistema ECTS i tenen dret a les convocatòries d'avaluació indicades a la normativa acadèmica de grau i màster vigent.

Si no es pot assistir a classe cal convenir, a l'inici del curs, una avaluació alternativa (mitjançant un treball escrit específic o examen).


Fonts d'informació
Bàsica

Counihan, C. Siniscalchi, V. Food activism. Agency, democracy and Economy. London: Bloomsbury. 2014

Fischler, C. Pardo, V. (dir). Les alimentations particulières. Mangerons-nous encore ensemble demain?? Paris, Odile Jacob, 2013.

Gracia-Arnaiz, M. Comemos lo que somos. Reflexiones sobre cuerpo, género y salud, Barcelona: Icaria Editorial. 2015.

Gómez Benito, C. (coord). Estudios de socio-antropología de la alimentación en España, Madrid: Publicaciones MAPAMA. 2017

Maurer, D. y Sobal, J. (eds.) Eating agendas. Food and nutrition as a social problems, Aldine, Nueva York, 1996.

Jackson, P. Anxious Appetites. Food and Consumer Culture, London: Bloomsbury Academic. 2015.

Lupton D. Food, the body and the self, SAGE Publications, Londres, 1996.

McCullough, M.; Hardin, J.A. (eds) Reconstructing Obesity. The meaning of measures and the measure of meanings, Oxford: Berghahn Books, 2013.

Poulain, J.P. Sociologie de l’obesité. París: Presses Universitaires de France. 2009

Ritzer, G. La McDonalización de la sociedad. Madrid: Editorial Popular. 2007.

Saguy, A. G. What’s wrong with fat?. New York: Oxford University Press. 2013.

Watson, J.I; Caldwell, M. (eds) The cultural politics of food and eating. Oxford: Blackwell Publishing, 2005.

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent