DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) ALIMENTS FUNCIONALS Codi 13675208
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
3 Optativa AN
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
RODRÍGUEZ GALLEGO, ESTHER
Adreça electrònica esther.rodriguez@urv.cat
Professors/es
RODRÍGUEZ GALLEGO, ESTHER
Web
Descripció general i informació rellevant

Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionals i nutracèutics.


Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  AP7 Especialitat "Aliments Saludables": Aprofundir en els efectes dels components bioactius dels aliments sobre la salut i en els seus mecanismes d'acció moleculars.
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionalsi nutracèutics AP7

Continguts
Tema Subtema
Concepto y evaluación científica 1. Alimentos funcionales
2. Nutraceúticos
Innovación 1. Definición de innovación, y frenos a la innovación.

2. Escuchar al cliente: Design Thinking

3. Ejercicio práctico: The Wallet Project.
Project management 1. Proceso general Idea2Lauch. Funnel de innovación

2. Importancia del Project Manager

3. Project Management Process:
• Iniciar (definir tipo de proyecto, complejidad, alcance, sponsors y stakeholders)
• Planificar (kick off, gestión de equipos, línea de tiempo y vía crítica, gestión del riesgo)
• Ejecutar (gestión del cambio)
• Controlar y reportar (retrasos, cambios, seguimiento)
• Cerrar el proyecto (aprendizaje)
Calidad 1. Norma ISO 22000. Introducción y otras normas de interés en la industria de los complementos alimenticios.

2. Aseguramiento de la calidad:
• Homologación materias primas y proveedores.
• Establecer especificaciones de control de calidad: físico-químicas y microbiológicas.
• Evaluación de estudios de pre-estabilidad y como se establece la caducidad del producto acabado.

4. Análisis nutricional de los complementos alimenticios.

5. Paso de planta piloto a fabricación: documentación, controles,…

6. Control y evaluación del producto acabado: puesta en el mercado y feedback.
Regulatori 1. Qué son los complementos alimenticios y la alimentación funcional. Pinceladas de legislación.

2. Etiquetado obligatorio

3. Etiquetado opcional: declaraciones de propiedades nutricionales y de propiedades saludables. ¿Qué se puede reivindicar?

4. Pasos previos para comercializar un producto. Reconocimiento mutuo.

5. Novel food
Creación De la idea al producto:

1. Comprensión de la patología, diana terapéutica, benchmark

2. Lista de activos y dosis:
• Activos para eficacia vs activos para claims
• Donde buscar: fitoterapia.net, Natural data base, pub med, monografías de plantas

3. Selección de las materias primas
• Tipos de extracto
• Comprensión de una ficha técnica

4. Selección de la forma galénica

5. Estimación de coste y viabilidad económica

6. Testar y validar concepto y/o prototipo

7. Estudios de eficacia

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Treballs
26 0 26
Sessió Magistral
14 28 42
 
Atenció personalitzada
4 0 4
 
Proves objectives de preguntes curtes
1 1 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries


Treballs Resolución de casos prácticos por parte del alumno
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura.
Atenció personalitzada Resolució individualitzada de dubtes i orientació

Atenció personalitzada
 
Treballs
Atenció personalitzada
Descripció

Per correu electrònic

begona.muguerza@urv.cat

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Treballs entregats 50%
Proves objectives de preguntes curtes Prova sobre els continguts de les sessions magistrals 50%

 
Altres comentaris i segona convocatòria

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica P.J. Aggett et al, PASSCLAIM, , ILSI
Margaret Ashwell, Conceptos sobre los Alimentos Funcinales, , ILSI
J.M. Barberá, A. Marcos, Alimentos Funcionales, , INUTCAM
M. Juárez, A. Olano, F. Morais, Alimentos Funcionales, , FECYT

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent