Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
Professionalitzador |
|
AP7 |
Especialitat "Aliments Saludables": Aprofundir en els efectes dels components bioactius dels aliments sobre la salut i en els seus mecanismes d'acció moleculars. |
|
Recerca |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Objectius |
Competències |
Introduir l'alumne en el coneixement d'aliments funcionalsi nutracèutics |
AP7
|
|
|
Tema |
Subtema |
Concepto y evaluación científica |
1. Alimentos funcionales
2. Nutraceúticos |
Innovación |
1. Definición de innovación, y frenos a la innovación.
2. Escuchar al cliente: Design Thinking
3. Ejercicio práctico: The Wallet Project. |
Project management |
1. Proceso general Idea2Lauch. Funnel de innovación
2. Importancia del Project Manager
3. Project Management Process:
• Iniciar (definir tipo de proyecto, complejidad, alcance, sponsors y stakeholders)
• Planificar (kick off, gestión de equipos, línea de tiempo y vía crítica, gestión del riesgo)
• Ejecutar (gestión del cambio)
• Controlar y reportar (retrasos, cambios, seguimiento)
• Cerrar el proyecto (aprendizaje)
|
Calidad |
1. Norma ISO 22000. Introducción y otras normas de interés en la industria de los complementos alimenticios.
2. Aseguramiento de la calidad:
• Homologación materias primas y proveedores.
• Establecer especificaciones de control de calidad: físico-químicas y microbiológicas.
• Evaluación de estudios de pre-estabilidad y como se establece la caducidad del producto acabado.
4. Análisis nutricional de los complementos alimenticios.
5. Paso de planta piloto a fabricación: documentación, controles,…
6. Control y evaluación del producto acabado: puesta en el mercado y feedback.
|
Regulatori |
1. Qué son los complementos alimenticios y la alimentación funcional. Pinceladas de legislación.
2. Etiquetado obligatorio
3. Etiquetado opcional: declaraciones de propiedades nutricionales y de propiedades saludables. ¿Qué se puede reivindicar?
4. Pasos previos para comercializar un producto. Reconocimiento mutuo.
5. Novel food |
Creación |
De la idea al producto:
1. Comprensión de la patología, diana terapéutica, benchmark
2. Lista de activos y dosis:
• Activos para eficacia vs activos para claims
• Donde buscar: fitoterapia.net, Natural data base, pub med, monografías de plantas
3. Selección de las materias primas
• Tipos de extracto
• Comprensión de una ficha técnica
4. Selección de la forma galénica
5. Estimación de coste y viabilidad económica
6. Testar y validar concepto y/o prototipo
7. Estudios de eficacia
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Treballs |
|
26 |
0 |
26 |
Sessió Magistral |
|
14 |
28 |
42 |
|
Atenció personalitzada |
|
4 |
0 |
4 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
1 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
|
Treballs |
Resolución de casos prácticos por parte del alumno
|
Sessió Magistral |
Exposició del contingut de l’assignatura.
|
Atenció personalitzada |
Resolució individualitzada de dubtes i orientació |
|
Treballs |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Per correu electrònic |
|
|
Descripció |
Pes |
Treballs |
Treballs entregats |
50% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Prova sobre els continguts de les sessions magistrals |
50%
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
P.J. Aggett et al, PASSCLAIM, , ILSI
Margaret Ashwell, Conceptos sobre los Alimentos Funcinales, , ILSI
J.M. Barberá, A. Marcos, Alimentos Funcionales, , INUTCAM
M. Juárez, A. Olano, F. Morais, Alimentos Funcionales, , FECYT
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|