Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A3 |
L'alumne ha de ser capaç de conèixer i interpretar els resultats de l'anamnesi, de l'examen físic i de les exploracions complementàries |
| A14 |
Saber desenvolupar una sèrie de procediments pràctics sense supervisió en relació al Sistema musculoesquelètic |
| A15 |
Saber desenvolupar una sèrie de procediments pràctics sense supervisió en relació a la col·locació de vies i administració de medicació |
| A30 |
Saber en relació a la nutrició per al tractament del pacient |
| A36 |
Reconèixer les causes de la malaltia i les amenaces per la salut dels individus i poblacions de risc |
| A46 |
Conèixer les causes de la malaltia i formes d'emmalaltir |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A3 |
Ordenar i interpretar les dades obtingudes a l’anamnesi
Reconèixer la normalitat o l’anormalitat de les troballes de l’exploració física i les proves complementàries, ordenar-les i interpretar-les
Definir els simptomes i signes guia
| | A14 |
Fer una antropometria
| | A15 |
Col•locar una sonda nasogàstrica
| | A30 |
Indicar una dieta adequada
Indicar i seguir el compliment del tractament dietètic de la diabetis, risc cardiovascular, insuficiència renal i hepàtica, i obesitat
Seleccionar els mètodes apropiats per assegurar una nutrició adequada a les necessitats individuals del pacient
Valorar els estats de malnutrició
Valorar les indicacions terapèutiques i les vies d’administració de la nutrició artificial enteral, parenteral i pediàtrica
Prevenir les complicacions dels diferents mètodes de nutrició artificial
Indicar i fer el seguiment en la nutrició pediàtrica
| | A36 |
Reconèixer els factors psicològics, físics o conductuals presents en el desencadenament i el manteniment d’una malaltia, tal com el tabaquisme, drogodependències, sedentarisme, falta de protecció solar, alteracions alimentaries, ...
| | A46 |
Identificar i conèixer les causes de les principals patologies i el seu diagnòstic en els següents sistemes i aparells: circulatori, respiratori, nerviós, digestiu, urinari, locomotor, endocrí i metabòlic, inmunològic, sanguini i pell i òrgans dels sentits
Conèixer la historia natural i com i quan intervenir en el seu pronòstic
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
GENERALITATS |
Necessitats nutricionals. Concepte de necessitat, recomanació i aport de seguretat. Objectius de les recomanacions. Com utilitzar les recomanacions. Factors que condicionen les necessitats nutricionals: edat, sexe, composició corporal i alimentació. La malaltia com a condicionant de les necessitats.
Necessitats en energia, macronutrients, fibra alimentària i aigua. Energia: balanç energètic, factors que condicionen les necessitats i estimació dels requeriments. Necessitats en proteïnes i aminoàcids. Necessitats en carbohidrats. Necessitats en fibra soluble i insoluble. Lípids : Funció i necessitats. La dieta equilibrada en principis immediats. Necessitats d’aigua. |
DEFICIÈNCIES NUTRICIONALS |
- Desnutrició proteica-energètica. Definició. Fisiopatologia. La malaltia com a causa de desnutrició. Prevalença hospitalària i en el nostre entorn. Causes hospitalàries evitables de desnutrició. Formes clíniques: Marasme i Kwashiorkor. Conseqüències bioquímiques, clíniques i funcionals. Pronòstic i tractament.
- Deficiència i excessos en vitamines liposolubles. Importància i necessitats. Causes de deficiència, manifestacions clíniques i tractament. Intoxicació. Avaluació de l’estat en vitamines.
Deficiència en Vitamina D en el nen i l’adult. Fonts de vitamina. Necessitats. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, radiològiques i bioquímiques. Conseqüències. Prevenció i tractament.
Deficiència en vitamines A, E i K. Necessitats. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques i tractament.
- Deficiència i excessos en vitamines hidrosolubles. Fonts alimentàries. Absorció, transport i metabolisme. Funcions a l’organisme. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, bioquímiques i funcionals del deficiència. Prevenció i tractament. Avaluació de l’estat en vitamines.
- Deficiència i excessos en minerals i oligoelements. Fonts alimentàries. Absorció, transport i metabolisme. Funcions a l’organisme. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, bioquímiques i funcionals del deficiència. Prevenció i tractament. Intoxicacions. |
ALIMENTACIÓ A LES DIFERENTS ETAPES DE LA VIDA |
- Alimentació durant les diferents etapes de la vida I. Importància de la nutrició sobre la gestant, el fetus i el futur fill. Importància de la nutrició de la dona en període d’alletament.
- Alimentació durant les diferents etapes de la vida II. Prevalença i causes de desnutrició del vell. Importància de la nutrició a la vellesa.
- Lactància materna. Fisiopatologia. Importància. Diferències entre la llet materna i altres llets. Avantatges. Contraindicacions. Aspectes pràctics de la lactància materna. Problemes.
Lactància artificial i beikost. Diferències entre les diferents llets artificials. Normes d’higiene i bona pràctica. Alimentació complementària. |
TRASTORNS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI I OBESITAT |
- Obesitat I. Definició, epidemiologia. Etiopatogènia. Conseqüències metabòliques i físiques. Malalties associades a l’obesitat. Diagnòstic.
- Obesitat II. Obesitat exògena i secundària a altres malalties. Conducta a seguir davant un malalt que presenta obesitat. Examen clínic dirigit. Tractament de l’obesitat i de les seves complicacions.
- Trastorns del comportament alimentari. Anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa, compulsions alimentàries, rumiació, pica. Anorèxia infantil. |
TÈCNIQUES DE SUPORT NUTRICIONAL I AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL |
Avaluació de l'estat nutricional. Dietètica clínica. Avaluació de l'estat nutriicIonal. Dieta equilibrada. Dieta vegetariana. Dietes alternatives i perilloses. Principals situacions clíniques susceptibles de millorar amb la dieta. Patologies on la dietoteràpia te un paper marginal. Principis de la prescripció dietètica.
- Nutrició enteral. Indicacions de la nutrició enteral. Vies d’accés en nutrició enteral. Nutrició enteral continua o discontinua. Formulació d’una dieta enteral. Complicacions. Monitorització de la nutrició enteral.
- Nutrició Parenteral. Definicions. Indicacions. Vies d’accés. Nutrients utilitzats i els seus requeriments. Programació i desenvolupament d’una nutrició parenteral. Controls bioquímics i de l’estat nutricional. Complicacions i la seva prevenció. |
NUTRICIÓ EN SITUACIONS ESPECIALS I CASSOS CLÍNICS |
- Nutrició i dietètica del malalt renal. Insuficiència renal. Síndrome nefròtic. Litiasi renal.
- Nutrició en les malalties caquectisants.
- Nutrició i malaltia hepàtica
- Control dietètic de la diabetes
- Cas clínic de diabetes
- Control dietètic de la HTA. I les dislipèmies
- Cas clínic d’obesitat
- Control dietètic de les dislipèmies.
- Cas Clínic. Càncer i SIDA.
- Cas Clínic. Suport nutricional en el malalt crític.
- Cas Clínic. Wernicke. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
18 |
18 |
36 |
Pràctiques a laboratoris |
|
9 |
6 |
15 |
Pràctiques clíniques |
|
12 |
4 |
16 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
3 |
3 |
6 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació de l'assignatura e interès de la mateixa |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica de blocs temàtics a l'aula. En cas de impossibilitat per aforament donada la pandèmia de COVID es realitzarien classes de forma virtual i classes presencials per resoldre dubtes. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques guiades. En cas de impossibilitat per aforament donada la pandèmia de COVID es dividiran les classes en dos grups. |
Pràctiques clíniques |
Estades clíniques a la Unitat de Nutrició emb la finalitat de saber avaluar l'estat nutricional d'un malalt i quen està indicat un suport nutricional especial. |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
Resolució a classe de cassos clínics relacionats amb nutrició |
Atenció personalitzada |
A través de moodle |
Descripció |
Es es demanarà o farà a través de moodle |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Assistència i participació
|
2%
|
Pràctiques clíniques |
|
Assistència i participació |
3% |
Proves mixtes |
|
(1) Cas clínic sobre dieta a l'examen final
(2) Cas clínic amb preguntes al examen final
(3) Preguntes tipus test
(4) Preguntes curtes |
(1)15%
(2)25%
(3)20%
(4)35% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Es obligatori assistir al menys al 66% de les pràctiques i entregar el manual de pràctiques a temps per poder-se presentar a l'examen. Si a la segona convocatòria hi ha menys de 10 alumnes presentats, l'examen serà oral A la segona convocatòria no contarà la nota de les pràctiques clíniques ni les de laboratori per el que el pes de les proves mixtes serà de: cas clinic sobre dieta (15%); Cas clínic amb preguntes curtes (25%); Preguntes tipus test (25%); Preguntes curtes (35%). En cas de impossibilitat de fer examen presencial (proves mixtes) per problemes d'aforament donat la pandèmia COVID-19, l'examen final serà solament en format de preguntes test. |
Bàsica |
Salas-Salvadó J, Bonada A, Trallero R, Saló ME, Burgos R., Nutrición y Dietètica Clínica, 4ª, Elsevier
Salas-Salvadó, Trallero R et al., Medicina interna (Farreras-Rozman), 15ª, Harcourt
Salas-Salvadó J, Bonada A, Trallero R, Saló ME, Burgos R., Nutrición y Dietètica Clínica, 4ª (Digital), Elsevier
|
Nutrición y Dietètica Clínica |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|