DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) ANATOMIA PATOLÒGICA GENERAL Codi 14204145
Ensenyament
Grau en Medicina (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
PARADA DOMINGUEZ, DAVID
Adreça electrònica emilio.mayayo@urv.cat
franciscopedro.riu@urv.cat
david.parada@urv.cat
vanesa.morente@urv.cat
rosaana.queralt@urv.cat
karlabeatriz.pena@urv.cat
barbara.roig@urv.cat
tomas.alvaro@urv.cat
Professors/es
MAYAYO ARTAL, EMILIO MANUEL
RIU FERRANDO, FRANCISCO PEDRO
PARADA DOMINGUEZ, DAVID
MORENTE LAGUNA, VANESA
QUERALT ESCARRE, ROSA ANA
PEÑA GONZALEZ, KARLA BEATRIZ
ROIG BOURGINE, BARBARA
ALVARO NARANJO, TOMAS
Web
Descripció general i informació rellevant <p>"Tot i haver-se allargat el període excepcional per al sistema universitari català fins a la finalització del curs acadèmic 2021-22,&nbsp;<strong>la docència serà tan presencial com sigui possible&nbsp;</strong>d’acord amb el que estableixin les autoritats sanitàries.</p><p>En el cas que l’evolució de la situació sanitària requereixi reduir la presencialitat o permeti incrementar-la, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura."</p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A18 Conèixer i saber interpretar proves de diagnòstic del laboratori
 A42 Conèixer l'estructura i la funció de l'organisme humà en estat de salut i de cadascun dels seus òrgans i aparells
 A45 Conèixer les alteracions de l’estructura i de la funció de l’organisme
 A46 Conèixer les causes de la malaltia i formes d'emmalaltir
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A18 Saber interpretar els resultats de les diferents proves
 A42 Conèixer i descriure l’estructura macroscòpica i microscòpica normal dels diversos sistemes i aparells
 A45 Conèixer les alteracions de l’estructura macroscòpica i microscòpica dels diversos òrgans i la relació amb la seva funció
Conèixer les principals síndromes que afecten l’organisme i els diversos sistemes i aparells i, en concret: el concepte, l’etiopatogènia genera, la fisiopatologia, la semiologia
Conèixer les causes de les malalties més freqüents i prevalents del nostre entorn
 A46 Identificar i conèixer les causes de les principals patologies i el seu diagnòstic en els següents sistemes i aparells: circulatori, respiratori, nerviós, digestiu, urinari, locomotor, endocrí i metabòlic, inmunològic, sanguini i pell i òrgans dels sentits
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Les pràctiques Les classes pràctiques es realitzaran en el laboratori d'Anatomia Patològica de l'Hospital Sant Joan i en el laboratori de microscopis de la Facultat de Medicina en grups de 10 alumnes. Dies assenyalats per cada grup.
Coneixer el servei hospitalari, com funciona i que es realitza. A més, practica telemàtica i observacions microscòpiques.
ANATOMÍA PATOLÓGICA GENERAL Resultados de aprendizaje - Describir las diferentes técnicas y pruebas diagnósticas en patología. - Conocer como obtener y procesar una muestra biológica para su estudio, mediante los diferentes procedimientos diagnósticos. - Evaluar la indicación de técnicas especiales de tinción requeridas para el diagnóstico. - Valorar las aplicaciones citogenéticas y de patología molecular más importantes en el diagnóstico anatomopatológico. - Describir las características patológicas más importantes de las lesiones moleculares, citológicas, tisulares y orgánicas que afectan a la patología infecciosa, tumoral y degenerativa. - Plantear el diagnóstico diferencial en las distintas situaciones de lesión y enfermedad. - Resolver problemas presentados como casos clínicos de citología, biopsias o autopsias.
UNIDAD 1: INTRODUCCIÓN A LA ANATOMÍA PATOLÓGICA. Contenidos: Conceptos de Anatomía Patológica. Historia de la disciplina. Introducción a la Patología. Etiología, patogenia y fisiopatología. Fuentes, métodos y mecánica del estudio de la Anatomía Patológica. Citología, biopsia y autopsia. UNIDAD 2: MATRIZ EXTRACELULAR Y TERCER SISTEMA. MECANISMOS DE ACCIÓN DE LA PATOLOGÍA. Contenidos: La matriz extracelular. Tercer sistema. Interacción de los diversos agentes patógenos. Lesión celular. Mecanismos de la lesión celular. Necrosis y apoptosis. Respuestas celulares y mecanismos de adaptación.
UNIDAD 3: MECANISMOS DE ADAPTACIÓN CELULAR. Contenidos: Atrofia, hipertrofia, hiperplasia, metaplasia. Acumulaciones intracelulares. Calcificación patológica. Envejecimiento.
UNIDAD 4: INFLAMACIÓN AGUDA. Contenidos: Aspectos generales de la inflamación. Concepto de inflamación aguda. Signos de la inflamación aguda. Causas. Respuesta vascular. Fenómenos celulares. Tipos celulares. Evolución de la respuesta inflamatoria.
UNIDAD 5: INFLAMACIÓN CRÓNICA Y REPARACIÓN. Contenidos: Formas clínicas. Células participantes en la inflamación crónica. Morfología de la inflamación crónica. Inflamación granulomatosa. Tipos de granulomas. Regeneración celular. Reparación. Cicatrización.
UNIDAD 6: ENFERMEDADES INFECCIOSAS. Contenidos: Tipos de agentes infecciosos. Como el patólogo ayuda en el diagnóstico de la patología infecciosas. Agentes biológicos. Tinciones y técnicas para llegar al diagnóstico. Bacterias, virus, hongos y parásitos. La importancia de la patología infecciosa y su relación con los procesos tumorales. UNIDAD 7: INMUNOPATOLOGÍA. Contenidos: Concepto. Mecanismos patogénicos. Reacciones de hipersensibilidad. Enfermedades autoinmunes. Inmunodeficiencias. SIDA. Trasplante y Rechazo.
UNIDAD 8: TRASTORNOS HEMODINÁMICOS. Contenidos: Edema. Tipos de edema. Hiperemia. Hemorragia. Trombosis. Isquemia. Infarto. Shock. Coagulación intravascular. UNIDAD 9: TRASTORNOS METABÓLICOS. Contenidos: Concepto y clasificación de las enfermedades de depósito. Formas congénitas y adquiridas. Hidratos de carbono. Lípidos. Proteínas. Minerales. Pigmentos.
UNIDAD 10: NEOPLASIAS. Contenidos: Introducción al estudio del cáncer como enfermedad genética. Carcinogénesis. Factores generales. Factores genéticos. Factores químicos. Factores físicos. Factores biológicos. Concepto de hiperplasia, metaplasia y displasia. Lesiones preneoplásicas. Definición de neoplasia. Terminología y nomenclatura. Características generales de las neoplasias benignas y malignas. Características clínicas de las neoplasias. Clasificación histológica. Gradación y estadificación de los tumores. Prevención, diagnóstico precoz y educación en salud de la población. UNIDAD 11: PATOLOGÍA AMBIENTAL Y NUTRICIONAL. Contenidos: Contaminación ambiental. Lesiones por agentes químicos. Lesiones producidas por radiación. Exposición personal a tóxicos. Lesiones por agentes físicos. Patología ambiental y cáncer. Trastornos nutricionales relacionados con la oferta, incorporación y utilización de los alimentos.
UNIDAD 12: TRASTORNOS GENÉTICOS Y DEL DESARROLLO. Contenidos: Enfermedades congénitas y familiares. Agenesia. Hipoplasia. Teratogénesis. Mutaciones genéticas. Cromosomopatías.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 3 4
Esdeveniments científics i/o divulgatius
A18
A42
20 12 32
Seminaris
A18
A42
4 10 14
Pràctiques a laboratoris
A18
A42
2 10 12
Pràctiques clíniques
A18
A42
2 10 12
Pràctiques a través de TIC
A46
2 10 12
Atenció personalitzada
2 5 7
 
Proves pràctiques
A18
A42
A45
2 8 10
Proves mixtes
A18
A46
2 6 8
Proves mixtes
A18
1 2 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Planificació de l'assignatura i descripció del treball a fer.
Esdeveniments científics i/o divulgatius Classes de coneixement de les diverses materies del programa.
Seminaris APROFONDIR-HI EN CONCEPTES QUE CAL RECORDAR DE LES MATERIES BÀSIQUES.
Pràctiques a laboratoris Observació i correlació de les principals patologies.
Pràctiques clíniques Observació microscòpica de les principals lesions orgàniques.
Pràctiques a través de TIC Observació de telepatologia.
Atenció personalitzada Resolucions de problemes dels al.lunmes.

Atenció personalitzada
Descripció

TOTS ELS MATINS A L'UNITAT DE ANATOMIA PATOLÒGICA. FACULTAT DE MEDICINA, 2ª PLANTA EDIFICI VELL (977759309). - MOODLE I CORREU ELECTRÒNIC.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Esdeveniments científics i/o divulgatius
A18
A42
Material presentat a clases magistrals. 70%
Seminaris
A18
A42
Material aportat als seminaris. 10%
Pràctiques a laboratoris
A18
A42
Material observat a les pràctiques. !0% (/3)
Pràctiques clíniques
A18
A42
Materies abservades a les pràctiques. 10% (/3)
Pràctiques a través de TIC
A46
Casos vistos a Telepatologia. 10% (/3)
Altres   <p> Coneixements de la materia en examen tipus preguntes curtes o be tipos test. Entre 50/60 preguntes test de les materies incloses. Teoriques, seminaris, practiques i d'altres. La valoració será: el 70% les materies fundamentals; 10% els seminaris; 10% les pràctiques i 10% assitencies.
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Les classes intentarem que siguin presencials. Donat que la pandemia ens amenaca, Podríam passar

a semi presencials, invertides o inclus virtual. Al llarg del curs anirem di ent como es fara cada classe.Les practiques s'adaptaran a les necesitats del moment, tan les clíniques com les de laboratori.S'hauran de pondré totes les mesures establertes.

Fonts d'informació

Bàsica Kumar A, Abbas AK, Fausto N, Aster JC., Robbins y CotranPatologia estructural y funcional, 8ª, 2010
Anand A., Lo esencial en Patología, 3ª, 2010
Danjanov I., Patología, 3ª, 2011
Mitchell RN, Compendio de Robbins y Cotran, 8ª, 2012

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ANATOMIA PATOLÒGICA CLÍNICA/14204146
DIAGNÒSTIC CITOLÒGIC/14204224

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
HABILITATS PRECLÍNIQUES/14204109
ANATOMIA RADIOLÒGICA I TOPOGRÀFICA/14204208

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA CEL·LULAR I FONAMENTS DE GENÈTICA/14204001
ANATOMIA GENERAL I DE L'APARELL LOCOMOTOR/14204003
HISTOLOGIA I DIFERENCIACIÓ CEL·LULAR/14204102
HISTOLOGIA DELS ÒRGANS, APARELLS I SISTEMES/14204103
TÈCNIQUES DE MICROSCOPIA/14204204
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent