DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) HISTOLOGIA Codi 14214012
Ensenyament
Grau en Fisioteràpia (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Formació bàsica Primer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
GARCIA SANCHO, MARIA DE LES NEUS
Adreça electrònica mariadelesneus.garcia@urv.cat
laia.just@urv.cat
aleksandra.polishchuk@urv.cat
marta.balanya@urv.cat
Professors/es
GARCIA SANCHO, MARIA DE LES NEUS
JUST BORRÀS, LAIA
POLISHCHUK , ALEKSANDRA
BALANYA SEGURA, MARTA
Web
Descripció general i informació rellevant <p>Tot i haver-se allargat el període excepcional per al sistema universitari català fins a la finalització del curs acadèmic 2021-22, <strong>la docència serà tan presencial com sigui possible</strong> d’acord amb el que estableixin les autoritats sanitàries. </p><p>En el cas que l’evolució de la situació sanitària requereixi reduir la presencialitat o permeti incrementar-la, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Definir l'anatomia i fisiologia humanes, destacar les relacions dinàmiques entre l'estructura i la funció, especialment de l'aparell locomotor i els sistemes nerviosos i cardiorespiratori.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Comprendre, distingir i concebre l'estructura i la distribució normal dels teixits (teixit connectiu, teixit ossi, teixit cartilaginós, teixit muscular i teixit nerviós).
Manejar el microscopi òptic i reconèixer amb ell diferents tipus cel lular i els seus components estructurals bàsics, així com l'estructura dels teixits humans.
Ser conscient que aquests coneixements són canviants i han de ser regularment actualitzats.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
BLOC TEMÀTIC 1. Histologia. Introducció 1.1 Concepte de població cel•lular. Nivells d’integració cel•lular: teixits, òrgans i sistemes. Criteris de classificació tissular.
BLOC TEMÀTIC 2. Teixit Epitelial 2.1 Concepte. Característiques generals. Criteris de classificació Làmina basal. Epitelis de revestiment: morfologia, localització i funcions. Polaritat cel•lular. Especialitzacions d’unió i comunicació intercel•lular. Especialitzacions de superfície lliure. Teixit epitelial glandular. Concepte de glàndula i criteris de classificació.
BLOC TEMÀTIC 3. Teixit conjuntiu 3.1 Concepte. Criteris de classificació. Estructura i funció. Estudi especial analític dels seus components. Fibroblasts. Adipòcits. Fibres de col•làgena. Elements cel•lulars defensius: macròfags i sistema mononuclear fagocític (SMF), cèl•lules encebades, cèl•lules plasmàtiques.

3.2 Tipus de teixit connectiu: teixit connectiu lax, teixit connectiu dens. Estudi especial del teixit adipós: histogènesi, histologia i tipus.
BLOC TEMÀTIC 4. Teixit ossi 4.1 Teixit ossi. Propietats i característiques generals. Concepte i classificació. Citoarquitectura: osteones, trabècules, periosti/endosti, medul•la òssia. Teixit ossi compacte i esponjós.
BLOC TEMÀTIC 5. Teixit cartilaginós

5.1 Teixit cartilaginós. Característiques generals. Similituds i diferències entre el teixit cartilaginós i ossi. Propietats. Anàlisi dels components: condòcit, condroblast i matriu cartilaginosa.
BLOC TEMÀTIC 6. Teixit muscular i músculs: citoarquitectura i histofisiologia.

6.1 Teixit muscular esquelètic. Miòcit estriat esquelètic. Miòcit com a cèl•lula bàsica. Possibles disposicions ordenades dels miòcits. Cobertures connectives.

6.2 Sistema sarcotubular. Aparell contràctil: visió morfomolecular. Citoesquelet. Miòcits tònics i fàsics. Interconversió entre miòcits tipus I i tipus II.

6.3 Teixit muscular esquelètic. Microtendons i endomisi. Microcirculació: unitat vascular i nivells d’anastomosi.

6.4 Contracció muscular. Concepte de contracció muscular. Calci i sistema sarcotubular. Modificacions estructurals degudes a la contracció. Relaxació muscular. Modificacions estructurals degudes a la relaxació. Modificabilitat de la contracció muscular

6.5 Teixit muscular llis. Cèl•lules musculars llises. Distribució i estructura. Mecanismes d’associació cel•lular. Vascularització i innervació

6.6 Teixit muscular cardíac. Concepte. Estructura cardiomiòcit. Teixit de conducció cardíac. Innervació del teixit cardíac
BLOC TEMÀTIC 7. Teixit nerviós

7.1 Teixit nerviós. Concepte. Tipus bàsics de neurones. Neuroglia: concepte, tipus i funcions. Organització estructural. Concepte de sinapsi. Neurosecreció. Terminacions nervioses receptores: tipus. Fibres nervioses mielíniques i amielíniques Degeneració i regeneració neuronal.

7.2 Sinapsi neuromuscular: components subcelul•lars. Especialitzacions de l’axolemma. Especialitzacions del sarcolemma. Mecanismes de recanvi de membranes presinàptica i postsinàptica
BLOC TEMÀTIC 8. Sinapsi neuromuscular: histofisiologia
8.1 Neurotransmissió sinàptica. Alliberament dels neurotransmissors químics. Microfisiologia de la transmissió química. Quimioreceptors: descripció i distribució. Components de la resposta sinàptica. Reciclatge del neurotransmissor. Transport actiu d’ions. Relació Na+/Ca2+. Ambient iònic. Possibles significats en les modificacions subsinàptiques de vesícules sinàptiques, vesícules CORE i vesícules recobertes, característiques de membranes densificades presinàptiques i postsinàptiques
BLOC TEMÀTIC 9. Aparell circulatori

9.1 Vasos sanguinis: Concepte i tipus. Estructura dels diversos tipus d’artèries, arterioles i vasos venosos. Especialitats vasculars. Capil.lars sanguinis: estructura i tipus. Vasos limfàtics. Sistema vascular limfàtic. Generalitats. Vasos limfàtics majors. Conductes limfàtics: estructura microscòpica. Linfocapil.lar.
BLOC TEMÀTIC 10. Aparell respiratori

10.1 Les vies respiratòries. Estructura microscòpica. Epiteli respiratori: descripció cel.lular, histofisiologia. Faringe y laringe. Tràquea y bronquis principals. Pulmó: bronquis intrapulmonars i bronquíols. Bronquíols respiratoris. Conductes alveolars. Sacs alveolars i alvèols. Barrera d’ intercanvi gasós alveolocapil.lar.
BLOC TEMÀTIC 11. Sistema tegumentari 11.1 Organització histològica. Estrats epitelials epidèrmics. Dermis. Hipodermis. Annexes cutanis. Glàndules.
PRÀCTIQUES HISTOLOGIA


PRÀCTICA 1. Introducció a la microscòpia i ús del microscopi òptic. Teixits connectius generals: tipus de fibres, cèl•lules connectives. Teixit connectiu dens/Laxe (lligaments-tendons).

PRÀCTICA 2. Tipus de cartílag. Teixit muscular: múscul llis, cardíac i esquelètic. Teixit ossi

PRÀCTICA 3. Sinapsi Neuromuscular: Axoplasma (Blau de metilé). Mitocondries (4 Di 2 ASP), neurofilaments (Impregnacions metal.liques/ microscopi de fluorescència.), acetilcolinesterases (Karnovsky-Roots), receptors nicotínics (?-bungarotoxina).

PRÀCTICA 4. Observació amb microscòpia òptica : Aparell circulatori: Tipus de vasos sanguinis. Vasos limfàtics.

PRACTICA 5. Observació amb microscòpia òptica: Aparell respiratori: paret respiratòria. Tràquea i bronquis principals. Pulmó.

PRÀCTICA 6. Observació amb microscòpia òptica de la pell i annexos. Sistema tegumentari. Organització histològica. Epidemis, dermis i hipodermis

Seminaris 2 seminaris

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
14 21 35
Seminaris
A1
4 8 12
Pràctiques a laboratoris
A1
12 12 24
Activitats d’auto seguiment
A1
0 2 2
Atenció personalitzada
A1
2 0 2
 
Proves objectives de tipus test
A1
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació genèrica de l' assignatura
Sessió Magistral Exposició i desenvolupament el temari.
Seminaris Resolució al seminari, en grups reduïts, d’un problema directament relacionat amb els temes teòrics.
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques en el microscopi òptic
Activitats d’auto seguiment Realizació de qüestionari tipus test de resposta múltiple associats als diferents temes.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes a la Unitat d'Histologia i Neurobiologia o per correu electrònic

Atenció personalitzada
Descripció

L’atenció personalitzada es podrà realitzar mitjançant correu electrònic adreçat a Neus Garcia: mariadelesneus.garcia@urv.cat. També s’atendrà als alumnes que ho sol·licitin a través d’una trobada via TEAMS o presencial per tal de resoldre dubtes sobre el contingut de la matèria de l’assignatura. Els dubtes que siguin d’interès general per a tots els estudiants es contestaran a través del fòrum del Moodle, preservant la identitat de l’estudiant que ha formulat la pregunta.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A1
Proves objectiva de tipus test

Prova final (primera i segona convocatòria). En aquesta prova s’avaluarà tota la matèria teòrica i pràctica impartida en les sessions magistrals, els seminaris i les pràctiques de laboratori. Aquesta prova serà una prova objectiva de tipus test, i consistirà en 30 preguntes amb una sola resposta correcta i tindrà un valor del 80 % . La puntuació màxima total de la prova serà de 8 punts i se superarà amb una puntuació de 4. Les preguntes mal contestades restaran 0,3 punts. Cal superar aquesta prova per poder sumar les qualificacions obtingudes amb l’avaluació continuada. Els alumnes que no superin la primera convocatòria es podran presentar a la 2ona.
80% de la nota final de l'assignatura
Seminaris
A1
Seminaris: Els coneixements adquirits en els seminaris s’avaluaran juntament amb els coneixements teòrics en l'examen tipus test. El contingut dels seminaris a l’examen serà proporcional al temps dedicat al programa de seminaris en el total de l'assignatura (10 % ). L’avaluació continuada de la participació i aprofitament dels seminaris podrà ajudar a obtenir l’excel•lent i la matrícula d’honor si s’escau. 10% del contingut dels seminaris en l'examen tipus test
Pràctiques a laboratoris
A1
Pràctiques de laboratori: L’assistència a les sessions pràctiques de laboratori és obligatòria. Es pot faltar amb justificant a 1 pràctica (entregar el justificant com a màxim 7 dies després de realitzar-se la pràctica).

La no realització de les pràctiques implicarà no poder-se presentar a l’examen de l’assignatura en primera convocatòria.

Els coneixements adquirits en les sessions pràctiques s’avaluaran juntament amb els coneixements teòrics. El contingut de les pràctiques a l’examen tipus test correspondrà al 5%.

Avaluació continuada:

També s’avaluarà la participació activa en el desenvolupament de la pràctica i la realització de bons dibuixos, esquemes interpretatius de les imatges histològiques i informes histològics. Les pràctiques de laboratori tindran un pes màxim del 10% de la nota final de l’assignatura.
5% del contingut de les pràctiques en l’examen tipus test

10 % pes màxim de la nota final de l’assignatura.
Activitats d’auto seguiment
A1
Avaluació continuada:

A part del seguiment en els seminaris i les pràctiques de laboratori en l'avaluació continuada es realitzarà dos qüestionari tipus test de resposta múltiple associats als diferents temes. Aquests qüestionaris es podran repetir varies vegades i s'utilitzarà la nota més alta obtinguda de tots els intents per l'avaluació continuada. Aquesta activitat no és obligatòria per l'alumne però la seva realització tindrà un pes màxim del 10% de la nota final de l'assignatur<
10% pes màxim de la nota final de l’assignatura.
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Avaluació continuada i prova objectiva de tipus test: L'avaluació de la matèria es realitzarà mitjançant una avaluació continuada i per una prova objectiva tipus test. Cal aprovar la prova per aprovar l'assignatura.

La matèria teòrica, pràctica i els seminaris s'impartiran en català. Els examens seran també en català.

Avaluació 2a convocatòria: Igual que la de la 1a convocatòria. Els alumnes que no superin l'examen de la primera convocatòria es podran presentar a l'examen de la 2ona convocatòria. Les notes de l'avaluació continuada es guardaran per ser sumades a les de l'examen sempre que aquest s'aprovi.

D'acord amb l'article 21 NAM Grau, s'estableix que durant les proves d'avaluació no es podrà accedir a l'aula amb dispositius de comunicació i transmissió de dades.


Fonts d'informació

Bàsica AC Villaro, Histologia para estudiantes, 1era, Medica Panamericana 2021
GENESER, F., Histología, 4arta, Medica Panamericana 2015
JUNQUEIRA, L.C., CARNEIRO, J., Histología Básica., 4arta, Medica Panamericana 2015
KIERSZENBAUM, A., Histologia y Biologia Celular., 4arta, Elsevier, 2017
ROSS, M.H., PAWLINA, W., Histologia texto y atlas, 8ena, Médica Panamericana 2020
STEVENS A., LOWE J., Histologia Humana, 5ena, Elsevier, 2020
Unitat d'Histologia i Neurobiologia. FMCS:URV, RECURSOS ELECTRÒNICS: Microscopi Virtual, Recursos didàctics per temes i Qüestionaris, ,

Bibliografia Histologia. Format electronic:

 

 

 

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Coneixements previs de l'estructura i funció de la cel.lula
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent