DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) SISTEMA MUSCULESQUELÈTIC Codi 14214013
Ensenyament
Grau en Fisioteràpia (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Formació bàsica Primer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
SANTAFÉ MARTÍNEZ, MANUEL
Adreça electrònica manuel.santafe@urv.cat
erica.hurtado@urv.cat
laia.just@urv.cat
Professors/es
SANTAFÉ MARTÍNEZ, MANUEL
HURTADO CABALLERO, ERICA
JUST BORRÀS, LAIA
Web
Descripció general i informació rellevant <div><p>Tot i haver-se allargat el període excepcional per al sistema universitari català fins a la finalització del curs acadèmic 2021-22, <strong>la docència serà tan presencial com sigui possible</strong> d’acord amb el que estableixin les autoritats sanitàries. </p> <p>En el cas que l’evolució de la situació sanitària requereixi reduir la presencialitat o permeti incrementar-la, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</p></div><p> Desenvolupament neuromuscular. Connexions neuromusculars. Circuits neuronals de control muscular. Especificitat de les connexions neuromusculars. Plasticitat neural i sinàptica. Regeneració i envelliment del sistema muscular.&nbsp;</p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Definir l'anatomia i fisiologia humanes, destacar les relacions dinàmiques entre l'estructura i la funció, especialment de l'aparell locomotor i els sistemes nerviosos i cardiorespiratori.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Comprendre, distingir i concebre l'estructura i la distribució normal dels teixits (teixit connectiu, teixit ossi, teixit cartilaginós, teixit muscular i teixit nerviós).
Desenvolupar els diferents moments de la vida dels músculs, sinapsis neuromusculars, ossos, cartílags esquelètics i articulacions diartròsiques.
Explicar resumidament la citoarquitectura i histofisiología de teixit muscular, músculs, sinapsis neuromusculars, teixit ossi, ossos, cartílags esquelètics i articulacions diartrosiques.
Ser conscient que aquests coneixements són canviants i han de ser regularment actualitzats.
Coneixèr quins són els factors que determinen el potencial de membrana i com variacions del voltatge, en resposta a diferents estímuls generen potencials d'acció.
Comprendre la transmissió sinàptica, en particular la transmissió neuromuscular, relacionant l'acció nerviosa i la contractació de la musculatura.
Relacionar els principis de la biomecànica amb el coneixement bàsic del cos humà: anatomia, fisiologia, histologia.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
BLOC TEMÀTIC 1. Teixit muscular i músculs: citoarquitectura i histofisiologia. 1.1 Teixit muscular esquelètic. Miòcit estriat esquelètic. Miòcit com a cèl•lula bàsica. Possibles disposicions ordenades dels miòcits. Cobertures connectives.

1.2 Sistema sarcotubular. Aparell contràctil: visió morfomolecular. Citoesquelet. Miòcits tònics i fàsics. Interconversió entre miòcits tipus I i tipus II.

1.3 Teixit muscular esquelètic. Microtendons i endomisi. Microcirculació: unitat vascular i nivells d’anastomosi.

1.4 Contracció muscular. Concepte de contracció muscular. Calci i sistema sarcotubular. Modificacions estructurals degudes a la contracció. Relaxació muscular. Modificacions estructurals degudes a la relaxació. Modificabilitat de la contracció muscular
BLOC TEMATIC 2. Músculs en els estadis de la vida 2.1 Miogènesi. Concepte. De cèl•lules a teixit des del punt de vista de la diferenciació cel•lular. Cèl•lules diferenciades. Formació dels teixits musculars. Cèl•lules satèl•lit.
2.2 Lesió muscular. Concepte de regeneració i reparació muscular. Lesió d’axó: implicacions proximodistals. Tipus de noxes i mecanismes de lesió. Conseqüències morfofuncionals. Mecanismes implicats. Modificacions neuromusculars secundàries en la senilitat
BLOC TEMATIC 3. Sinapsi neuromuscular en els estadis de la vida 3.1 Primoinnervació. Formació d’unions mioneurals a l’embrió. Especificitat dels contactes sinàptics embrionaris. Factors de regulació de la primoinnervació: matís extracel•lular, factors solubles, altres.
3.2 Canvis sinàptics en el període perinatal. Eliminació sinàptica en el període postnatal: transcendència, participació d’activitat neuromuscular, mecanismes de modulació. Mort de les motoneurones en el període perinatal: competitivitat, participació en l’activitat elèctrica
3.3 Plasticitat sinàptica. Elements de plasticitat neuromuscular: recuperació i retracció de l’axó. Reformació sinàptica. Mecanismes responsables de la plasticitat neural de la recuperació i de la retracció de l’axó. Especificitat de les connexions mioneurals. Factors de creixement nerviós. Molècules d’adhesió neural. Canvis de l’arquitectura mioneural en condicions fisiològiques: sedentarisme, exercici, senilitat.
BLOC TEMATIC 4. Citoarquitectura òssia 4.1 Estudi monogràfic dels components ossis: osteoblasts, osteòcits, matriu òssia. Funcions dels ossos. Irrigació, nutrició i innervació. Introducció a la biomecànica.
BLOC TEMATIC 5. Ossos en els estadis de la vida 5.1 Osteogènesi. Concepte. Teixit ossi primari. Ossificació intramembranosa. Ossificació encondral. Especialització en os compacte i esponjós. Placa epifisiària. Formació del periosti i endosti. Creixement proporcionat dels ossos. Factors que afecten l’ossificació.
5.2 Remodelació òssia. Osteosíntesi-osteòlisi. Remodelació permanent. Metabolisme ossi i calci. Remodelació de l’os compacte. Remodelació de l’os trabecular. Histofisiologia de la remodelació. Factors que afecten la remodelació òssia de l’adult.
5.3 Envelliment ossi: osteoporosi.
5.4 Reparació de fractures.
BLOC TEMATIC 6. Cartílags esquelètics 6.1. Varietats de cartílag esquelètic. Cartílag hialí articular: citoarquitectura, histofisiologia de la seva nutrició. Citoarquitectura dels discs invertebrals, meniscs i sínfisis. Histofisiologia de la nutrició en cada cas particular.
BLOC TEMATIC 7. Cartílags en els estadis de la vida 7.1 Condrogènesi. Concepte. Origen mesenquimal del nucli de condrificació. Mecanismes de creixement: expansiu i aposicional. Moduladors de la condrogènesi.
7.2 Reparació i envelliment del cartílag. Reparació del cartílag articular i fibrocartílag. Histofisiologia de l’envelliment del cartílag: cartílag articular, fibrocartílag. Coadjuvants/agreujants de l’envelliment/reparació del cartílag.
BLOC TEMATIC 8. Articulació diartrósica 12. Articulacions: generalitats. Concepte. Elements articulars: superfície del cartílag articular, de la membrana i del líquid sinovial, meniscs, lligaments i càpsula articular
8.1 Estudi monogràfic dels elements articulars. Càpsula fibrosa, lligaments i tendons: estructura microscòpica, inserció òssia. Membrana sinovial: íntima i subsinovial segons la localització. Líquid sinovial: composició i histofisiologia.
8.2 Histofisiologia articular. Irrigació de la càpsula i de la membrana sinovial. Innervació. Organogènesi de les articulacions: diartrosi, sinartrosi. Envelliment sinovial. Envelliment de lligaments i tendons.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A1
1 0 1
Aplicació de les TIC en laboratori.
A1
4 4 8
Sessió Magistral
A1
21 21 42
Pràctiques a laboratoris
A1
8 6 14
Atenció personalitzada
A1
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1
6 4 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripcio dels continguts de la materia. Distribució de continguts i professors. Descripció de metodologia didactica. Descripció de objectius i criteris evaluadors.
Aplicació de les TIC en laboratori. En acabar cada pràctica l'alumne ha de donar resposta a 5 preguntes de resposta curta que puntúan sobre la nota final. Es realitzarà via Moodle
Sessió Magistral Presentació del programa teòric.
Pràctiques a laboratoris Pràctica 1. Ultraestructura de miòcits i de la sinapsi neuromuscular

Pràctica 4. Modificacions microscòpiques per variacions d’activitat. Breu treball de recerca relacionat amb la modificabilitat dels teixits neuromusculars sota diferents nivells d’activitat

Pràctica 5. Os i cartílag (articular. Meniscs. Disc intervertebral). Observació i descripció de preparacions.

En acabar cada pràctica l'alumne ha de donar resposta a 5 preguntes de resposta curta que puntúan sobre la nota final. Es realitzarà via Moodle
Atenció personalitzada L’alumne pot consultar dubtes o aclariments amb el professor sempre que ho desitgi: manue.santafe@urv.cat

Atenció personalitzada
Descripció

L’alumne pot consultar dubtes o aclariments amb el professor sempre que ho desitgi. Preferentment per e-mail: manuel.santafe@urv.cat


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Aplicació de les TIC en laboratori.
A1
Sessió Magistral
A1
Prova tipus test de resposta veritable o fals. 40 preguntes 75%
Proves objectives de preguntes curtes
A1
En acabar cada pràctica l'alumne ha de donar resposta a 5 preguntes de resposta curta que puntúan sobre la nota final. 25%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La assistència a les pràctiques es obligatòria i inexcusable, La manca de assistència a una practica imposibilita de presentar-se als exàmens així que no superarà la assignatura.


Es realitzarà un examen parcial amb el 50% dels continguts teòrics a meitat de quadrimestre. Prova tipus test de resposta veritable o fals. 40 preguntes. Aquest parcial es eliminatoria, es a dir si es supera s'allibera aquesta part de la materia de cara la primera convocatoria.

Primera convocatoria: Alumnes que han superat el parcial, la primera convocatoria oficial nomes respondran de la segona part de la assignatura. Alumnes que no han superat el parcial respondran pel total de la assignatura. En els doc cassos: prova tipus test de resposta veritable o fals. 40 preguntes

Segona convocatòria. Alumnes que no han superat la assignatura sigui per parcials o sigui en la primera convocatòria. S'avalua el total d ela ssignatura. Prova tipus test de resposta veritable o fals. 40 preguntes


Fonts d'informació

Bàsica

Libros Online biblioteca URV:( https://www.urv.cat/ca/vida-campus/serveis/crai/)

Apuntes de histología humana, Libro electrónico Publicado: Instituto Politécnico Nacional, 2010 ISBN: 9789687001074

Atlas de histología humana ,Libro electrónico, Publicado: Ediciones Díaz de Santos, 2014, ISBN: 9788499696546

Biología celular e histología,  Libro electrónico, Publicado: Wolters Kluwer Health, 2015, ISBN: 9788416004676

Histología básica. Texto y atlas,  Libro electrónico, Publicado: MedicaPanamericana, 2015, ISBN: 9786079356682

Complementària

Libros Online biblioteca URV:(https://www.urv.cat/ca/vida-campus/serveis/crai/)

Cellular organisation of peripheral nerve and the neuromuscular junction,  Libro electrónico, Publicado: University of Edinburgh, 2004

Comparative anatomy of the human neuromuscular junction,  Libro electrónico, Publicado: University of Edinburgh, 2018

Osteoporosis,  Libro electrónico, Publicado: Springer International Publishing, 2020, ISBN: 9783319692869

Osteoarthritis, Inflammation and Degradation : A Continuum,  Libro electrónico,Publicado: IOS Press, 2007-11-01, ISBN: 9781586037734

Orthopaedic Biomechanics , Libro electrónico, Publicado: CRC Press LLC, 2012-12-18, ISBN: 9781439860939

Orthopedic Biomechanics,  Libro electrónico, Publicado: Thieme Medical Publishers, Incorporated, 2015-08-19, ISBN: 9783131768223 

Recomanacions


 
Altres comentaris
IDIOMA: Classes magistrals i practiques. Informació escrita en castellà. Impartició oral en català. Exàmens escrits: castellà.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent