Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A2 |
Dietoteràpia i nutrició artificial. |
| A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
| A23 |
Realitzar educació alimentària. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A2 |
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Conèixer les principals intervencions quirúrgiques que poden afectar l'estat nutricional, comprendre les afectacions nutricionals que poden provocar, determinar els requeriments nutritius i avaluar la necessitat de suport nutricional en els pacients sotmesos a aquest tipus d'intervencions
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Coneguen les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les bases i saber confeccionar dietes específiques prèvies a tests diagnòstics
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per a pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentàries per pacients amb malabsorció, cirrosi hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Conèixer les característiques, tipus i limitacions de la dieta per a la Insuficiència Renal. Exposar la base per la confecció de la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques adequades en els pacients amb trastorns renals
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
| | A9 |
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Coneguen les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Conèixer les principals intervencions quirúrgiques que poden afectar l'estat nutricional, comprendre les afectacions nutricionals que poden provocar, determinar els requeriments nutritius i avaluar la necessitat de suport nutricional en els pacients sotmesos a aquest tipus d'intervencions
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per a pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentàries per pacients amb malabsorció, cirrosi hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Conèixer les característiques, tipus i limitacions de la dieta per a la Insuficiència Renal. Exposar la base per la confecció de la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques adequades en els pacients amb trastorns renals
| | A20 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Coneguen les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Conèixer les principals intervencions quirúrgiques que poden afectar l'estat nutricional, comprendre les afectacions nutricionals que poden provocar, determinar els requeriments nutritius i avaluar la necessitat de suport nutricional en els pacients sotmesos a aquest tipus d'intervencions
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per a pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentàries per pacients amb malabsorció, cirrosi hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Conèixer les característiques, tipus i limitacions de la dieta per a la Insuficiència Renal. Exposar la base per la confecció de la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques adequades en els pacients amb trastorns renals
| | A23 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Conèixer les bases i saber confeccionar dietes específiques prèvies a tests diagnòstics
Conèixer les principals intervencions quirúrgiques que poden afectar l'estat nutricional, comprendre les afectacions nutricionals que poden provocar, determinar els requeriments nutritius i avaluar la necessitat de suport nutricional en els pacients sotmesos a aquest tipus d'intervencions
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per a pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentàries per pacients amb malabsorció, cirrosi hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Conèixer les característiques, tipus i limitacions de la dieta per a la Insuficiència Renal. Exposar la base per la confecció de la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques adequades en els pacients amb trastorns renals
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
TEMA 1. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA EN LES DIFERENTS PATOLOGIES QUE AFECTEN LA PART BAIXA DEL BUDELL |
1. Introducció. Alteracions de la correcta funció digestiva. Símptomes i signes.
2. Síndrome diarreic. Causes i etiologia. Tipus de diarrees. Tractament. Hidratació oral i parenteral en el nen i en l'adult. Dieta astringent.
3. Síndrome de malabsorció de greixos. Concepte, causes i conseqüències. Dieta controlada en TCL i TCM en la síndrome de malabsorció a greixos.
4. Restrenyiment. Concepte, epidemiologia, etiologia, diagnòstic etiològic, complicacions i tractament. Paper de la fibra dietètica en el control del restrenyiment. Dieta rica en fibra.
5. Malaltia inflamatòria intestinal. Concepte, epidemiologia, etiologia, diagnòstic etiològic, complicacions i tractament. Atenció nutricional del malalt amb malaltia inflamatòria intestinal.
6. Malaltia celíaca. Concepte, diagnòstic, símptomes, complicacions nutricionals. Dieta sense gluten. Dieta sense gluten en la dermatitis herpetiforme.
7. Intoleràncies a hidrats de carboni. Intolerància a la lactosa. Intolerància a la fructosa. Intolerància a la sacarosa. Epidemiologia, etiologia, clínica, conseqüències. Dieta controlada en lactosa. Dieta controlada en fructosa. Dieta controlada en sacarosa.
8. Atenció nutricional a malalties del cólon. Síndrome de cólon irritable. Malaltia diverticular. Implicacions nutricionals. Suport nutricional.
|
TEMA 2. DIETOTERÀPIA I ASPECTES NUTRICIONALS EN ELS TRANSTORNS QUE AFECTEN LA PART ALTA DIGESTIVA
|
1.Disfàgia. Classificació, etiologia, diagnòstic i tractament nutricional.
2.Alteració de la salivació. Refluxe gastroesofàgic. Acalàsia. Malaltia pèptica àcida. Concepte, etiologia i tractament nutricional.
|
TEMA 3. DIETOTERÀPIA I CIRURGIA |
1. Dieta en la cirurgia gàstrica. Tipus d'intervencions. Implicacions sobre l'estat nutricional. Síndrome de dumping i hipoglicèmia d'origen alimentari.
2. Suport nutricional en la ressecció intestinal. Consideracions dietètiques i nutricionals de la ressecció de budell prim i cólon. Concepte de síndrome del budell curt. Suport nutricional en pacients amb fístules i ostomies.
3. Cirurgia pancreàtica. Dieta en la cirurgia de boca, faringe i esòfag. Problemes nutricionals i suport nutricional en aquests pacients.
|
TEMA 4. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA EN LES DIFERENTS PATOLOGIES QUE AFECTEN EL FETGE, EL SISTEMA BILIAR I EL PÀNCREES |
1. Suport nutricional en les malalties hepàtiques. Hepatitis: concepte i causes. Esteatosi hepàtica i esteatohepatitis. Conseqüències nutricionals de les malalties hepàtiques. Suport nutricional del malalt amb hepatitis. Hepatopatia alcohòlica. Repercusions nutricionals de l’hepatopatia alcohòlica.
2. Suport nutricional del malalt cirròtic. Concepte de cirrosi, etiologia, diagnòstic, complicacions, tractament i pronòstic. Alteracions nutricionals. Dietoteràpia i suport nutricional del malalt cirròtic. Suport nutricional de les complicacions de la cirrosi: ascitis, síndrome hepatorenal. Suport nutricional de l'encefalopatia hepàtica.
3. Implicacions nutricionals de les malalties hepàtiques colostàsiques. Malalties de la vesícula biliar. Dieta baixa en greixos. Implicacions nutricionals d'altres malalties hepàtiques.
4. Dietoteràpia en altres malalties hepàtiques. Concepte, etiologia, complicacions, tractament i pronòstic de l’hemocromatosis i la malaltia de Wilson.
5. Suport nutricional en la pancreatitis aguda i crònica. Definició i etiologia. Suport nutricional de la pancreatitis. Conseqüències nutricionals de la insuficiència pancreàtica. Suport nutricional de la insuficiència pancreàtica.
|
TEMA 5. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA EN ELS TRASTORNS RENALS |
1. Alteracions nutricionals de les malalties renals. Insuficiència renal aguda i la seva atenció nutricional. Insuficiència renal crònica: concepte, etiologia, diagnòstic, complicacions, tractament. Importància de la dieta en el desenvolupament de la insuficiència renal crònica. Dietoteràpia en la insuficiència renal crònica.
2. Atenció nutricional del trasplantament renal. Dieta en l'hemodiàlisi i la diàlisi peritoneal. Càlcul de proteïnes i líquids per ingerir. Control del sodi, potassi i fòsfor. Nutrició artificial en la nefropatia.
|
TEMA 6. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA DELS TRASTORNS NEUROLÒGICS |
1. Malalties neurològiques amb conseqüències nutricionals i el seu abordatge. Accident vascular cerebral. Esclerosi múltiple. Esclerosi lateral amiotròfica. Síndrome de Guillain-Barré. Miastenia Gravis. Tumors del sistema nerviós central. Traumatisme cranioencefàlic. Lesió de la medul·la espinal. Alteracions neurològiques nutricionals.
2. Abordatge nutricional del malalt amb demència i Alzhèimer. Epidemiologia, causes de demència, conseqüències, evolució clínica, tractament i pronòstic. Problemes nutricionals. Suport nutricional.
3. Malaltia de Pàrkinson. Epidemiologia, causes, conseqüències i tractament del Pàrkinson. Dieta controlada en proteïnes.
4. Epilèpsia. Definició, causes, conseqüències i tractament. Dieta cetogènica en el control de les crisis epilèptiques.
|
TEMA 7. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERÀPIA DEL CÀNCER |
1. Nutrició i càncer. Efectes del càncer sobre l'estat nutricional. Fisiopatologia de la caquèxia cancerosa. Factors de risc nutricional en el pacient oncològic sotmès a tractaments antineoplàsics.
2. Atenció nutricional de les malalties neoplàsiques. Objectius de l'atenció nutricional. Valoració nutricional del pacient oncològic . La dietoteràpia en les principals localitzacions i tipus de neoplàsies que afecten l'alimentació o la nutrició. Suport nutricional en les malalties neoplàsiques. Recomanacions dietètiques. Suport nutricional del malalt terminal.
|
TEMA 8. ALTRES ASPECTES DE LA DIETOTERÀPIA
|
1. Modificacions dietètiques pre-test diagnòstic. Detecció de sang oculta a la femta. Quantificació de greix a la femta. Dieta i excreció d'àcid vanilmandèlic. Dieta per a la prova de l'àcid 5-hidroxindolacètic. Dieta de preparació per a la prova de la tolerància oral a la glucosa. Dieta pobra en iode per al diagnòstic de les malalties dels tiroides. Dieta de mín. im residu per a l'ènema bàric de doble contrast. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
45 |
75 |
Seminaris |
|
10 |
15 |
25 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
15 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
10 |
0 |
10 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Petita explicació del contingut de l'assignatura i mètodes d'avaluació. |
Sessió Magistral |
Mitjançant classes teòriques s'explicaran els continguts teòrics de l'assignatura. |
Seminaris |
Es realitzaran 5 seminaris de 2 hores, on es desenvoluparan aspectes pràctics de l'assignatura.
Aquests podran ser tipus cas clínic o revisons d'articles i guies clíniques relacionats amb el tema. |
Pràctiques a laboratoris |
Se'n realitzaran 5 de dues hores. Es treballaran aspectes pràctics indispensables de la pràctica clínica habitual. |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes a nivell individual mitjançant tutories. |
Descripció |
Unitat de Nutrició de l'Hospital Sant Joan de Reus:
Isabel Megías Rangil: isabel.megias@urv.cat
Antoni Rabassa Soler: antonio.rabassa@urv.cat
Unitat de Nutrició Hospital Joan XXIII (Tarragona)
Carme Martí Mezcua: carme.marti@urv.cat
Unitat de Nutrició Hospital Sociosanitari Francolí (Tarragona).
Pilar Amigó Correig: mariapilar.amigo@urv.cat
És necessari concertar cita prèvia mitjançant correu electrònic. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Preguntes, dossier, exposició treball i assistència |
5% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Preguntes, dossier, exposició treball i assistència |
5% |
Altres |
|
Examen teòric: combinació de preguntes curtes i tipus test. |
90% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
La segona convocatòria serà amb un examen teòric amb combinació de preguntes curtes i tipus test o examen oral. |
Bàsica |
ÁNGEL GIL HERNÁNDEZ, NUTRICIÓN CLÍNICA, 2a, 2010
MAHAN, L.K.; SCOOT-STUMP,S, NUTRICIÓN Y DIETOTERAPIA DE KRAUSE, 13a, 2013
SALAS-SALVADÓ, J; BONADA,A; TRALLERO,R; SALÓ, M.E; BURGOS, R, NUTRICIÓN Y DIETÉTICA CLÍNICA, 30, 2014
MATAIX-VERDÚ, J, NUTRICIÓN Y ALIMENTACIÓN HUMANA, 2a Rev, 2015
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
SUPORT NUTRICIONAL I ÈTICA/14224110 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|