DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) QUALITAT I LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA Codi 14224118
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Quart 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
Adreça electrònica rosa.sola@urv.cat
rosamaria.valls@urv.cat
anna.pedret@urv.cat
gemma.perello@urv.cat
marta.herrero@urv.cat
nuria.gaya@urv.cat
Professors/es
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
PERELLÓ BERENGUER, GEMMA
HERRERO CASADO, MARTA
GAYA CARO, NURIA
Web
Descripció general i informació rellevant <div><br&gt;<p><p>"Tot i haver-se allargat el període excepcional per al sistema universitari català fins a la finalització del curs acadèmic 2021-22,&nbsp;<strong>la docència serà tan presencial com sigui possible</strong>&nbsp;d’acord amb el que estableixin les autoritats sanitàries.</p><p>En el cas que l’evolució de la situació sanitària requereixi reduir la presencialitat o permeti incrementar-la, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura."</p></br&gt;<p> L’assignatura tracta d’establir les bases que configuren el sistema de qualitat i seguretat alimentària des del consumidor a l’elaboració del producte, així com la legislació que li afecta i les bases científiques. </p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A14 Higiene personal, productes i processos.
 A27 Gestionar la seguretat alimentària.
 A28 Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària.
 A29 Sistemes de qualitat.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
 A38 Implementar sistemes de qualitat.
 A40 Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A14 Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d’higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent
 A27 Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària
 A28 Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària
Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el desenvolupament dels mateixos
Avaluar el compliment d’aquest assessorament
 A29 Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
 A37 Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
 A38 Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
 A40 Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
0. Del consumidor al producte: bases legals i científiques


1. Coneixements Jurídics Bàsics
1.1 Tipus de lleis i disposicions legals a Catalunya, Espanya i Europa.
1.2 Estructura de una disposició legal. Normes Tècniques.
2. Fonts d'informació en legislació sanitària 2.1 Cerca en bases de dades i altres fonts d'informació (webs)
2.2 Exposició i comentaris sobre el treball de legislació
3. Normativa alimentària general 3.1 Código Alimentario Español i Reglaments Tècnico-Sanitaris
3.2 Registre Sanitari d'Industria i Decret sobre Manipuladors d'Aliments
3.3 Normativa sobre Etiquetatge i Etiquetatge nutricional .
3.5 Normativa sobre Productes dietètics i per usos mèdics
3.6 Normativa relativa a declaracions nutricionals i propietats saludables dels aliments. Addició de vitamines i minerals
3.7 Reglament sobre nous aliments i nous ingredients alimentaris
3.8 Denominacions de Qualitat.
4. Normativa sobre seguretat alimentària 4.1 Bases legals sobre Seguretat Alimentària. La traçabilitat
4.2 Les Agències de Seguretat Alimentària. Estructura i funcionament.
4.3 Reglamentació sobre Microbiologia dels aliments
4.4 Reglamentació relativa a la higiene dels productes alimentaris
4.5 El sistema APPCC. Conceptes i metodologia
4.6 Normes tècniques. BRC/IFS
4.7 Reglamentació sobre Residus: Anabolitzants, medicaments i contaminants
5. Qualitat dels aliments
5.1 Definició de qualitat dels aliments
5.2 Elaboració d’un nou producte
5.3 Evolució del concepte de qualitat dels aliments al llarg del temps
6. Qualitat sensorial i organolèptica

6.1 Definició concepte qualitat sensorial
6.2 L’anàlisi sensorial: anàlisi sensorial descriptiu, discriminatori, del consumidor o test hedònic.
7. Qualitat nutricional

7.1 Definició concepte qualitat nutricional
7.2 Anàlisi d’aliments i control de qualitat
7.3 Biodisponibilitat
7.4 Aliments amb propietats saludables: declaracions nutricionals i de propietats saludables
7.5 Bona pràctica clínica en assajos clínics.
8. Qualitat sanitària i higiènica, d’ús o servei, tecnològica i econòmica

8.1 Definició conceptes qualitat sanitària, higiènica, d’ús, tecnològica i econòmica
8.2 Qualitat global d’un producte alimentari

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
30 30 60
Presentacions / exposicions
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
9 9 18
Simulació
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
24 40 64
Atenció personalitzada
5 0 5
 
Proves objectives de tipus test
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
0.5 0.5 1
Proves objectives de preguntes curtes
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
0.5 0.5 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i els criteris d'avaluació
Sessió Magistral Classes de teoria (veure programa). Les classes es faran de forma presencial i en cas que la situació de pandèmia ho exigeixi es farà de forma virtual a través de Microsoft Teams.
Presentacions / exposicions Exposició i defensa del treball realitzat a les pràctiques de l’assignatura (classes pràctiques), consistent en elaborar un projecte d’una empresa per elaborar productes alimentaris (aliment amb al·legació de salut per a diferents poblacions amb característiques fisiològiques especials).
Durant les pràctiques s’aniran treballant tots els aspectes legals relacionats amb l’elaboració de productes alimentaris, la descripció de les propietats saludables i el procés per elaborar una declaració de salut.
L'assistència a les pràctiques és obligatòria.
Hi haurà una presentació final on l'estudiant exposarà el seu projecte. La presentació es farà de forma presencial i en cas que la situació de pandèmia ho exigeixi es farà de forma virtual a través de Microsoft Teams.
Després de l'exposició hi haurà un torn de preguntes per part del tribunal on l'alumne haurà de defensar el seu projecte.
Simulació S'haurà d'elaborar el producte dissenyat i portar-lo a l'exposició i defensa de les pràctiques. Es valoraran les propietats de qualitat de l'aliment elaborat i la legislació alimentària que se l'hi aplica.
Atenció personalitzada Es faran tutories presencials o virtuals sota petició de l'estudiant a través del correu electrònic o a través del Moodle.

Atenció personalitzada
Descripció
Presencial i/o virtual. Contactar amb el professor.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
Es realitzarà alguna de les classes amb la modalitat de classes invertides i es valorarà la participació dels alumnes amb la generació de preguntes. 10%
Presentacions / exposicions
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
Es valorarà la presentació i defensa oral del projecte de forma grupal
35%
Simulació
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
Es valorarà la realització del producte alimentari dissenyat i elaborat. 25%
Proves objectives de tipus test
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
Es valorarà el contingut teòric i pràctic dels blocs de qualitat i legislació alimentària de forma individual. 15%
Proves objectives de preguntes curtes
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
Es valorarà el contingut teòric i pràctic dels blocs de qualitat i legislació alimentària de forma individual. 15%
Altres  

La no assistència a les pràctiques penalitzarà en la puntuació final de l'assignatura (-0,125 punts per cada pràctica).

 
Altres comentaris i segona convocatòria

En les activitats avaluadores de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.

És requisit indispensable per aprovar l'assignatura superar amb 5 tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura.

SEGONA CONVOCATÒRIA:

Si l'alumne té pendent l'avantprojecte i/o la presentació oral, podrà presentar-se de l'apartat pendent fent una revisió del projecte segons els comentaris fets pel professorat, tornant-lo a presentar.

Si l'alumne té pendent les proves objectives tipus test i/o preguntes curtes, podrà presentar-se d'aquest apartat tornant a fer una prova de la mateixa tipologia.

Si l'alumne té tots els apartats de l'assignatura suspesos, haurà de recuperar tant l'avantprojecte i la seva presentació com les proves objectives de tipus test i/o preguntes curtes.


Fonts d'informació

Bàsica

Bases legislatives i científiques disponibles per via electrònica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent