Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5.1 |
Conèixer i valorar les necessitats nutricionals de les persones sanes i amb problemes de salut al llarg del cicle vital, per a promoure i reforçar pautes de conducta alimentària saludable. |
| A5.2 |
Identificar els nutrients i els aliments en què es troben. |
| A5.3 |
Identificar els problemes nutricionals de major prevalença i seleccionar les recomanacions dietètiques adequades. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT3 |
Resoldre problemes de forma crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d'estudi. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5.1 |
Explicar la història de l'alimentació humana i reconèixer els diferents factors que incideixen en l'alimentació de l'home en el decurs de la història
Identificar les necessitats alimentàries en les diferents etapes del cicle vital: embaràs i lactància materna, primera i segona infància, adolescència, etapa adulta i etapa d'envelliment
Explicar els aspectes bàsics de l'alimentació com a teràpia
| | A5.2 |
Identificar els nutrients, el contingut nutritiu dels aliments, així com els diferents factors que poden influir negativament sobre la qualitat dels aliments
| | A5.3 |
Realitzar valoracions de l'estat nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT3 |
RA1. Identificar la situació plantejada com un problema en l’àmbit de la disciplina i tenir la motivació per afrontar-lo.
RA2. Seguir un mètode sistemàtic per dividir el problema en parts, identificar les causes i aplicar els coneixements propis de la disciplina.
RA3. Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris per afrontar el problema.
RA4. Incloure els aspectes concrets de la solució proposada en un model realista.
RA5. Reflexionar sobre el model proposat i ser capaç de trobar-hi limitacions i proposar millores.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Introducció i conceptes bàsics |
Compren els conceptes bàsics relacionats amb la nutrició i alimentació humana |
Energia i nutrients |
En aquest apartat s'estudia el valor energètic dels nutrients, les necessitats energètiques de la persona i els factors que influeixen.
Es descriuen els diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, elements químics essencials, vitamines, aigua i electròlits, fibra vegetal. |
Els aliments |
Avaluar la composició nutricional dels aliments.
La classificació dels aliments i la seva funció. |
Equilibri Alimentari |
Interpretar les necessitats alimentaries relacionades amb l'energia.
Càlcul de racions |
Valoració Nutricional |
Avaluar nutricionalment a la persona, enquestes de salut, mides antropomètriques; a partir de la individualitat de la persona.
Dieta equilibrada. |
Hàbits nutricionals i Teràpia nutricional |
Concepte de teràpia nutricional
Hàbits alimentaris des de la perspective individual, cultural.
Dietes modificades.
Alimentació i esport.
Alimentació en les diferents etapes de la vida.
Dieta hospitalària.
Al·lèrgies i intoleràncies alimentaries. |
Alimentació a les etapes de la vida i a l'esport |
Alimentació i esport
Alimentació en les diferents etapes de la vida |
Seguretat alimentària i Malalties d'origen alimentari |
Tecnologia i preparació d'aliments.
Conservació dels aliments
Additives i conservants
Malalties d'origen alimentari |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Pràctiques a laboratoris |
|
12 |
11 |
23 |
Sessió Magistral |
|
17 |
21 |
38 |
Presentacions / exposicions |
|
1 |
1 |
2 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
4 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. Pressa de contacte i recollida d'informació dels alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat. Tallers participatius i interactius amb posades en comú en grup reduït d'aspectes reballats, bé a través de l'observació, l'anàlisi o de la interrelació dels continguts aplicats.
S'organitzaran diferents activitats (exercicis, expressió en debats d'opinió reflexiva, lectures crítiques)i realització de tasques proposades. |
Sessió Magistral |
Exposició interactiva i participativa dels continguts de l'assignatura. |
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part dels alumnes del treball realitzar en equip (prèvia presentació escrita) |
Atenció personalitzada |
Acompanyament en el procés d'aprenentatge. |
Descripció |
Es faran tutories de seguiment del aprenentatge de l'alumne, presencials amb cita prèvia o en l'espai moodle. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Avaluarà l'assistència, les intervencions orals, la realització i participació activa en les activitats proposades.
Es valoraran el contingut dels treballs en petit grup, la qualitat de les aportacions, el treball col·laboratiu, els exercicis, les reflexions i l’estudi dels supòsits de casos pràctics proposats. |
25% |
Presentacions / exposicions |
|
Es realitzarà un treball escrit i s'exposarà oralment dins de la classe
La temàtica es determinarà dins del tema: Alimentació a les etapes de la vida/esports. |
10% |
Proves objectives de tipus test |
|
S’avaluarà l’assimilació de conceptes a partir d’una prova objectiva tipus test multi-ítems sobre els continguts treballats a les classes |
65% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'avaluació és continuada: per poder obtenir la nota final caldrà aprovar les diferents parts de l'assignatura. Per avaluar la part teòrica es realitzarà una prova tipus test, es necessari un 5 per aprovar. Es valorarà la participació interactiva a les classes teòriques mitjançant les activitats que es porten a terme durant l'horari. A la segona convocatòria els criteris són els mateixos. L'assistència a les pràctiques de laboratori i la presentació escrita i oral del treball designat no són recuperables. En cas de detectar-se situacions de plagi o suplantació de personalitat s'obrirà el corresponent expedient disciplinari |
Bàsica |
Salas-Salvadó, Nutrición y dietética clínica, 3a Ed, 2014
Brown, Nutrición en las diferentes etapas de la vida, 5a Ed, 2014
Anderson, P, Enfermedades de origen alimentario, su prevención, , Díaz de Santos, 2005
Thompson, Manore y Baughan, Nutrición, Pearson Educación, 2008
Mahan LK i Escott-Stump, S., Krause, Dietoterapia, Masso, 2008
|
A la biblioteca podreu encontrar diferents llibres de nutrició de temes específics com: nutrició i esport, nutrició a les etapes de la vida, aliments complementaries i nutrició comunitària. Són text interessants per complementar els temes de l'assignatura. |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
SALUT PÚBLICA I EDUCACIÓ PER A LA SALUT/18234007 | INFERMERIA EN LA GESTACIÓ, INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA/18234102 | INFERMERIA EN LA JOVENTUT/18234103 | INFERMERIA EN LA PERSONA ADULTA/18234104 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ I/18234001 | ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ II/18234002 | BIOLOGIA I MICROBIOLOGIA/18234004 | INFERMERIA BÀSICA EN EL CICLE VITAL/18234101 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|