IDENTIFYING DATA 2021_22
Subject (*) BIOTECNOLOGIA MOLECULAR MICROBIANA Code 19204121
Study programme
Grau en Biotecnologia (2009)
Cycle 1r
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
4 Obligatòria Tercer 2Q
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
E-mail ricardo.cordero@urv.cat
Lecturers
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
General description and relevant information En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. L'interès d'aquest curs és donar als estudiants una visió crítica i creativa de l'ús de microorganismes desenvolupats per enginyeria genètica en aplicacions de rellevància biotecnològica com són: la producció d'aliments, enzims d'aplicació industrial, carburants, la salut humana.

Competències
Type A Code Competences Specific
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis dels àmbits de Biotecnologia amb tècniques estadístiques, i saber-los interpretar
 A9 Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic
 A15 Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avenços biotecnològics, i saber explicar-los i comunicar-los a auditoris diversos
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Resultats d'aprenentage
Type A Code Learning outcomes
 A8 Conèixer la biologia molecular de sistemes a les seves vesants de genòmica, transcriptòmica, proteòmica i metabolòmica.
 A9 Modificar metabòlicament els models microbians biotecnològics als sectors de l'alimentació, la medicina i l'agricultura.
 A15 Dominar les tècniques de biologia molecular utilitzades per a l'obtenció d'animals i vegetals modificats genèticament, i conèixer les possibilitats d'aplicació de biotecnologia molecular a animals i vegetals.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Continguts
Topic Sub-topic
1. La biotecnologia microbiana: conceptes teòrics, història i àrees d'incidència
2. Disponibilitat i selecció de models microbians biotecnològics
3. Enginyeria genètica del metabolisme microbià
4. Tècniques de creació i selecció de mutants microbians amb interès biotecnològic
5. Estratègies biotecnològiques en el desenvolupament de bacteris per a ús industrial i agropecuari
6. Els microorganismes com productors de biomoléculas
7. Microorganismes biotecnològicament desenvolupats per a la indústria d'aromes i biocarburants
8. El llevat com model i eina en el coneixement de la cèl·lula eucariotes superiors i la seva aplicació en la medicina

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A9
26 40 66
Pràctiques a laboratoris
A8
20 10 30
Atenció personalitzada
2 0 2
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries En les classes teòriques es presentaran els fonaments científics i pràctics per a la comprensió de la bibliografia que els alumnes han de presentar en la segona part de la classe següent. D'aquesta manera solament la primera classe teòrica no contarà amb la participació activa dels alumnes.
Sessió Magistral A partir de la segona classe es proposarà als alumnes la dinàmica següent:Interpretació i discussió d’articles científiques per explicar els conceptes teòrics i pràctiques de l’assignatura.
Pràctiques a laboratoris Disseny per al desenvolupar modificacions genètiques de microorganismes i avaluar-los a nivell molecular i fisiològic.
Atenció personalitzada Els alumnes contaran amb un horari de consulta setmanal per a resoldre dubtes concrets de l'assignatura.

Atenció personalitzada
Description
Els alumnes contaran amb un horari de consulta setmanal per a resoldre dubtes concrets de l'assignatura

Avaluació
Methodologies Competences Description Weight        
Sessió Magistral
A9
Els continguts de les sessions Magistrals s’avaluaran amb dues proves escrites individuals: Prova I (35%) i Prova II (35%). Cadascuna de les proves es constituirà amb un qüestionari de tres preguntes dels articles científics similar als fets a classe.
Per aprovar l’assignatura la sumatòria de les qualificacions de les proves escrites I i II ha d’assolir un mínim de cinc per aprovar l'assignatura.
35% + 35%
Pràctiques a laboratoris
A8
Reconeixement dels punts crítics per al desenvolupament de microorganismes genèticament modificat. 30%
Others  
 
Other comments and second exam session

Per ser avaluat en 1a convocatòria, cal haver-se presentat a totes les proves individuals escrites presencials.

La segona convocatòria consistirà en un examen de tots els continguts de l'assignatura.

Tot canvi de mobilitat per causes de pandèmia modificarà el format de les classes i el mètode de evalaución.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica , Recombinant Gene Expression, Methods in Molecular Biology Volume 824, 2012
, Recombinant Protein Production in Yeast: Methods and Protocols, Series: Methods in Molecular Biology, Volume: 866, 2012
Satyanarayana, T., Yeast Biotechnology: Diversity and Applications, Kunze, Gotthard (Eds.), 2009
Alexander N. Glazer and Hiroshi Nikaido, Microbial Biotechnology “Fundamentals of Applied Microbiology”, University of California, Berkeley, 2007
Lee Yuan Kun, Microbial Biotechnology “Principles and Applications”, World Scientific Publishing Co. Pte Ltd, 2006
Jose-luis Barredo, Methods in Biotechnology “Microbial Processes and Products”, Humana Press Inc, 2005
Walker, Graeme M, Yeast - Physiology and Biotechnology, John Wiley & Sons, 1998

Microbial biotechnology (2006)by Association of Microbiologsits Annual Conference Dharwad, Karnataka), A. R. Alagawadi

Microbial Biotechnology: Technological Challenges and Developmental Trends (2016) by Bhima. Bhukya, Anjana Devi. Tangutur

Microbial biodegradation and bioremediation (2014)by Surajit Das

Microbial biotechnology: fundamentals of applied microbiology (2007)by Alexander N. Glazer, Hiroshi. Nikaido

Microbial biotechnology : principles and applications (2013)by Yuan-Kun. Lee

Microbial production of food ingredients, enzymes, and nutraceuticals (2013)by B. McNeil, D. B. Archer, Ioannis Giavasis, L. M. Harvey

Microbial biotechnology in agriculture and aquaculture (2005) by Ramesh C. Ray

Molecular biotechnology : principles and applications of recombinant DNA (2010) by Bernard R. Glick, Jack J. Pasternak, Cheryl L. Patten

Yeast physiology and biotechnology (1998) by Graeme M. Walker

Yeast: molecular and cell biology (2012) by Horst Feldmann (Cytologist), Paola. Branduardi

Yeast biotechnology: diversity and Applications (2009) by T. Satyanarayana, Gotthard. Kunze

Biotechnology and biology of trichoderma (2014)by Vijai Kumar. Gupta

Food bioactives: extraction and biotechnology applications (2017)by Munish Puri

Crop improvement through microbial biotechnology (2018)by Ram Prasad, Sarvajeet Singh Gill, Narendra Tuteja

Recombinant protein production in yeast (2012) Bill, Roslyn M., Springer proteomics

The metabolism and molecular physiology of Saccharomyces cerevisiae (2004) J. R. Dickinson & M. Schweizer

Complementària

Recomanacions

Subjects that continue the syllabus
BIOTECNOLOGIA MOLECULAR ANIMAL I VEGETAL/19204122
DES DELS ORGANISMES MODEL A LA BIOLOGIA HUMANA/19204218


Subjects that it is recommended to have taken before
BIOQUÍMICA/19204008
BIOLOGIA CEL·LULAR/19204006
METABOLISME DE MICROORGANISMES/19204110
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.