DATOS IDENTIFICATIVOS 2021_22
Asignatura (*) VACUNES I FÀRMACS Código 19204206
Titulación
Grau en Biotecnologia (2009)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa 1Q
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
TORRES FUENTES, CRISTINA
Correo-e cristina.torres@urv.cat
Profesores/as
TORRES FUENTES, CRISTINA
Web
Descripción general e información relevante En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. El curs pretén proporcionar als estudiants de biotecnologia un llenguatge i coneixements bàsics en farmacologia i immunologia per comprendre com es transformen certs tipus de productes biotecnològics en medicaments, amb la vacuna com un exemple emblemàtic del procés. La llengua apresa ha de permetre comunicar-se amb professionals de la indústria farmacèutica, és a dir, investigadors científics, farmacèutics, farmacòlegs clínics o especialistes en màrqueting farmacèutic. El coneixement i l'anàlisi detallada dels productes biotecnològics presents al mercat proporcionaran la base per avaluar la situació actual i les perspectives dels productes biotecnològics com a agents terapèutics humans. En conclusió, els objectius d'aquesta assignatura són que l'estudiant aconsegueixi nocions bàsiques que el preparen per a una possible incorporació a la indústria farmacèutica. Com a resultat de l'extinció del pla d'estudis que s'està estudiant, aquesta assignatura es realitza a través de la tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per obtenir més informació, consulteu l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A6 Saber dissenyar i aplicar protocols experimentals de laboratori dels àmbits de Biotecnologia, especialment químics, bioquímics, microbiològics i de biologia molecular, valorant els seus riscos i elements de seguretat
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A6 Descriure les principals metodologies aplicacions i processos utilitzats en la indústria biofarmacèutica
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
1. BIOTECNOLOGIA EN LA INDÚSTRIA FARMACÈUTICA Introducció. Història de la indústria farmacèutica. Principals biofarmacèutics. Situació actual de la biotecnologia i les aplicacions en la indústria farmacèutica. Impacte de la biotecnologia i la genòmica en el procés de desenvolupament de fàrmacs. Farmacoeconomia.
2. DESENVOLUPAMENT DE NOUS MEDICAMENTS EN L'ERA POST-GENÈTICA Compostos. Elecció de patologia i objectiu biològic. Validació d'un objectiu Compostos i desenvolupament de nous medicaments. Producte químic en silico. Cribratge. Optimització del compost. Altres estratègies terapèutiques
3. TECNOLOGIES I PROCESSOS BIOFARMACÉUTICS AL DESENVOLUPAMENT DE DROGUES Mineria de dades, clonació i caracterització molecular. Aïllament gènic Sistemes d'expressió de proteïnes Optimització molecular per augmentar l'expressió de proteïnes. Exemples de disseny racional: Sandostatin, Norvir, Enbrel. Procés de desenvolupament de drogues Assaigs clínics.
4. FONTS DEL BIOFACTOR I ANÀLISI DEL PRODUCTE FINAL Sistemes de producció biofarmacèutica. E. coli com a font de proteïnes recombinants terapèutiques. Expressió de proteïnes recombinants en sistemes de cultiu de cèl·lules animals. Sistemes de producció addicionals: llevats, fongs, animals transgènics, molses i insectes. Contaminants basats en proteïnes. Eliminació de formes alterades de la proteïna d'interès. Detecció d'impureses a força de proteïnes. Electroforesi capil·lar. HPLC. Espectrometria de masses. Enfocaments immunològics per a la detecció de contaminants. Endotoxines i altres contaminants pirògens.
5. FARMACOCINÈTICA I FARMACODINÀMICA Introducció. Escala lomètrica. Partícules farmacocinètiques i farmacodinàmiques de pèptids i proteïnes. Absorció i biodisponibilitat. Eliminació i metabolisme. Glicosilació i estabilitat proteica. Proteòlisi. Vies d'administració preferencials.
6. VACUNES I Vacunes com a fàrmacs inmunoactivadors específics basats en el processament d'antígens. Identificació del tipus de vacunes pel seu origen i composició. Vacunes sintètiques, recombinants, antiidiotípiques. La immunologia dels adjuvants. Aplicacions de vacunes: malalties infeccioses, malalties autoimmunes i càncer. Perspectives en el desenvolupament de noves vacunes.
7. VACUNES II Des de la seqüència genòmica fins al descobriment de vacunes. Vacunes versus Meningococo-B. Enfocaments in silico, transcriptòmica i proteòmica. Identificació del antigenoma a patògens. Vacunació inversa.
8. ANTICOSSOS MONOCLONALS I INMUNOTÓXINAS Defineix immunoglobulines i antisèrums com a fàrmacs inmunoactivadores passius específics. Distingir la immunoglobulina de l'antisèrum. Situar anticossos monoclonals, anticossos monoclonals humanitzats i inmunotoxines en aquest context. Caracteritzar farmacològicament aquests productes. Identificar els productes d'aquest tipus actualment comercialitzats.
9. PÈPTIDS SINTÈTICS I MEDICAMENTS D'INFORMACIÓ Caracteritzar farmacològicament aquests productes. Estudiar els anàlegs de la somatostatina i la gonadorelina com a exemples de peptoides. ADN sintètic i ARN. Hibridones i/o oligonucleòtids anti. L'estratègia triple amb oligonucleòtids. ARN d'interferència: mecanismes d'acció i potencial terapèutic.
10. PROTEÏNES RECOMBINANTS APLICADES A LA TERAPÈUTICA HUMANA Formulacions d'insulina, un exemple de farmacotecnología. Les insulines no naturals. Discutir els problemes amb les proteïnes recombinants: identificar altres productes d'aquest tipus actualment al mercat. Les citocines recombinants en terapèutica humana. El cas dels interferons i les seves aplicacions terapèutiques. Els falsos receptors recombinants.
11. CÈL·LULES MARE I TERÀPIA GÈNICA SOMÀTICA COM PRODUCTES BIOTECNOLÒGICS Rellevància clínica. Les cèl·lules mare com a medicina. Aplicacions terapèutiques Pell artificial. Teràpia gènica somàtica. Teràpia gènica tumoral, cardiovascular i antiinfecciosa.
12. NOUS ANTIMICROBIANS Introducció. Mètodes per obtenir betalactàmics (penicil·lines, cefalosporines, monolactamas, inhibidors de betalactamases). Aminoglucòsids (estreptomicina, neomicina, gentamicina, kanamicina). Tetraciclos. Macròlids Lincomicin. Antibiòtics pèptids. Altres antibiòtics. Tècniques recombinants aplicades a la producció d'antibiòtics. Antibiòtics híbrids.
13. APLICACIONS DE GENÒMICA, TRANSCRIPCIÓ I PROTEEMIA EN BIOTECNOLOGIA FARMACÈUTICA Identificació i validació de noves dianes terapèutiques. Mètodes de detecció de gens de malalties. Genoma i Proteoma farmacoresistents. Microarrays d'ADN i matrius de proteïnes. SNP i farmacogenòmica.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
CE6
19 41 60
Seminaris
A6
3 6 9
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A6
2 2 4
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de la matèria.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de la matèria
Seminaris seminari sobre un tema d'interès per a l'assignatura
Atenció personalitzada Resolució individual de dubtes.

Atenció personalitzada
descripción

Reunions al despatx 110 si la situació sanitària ho permet o virtual en teams, amb cita prèvia via email: cristina.torres@urv.cat


Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Seminaris
A6
Algunes preguntes de l'examen correspondran als seminaris impartits 10%
Proves mixtes
A6
Examen tipus test amb alguna pregunta de desenvolupament per avaluar el contingut de l'assignatura 90%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

En la segona convocatòria s'avaluarà tots els continguts de la matèria. La nota dels seminaris es guarda (10%).

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.


Fonts d'informació

Bàsica J.M Walker, Molecular Biology and Biotechnology, tercera, Royal Society of Chemistry, (1993)
O.Kayser, Pharmaceutical Biotechnology. Drug Discovery and Clinical Applications, segona, Willey (2003)
G. Walsh, Biopharmaceuticals: Biochemistry and Biotechnology, tercera , Willey (1998)
G.Grandi, Genomics, proteomics and vaccines, primera, Willey (2004)
S.C.Gad, Handbook of Pharmaceutical Biotechnology, primera, Willey (2007)
M.Gibaldi, Biotchnology and Biopharmaceuticals. Transforming proteins and genes into drugs, segona , Willey (2003)
Texas University, Virtual laboratory of Pharmaceutical Biotechnology, , 2005

Complementària

Recomanacions


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
IMMUNOLOGIA/19204109
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.