DADES IDENTIFICATIVES 2021_22
Assignatura (*) PROTECCIÓ DE CULTIUS Codi 20234109
Ensenyament
Grau en Enginyeria de Bioprocessos Alimentaris (2017)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Quart 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GIRALT ESTEVE, MIREIA
Adreça electrònica mireia.giralt@urv.cat
Professors/es
GIRALT ESTEVE, MIREIA
Web
Descripció general i informació rellevant <p>La URV té com a objectiu que <strong>la docència del curs acadèmic 2021-22 s’imparteixi amb el màxim de presencialitat</strong> que permetin les indicacions de les autoritats sanitàries. </p><p> En funció del grau d’ocupació permès a l’aulari, <strong>si es necessari</strong>, l’alumnat s’integrarà en grups reduïts i alternarà setmanes de treball presencial al centre amb setmanes de treball en línia segons un horari preestablert. Això mateix aplica a les proves avaluatòries.</p><p>Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.&nbsp;</p><p><strong>DESCRIPCIÓ GENERAL:</strong> Conèixer els principals tipus d'organismes que causen les plagues i malalties dels cultius. Comprendre el concepte de mala herba. Analitzar i valorar els diferents mètodes de protecció dels cultius i els productes fitosanitaris emprats. </p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria.
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria.
 A4.6 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar les bases de la producció vegetal, els sistemes de producció, de protecció i d'explotació.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses.
 B1.5 Usar les TIC per gestionar eficientment la informació i el coneixement.
 B4.4 Conèixer les matèries bàsiques i tecnològiques que el capaciten per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories, i el doten de versatilitat per adaptar-se a noves situacions.
 B5.1 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat, iniciativa i amb pensament innovador.
 B5.3 Resoldre problemes de manera crítica, creativa i innovadora dins del seu àmbit professional.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Coneix, comprèn i utilitza els principis de les bases de la producció vegetal, els sistemes de producció, de protecció i d'explotació.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació i treball en grup al laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
 A4.6 Reconeix els principals agents nocius dels cultius.
Adquireix les bases conceptuals i metodològiques de la protecció dels cultius.
Analitza les diferents mesures de control.
Coneix la biologia i el control de les principals malalties, plagues i males herbes.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant.
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués.
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...).
Usa un llenguatge apropiat a la situació.
 B1.5 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors.
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com a eina de treball.
Utilitza programari per a comunicació: editors de textos, fulls de càlcul i presentacions digitals.
Utilitza programari per a comunicació virtual: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu etc.
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient.
 B4.4 Transfereix l’aprenentatge de casos i exercicis de l’aula a situacions reals d’altres àmbits.
Fa aportacions significatives o certes innovacions.
 B5.1 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa.
Presenta resultats d’allò que s’espera en la manera adequada d’acord amb la bibliografia donada i en el temps previst.
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball.
Té criteri sobre el seu procés d’aprenentatge i les necessitats d’aprenentatge.
 B5.3 Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius.
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema.
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els possibles riscos i avantatges de cadascuna d'elles.
Elabora una estratègia per a resoldre el problema.
Mostra un criteri correcte per a prende decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. PROTECCIÓ DE CULTIUS. ASPECTES GENERALS. 1. Introducció: danys biòtics i abiòtics; plaga i malaltia; mala herba; paràsit i patogen. 2. Grans Grups d'organismes que causen plagues i malalties als cultius.

2. LA PROTECCIÓ DELS CULTIUS CONTRA ELS ORGANISMES NOCIUS. 1. Les diferents estratègies de control en la protecció de cultius: la protecció convencional, integrada i ecològica. 2. Mesures i mètodes de protecció fitosanitària dels cultius.
3. ELS PRODUCTES FITOSANITARIS. 1. Els productes fitosanitaris: conceptes generals. 2. Mètodes d'aplicació de fitosanitaris, normativa i legislació.
4. LES PLAGUES DELS CULTIUS. 1. Principals mol•luscs i vertebrats que causen pèrdues als cultius. 2. Principals insectes que afecten els cultius. 3. Els àcars paràsits i els fitoseïds.
5. LES MALALTIES DELS CULTIUS. 1. Els fongs. Principals oomicots i fongs veritables que ocasionen danys als cultius. 2. Els nematodes que causen malalties. 2. Els bacteris i fitoplasmes fitopatògens. 3. Els virus.
6. LES MALES HERBES DELS CULTIUS. 1. Les males herbes associades als cultius. Principals caracteristiques de la flora adventícia. 2. Classificació de les males herbes. L'alel•lopatia. 3. El control de les males herbes.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
B1.1
18 36 54
Treballs
A1.1
A1.2
B1.1
B5.3
3 10 13
Esdeveniments científics i/o divulgatius
A1.1
B1.1
3 1 4
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1.1
A1.2
A4.6
B1.1
B1.5
B4.4
B5.1
B5.3
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicarà la teoria dels continguts de l'assignatura
Treballs Exercicis que realitza l'estudiant a partir de material i referències facilitades pel professorat. Aquesta activitat té un abast i extensió superior que la resolució de problemes.
Esdeveniments científics i/o divulgatius Xerrades, taules rodones, congressos, aportacions i exposicions amb ponents de prestigi, per aprofundir en el coneixement de determinades matèries.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants. Aquesta atenció pot fer-se presencialment, a través del fòrum de dubtes de l’assignatura i/o webconferència.

Atenció personalitzada
Descripció

Atenció als alumnes fora de les hores de classe, mitjançant entrevista personal presencial (despatx nº 120, departament de bioquímica i biotecnologia) o via correu electrònic (mireia.giralt@urv.cat), prèvia cita per correu electrònic o telèfon (977558797). 


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A1.1
A1.2
B1.1
B5.3
Activitats diverses relacionades amb els continguts de l'assignatura al llarg del curs. 50%
Proves mixtes
A1.1
A1.2
A4.6
B1.1
B1.5
B4.4
B5.1
B5.3
Dues proves al llarg del quadrimestre que combinen preguntes de desenvolupament, preguntes objectives de preguntes curtes i/o proves objectives tipus test per avaluar els continguts teòrics de l'assignatura.
50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Avaluació continuada:

Per tal de superar l'assignatura en primera convocatòria, l'alumne haurà d'assolir una nota superior a 4 en cadascuna de les proves avaluables. Si no és així, l'alumne anirà a segona convocatòria, on haurà de recuperar la/es part/s suspesa/es.

Per altra banda, la realització de les diferents activitats/treballs és obligatòria. En cas que l'alumne no realitzi aquestes tasques, no podrà aprovar l'assignatura ni en 1ª ni en 2ª convocatòria.

Segona Convocatòria:

La prova per superar aquesta segona convocatòria serà també una prova tipus mixta i la nota mínima per aprovar-la serà de 5.

Fonts d'informació

Bàsica Diversos, Curs de nivel qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, DAAiAR. Gencat, 2018
VVAA, Plagues i accidents metereològics, UPV, 2013
Agrios, G.N., Plant Pathology, 5ªedició, Eleseveir Academic Press, 2005

Altres fonts d'informació:

https://www.mapa.gob.es/es/

http://agricultura.gencat.cat/ca/inici/

Carrero, J.M.; Plana, S. 2008. Plagas de Campo. 13ªedició, Mundi-Prensa.

Jacas, J.A.; Urbaneja, A. 2008. Control biológico de plagas agrícolas. 1ªedició, Phytoma-España.

De Liñan, C. 2020. Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales. Agrotécnicas.

Fernández-Quintanilla, C.; González Andújar; J.L. 2017.¿Qué sabemos de Las malas hierbas? 1ªedició, Catarata. 

Taberner Palou, A. 2006. Guia pel control de les males herbes, 1ªedició, DAARiA, Gencat.

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20234007
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA/20234011
FITOTÈCNIA/20234107
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent