Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.5 |
Aplicar els principis de l'enginyeria en el context de les ciències de la vida per definir condicions i estratègies que permetin dissenyar i optimitzar processos de producció de sistemes biològics. |
| A5.1 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de l'enginyeria i tecnologia de bioprocessos aplicats als aliments, que inclou l'enginyeria i tecnologia dels aliments, l'enginyeria i lesoperacions bàsiques d'aliments, així com la tecnologia d'aliments. |
| A5.2 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de processos i bioprocessos en les indústries agroalimentàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B4.1 |
Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.5 |
Aplica els principis de transferència de matèria i energia al disseny d'assecadors per convecció, d'assecadors per atomització i mitjançant liofilització.
Dissenya i modela sistemes d'evaporació simple i múltiple.
| | A5.1 |
Defineix el concepte d'activitat d'aigua i aplica els models d'isotermes d'adsorció.
Calcula les propietats físiques de l'aire humit.
| | A5.2 |
Distingeix entre diferents materials i la seva aplicació a l'envasament d'aliments.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B4.1 |
Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1. Concentració i evaporació. |
1.1 Disseny d'evaporadors d'efecte simple
1.2 Disseny d'evaporadors d'efecte múltiple |
2. Disseny d'assecadors. |
2.1 Isotermes d'adsorció
2.2 Activitat d'aigua
2.3 Deshidratació per convenció
2.4 Disseny d'assecadors continus i discontinus
2.5 Liofilització i atomizació |
3. Introducció a l'envasat d'aliments |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
14 |
22 |
36 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
11 |
16 |
27 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
|
2 |
3 |
5 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves de desenvolupament |
|
2 |
0 |
2 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
Proves pràctiques |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
Plantejament d'una situació (real o simulada) en la que ha de treballar l'estudiant per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió global. |
Atenció personalitzada |
Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants |
Descripció |
Atenció presencial al despatx 317 de l'ETSEQ si la situació sanitaria ho permet. També hi haurà atenció virtual a través de la plataforma TEAMS. Podeu contactar també a través del teléfon 977558504 i correu electrònic: carme.guell@urv.cat. L'horari d'atenció s'informarà a través de la pàgina de l'assignatura en l'entorn virtual de formació de la URV quan comenci el curs. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
|
L'estudiant ha de donar resposta al cas pràctic plantejat, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràtics de l'assignatura |
15% |
Proves de desenvolupament |
|
Proves que inclouen preguntes obertes sobre un tema. L'estudiant ha de desenvolupar, relacionar, organitzar i presentar els coneixements que té sobre la matèria. La resposta que dóna l'estudiant és extensa. |
60% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Proves que inclouen preguntes directes sobre un aspecte concret. L'estudiant ha de respondre de manera directa mitjançant els coneixements que té sobre la matèria. La resposta que dóna l'estudiant és breu. |
10% |
Proves pràctiques |
|
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API) o activitat alternativa. Important alumnat que cursa el GTBA: no aplica el 15% de la nota procedent de l'API o de l'activitat alternativa sinó que un cas pràctic de disseny d'unitats de concentració i assecat d'aliments |
15% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En el cas que l'evolució de la situació sanitària requereixi reduir la presencialitat s'adaptarà l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l'espai Moodle l'assignatura. Avaluació continuada: 70% de la nota correspon a 2 examens que combinen preguntes curtes i proves de desenvolupament. Cada prova té un pes del 35% de la nota final i és necessaria una nota mínima de 3.5 per fer mitjana. 15% per la realització de supòsits pràctics i 15% per proves pràctiques de disseny d'una planta de procés o activitat equivalent.
Segona convocatòria: Es manté el 30% corresponent a la resolució de supòsits pràctics/estudi de casos (realitzats durant el curs) i el 70% correspondrà a una única prova de continguts de tot el curs. Nota mínima per fer mitjana: 3.5. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora |
Bàsica |
A. Ibarz, G.V. Barbosa-Cánovas, Operaciones Unitarias en la Ingeniería de Alimentos, 2005, Mundi Prensa, Madrid
K. J. Valentas, R.P. Singh, Hanbook of Food Engineering Practice, 1997, CRC Press, Boca Raton, Fla
|
|
Complementària |
J.G.Brennan, Food Processing Handbook, 2006, Wiley-VCH, Weinheim
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
SISTEMES DE QUALITAT EN INDÚSTRIES ALIMENTÀRIES/20234125 | DISSENY DE PROCESSOS DE SEPARACIÓ/20234114 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20234116 | FONAMENTS DE LA PRODUCCIÓ D'ALIMENTS/20234115 | ENGINYERIA TÈRMICA/20234119 | CINÈTICA DE BIOPROCESSOS I ENGINYERIA DE REACCIÓ/20234127 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|