Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1.1 |
Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria. |
| A1.2 |
Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria. |
| A2.1 |
Utilitzar especificacions, reglaments i normes de compliment obligat. |
| A5.5 |
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de l'anàlisi d'aliments. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1.1 |
Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses. |
| B1.2 |
Adaptar-se a un entorn canviant. |
| B1.3 |
Desenvolupar el treball de forma efectiva i resistir a l'adversitat. |
| B1.5 |
Usar les TIC per gestionar eficientment la informació i el coneixement. |
| B3.2 |
Contribuir efectivament a la consecució dels objectius de l'equip a través de la cooperació, la participació i el compromís en la visió i la meta que es comparteixen. |
| B3.3 |
Treballar en equip de forma col·laborativa, amb responsabilitat compartida i iniciativa. |
| B4.1 |
Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments. |
| B4.4 |
Conèixer les matèries bàsiques i tecnològiques que el capaciten per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories, i el doten de versatilitat per adaptar-se a noves situacions. |
| B5.1 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat, iniciativa i amb pensament innovador. |
| B5.3 |
Resoldre problemes de manera crítica, creativa i innovadora dins del seu àmbit professional. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1.1 |
Coneix, comprèn i utilitza els principis de l'anàlisi d'aliments.
| | A1.2 |
És competent en el laboratori d'anàlisi química.
Redacta informes analítics.
| | A2.1 |
És capaç de discernir entre els mètodes usuals i els mètodes oficials d'anàlisi.
Sap on i com trobar els diferents mètodes d'anàlisi.
És capaç de seleccionar d'entre tots, el mètode d'anàlisi més adequat al tipus d'analit i tipus d'aliment seleccionat a partir dels seus coneixements teoricopràctics.
| | A5.5 |
Coneix la composició química dels aliments.
Coneix les possibles interaccions entre els components químics dels aliments.
Coneix els mètodes usuals i oficials d'anàlisi d'aliments i els seus fonaments.
Interpreta un protocol d'anàlisi.
És crític davant els resultats obtinguts en l'anàlisi química d'un aliment.
Coneix els mètodes d'anàlisi sensorials i els seus fonaments.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1.1 |
Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant.
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués.
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...).
Usa un llenguatge apropiat a la situació.
| | B1.2 |
Respon de manera efectiva als canvis soferts durant el curs, tant pel canvi de les assignatures entre quadrimestres com davant de les incedències dins del propi equip, com durant les pràctiques externes.
| | B1.3 |
Desenvolupa estratègies per tal d'obtenir els resultats en el temps adequat i amb l'abast precís.
Es capaç de superar les dificultats sorgides del treball, tant individual com en grup.
| | B1.5 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors.
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com a eina de treball.
Utilitza programari per a comunicació: editors de textos, fulls de càlcul i presentacions digitals.
Utilitza programari per a comunicació virtual: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu etc.
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient.
| | B3.2 |
S'alinea amb els objectius col·lectius de l'equip
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques de l'equip.
Contribueix a l’establiment i aplicació dels processos de treball de l’equip
Contribueix a la cohesió de l'equip amb la seva forma de comunicar i relacionar-se.
| | B3.3 |
Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències.
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
Accepta i compleix les normes de l'equip.
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
| | B4.1 |
Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
| | B4.4 |
Transfereix l’aprenentatge de casos i exercicis de l’aula a situacions reals d’altres àmbits.
Fa aportacions significatives o certes innovacions.
| | B5.1 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa.
Presenta resultats d’allò que s’espera en la manera adequada d’acord amb la bibliografia donada i en el temps previst.
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball.
Té criteri sobre el seu procés d’aprenentatge i les necessitats d’aprenentatge.
| | B5.3 |
Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius.
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema.
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els possibles riscos i avantatges de cadascuna d'elles.
Elabora una estratègia per a resoldre el problema.
Mostra un criteri correcte per a prende decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
INTRODUCCIÓ |
Sistemàtica de l’anàlisi físico-química.
Procés Analític.
Mètodes d'anàlisi químic: oficials (C.E.E. i A.O.A.C.) i usuals
|
AIGUA |
Estructura i Propietats.
Activitat de l’aigua i estabilitat dels aliments.
Densitat, Extracte Sec.
Reaccions d'interés alimentari.
Mètodes d’anàlisi
|
GLÚCIDS |
Tipus i Estructura.
Funcions i propietats en els aliments.
Enllaç glicosídic.
Sucres, Sucres reductors, polisacàrids i fibra.
Reaccions d'interés alimentari.
Mètodes d’anàlisi |
PROTEïNES |
Tipus i estructura.
Funcions i propietats en els aliments.
Enllaç peptídic.
Interaccions i estabilitat.
Desnaturalització.
Reaccions d' interés alimentari.
Mètodes d'anàlisi. |
LÍPIDS |
Tipus i estructura.
Funcions i propietats en els aliments.
Enllaços lipídics.
Estabilitat.
Àcids grassos, triglicèrids i lípids complexes.
Reaccions d'interés alimentari.
Índexs de qualitat.
Mètodes d'anàlisi. |
MATÈRIA MINERAL |
Origen i classificació: majoritaris, minoritaris, traces.
Propietats als aliments.
Interaccions i estabilitat.
Mètodes d'anàlisi.
|
ADDITIUS |
Tipus d'additius
Números E
Propietats i funcions dels additius alimentaris
Mètodes d'anàlisi.
|
ANÀLISI SENSORIAL |
Introducció a l'anàlisi sensorial dels aliments.
Conceptes generals i fonaments teòrics.
Sentit de la vista.
Sentit de l'olfacte.
Sentit del gust.
Proves sensorials
Panells de Tast |
APLICACIONS |
Sistemàtica analítica aplicada a l'anàlisi de grups d'aliments: càrnics, làctics, cereals, ... |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
9 |
10 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
25 |
45 |
70 |
Pràctiques a laboratoris |
|
21 |
20 |
41 |
Sessió Magistral |
|
30 |
25 |
55 |
Fòrums de debat |
|
2 |
15 |
17 |
Treballs |
|
0 |
20 |
20 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
2 |
3 |
Proves mixtes |
|
2 |
2 |
4 |
Proves pràctiques |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i criteris d'avaluació.
Establiment dels requisits mínims per assolir els coneixements de l'assignatura
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes, exercicis
Plantejament, desenvolupament i ressolució de problemes relacionats amb els diferents temes de l'assignatura.
Discussió dels resultats obtinguts en base a situacions reals. |
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupar al laboratori diferents analítiques químiques necessàries pel correcte control i elaboració dels aliments.
Per això caldrà buscar el protocol adequat la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real.
Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i entregar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i discussió dels mateixos
|
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts dels diferents temes de la matèria amb ajuda de projeccions, vídeos i altra documentació que es cregui oportuna.
|
Fòrums de debat |
Discussió a classe o a través de forums on-line de temes actuals relacionats amb la composició i anàlisi d'aliments així com amb procediments analítics, alguns dels quals es podran desenvolupar en el laboratori
|
Treballs |
Elaboració de tasques de format curt relacionades amb la composició dels aliments iiels mètodes d'anàlisi estudiats.
|
Atenció personalitzada |
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes.
En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. |
Descripció |
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial (o virtual si es dóna el cas) i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit teniu disponible els fòrums que s'habiliten per tractar els diferents temes de l'assignatura així com el correu electrònic. En cas de que es vulgui fer una consulta més concreta amb el professor, ja sigui presencial (sempre que sigui possible) o virtual via Teams, es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
S'avaluarà la ressolució de problemes concrets i la capacitat crítica davant els resultats obtinguts |
10% |
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneitat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori.
Al final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat |
12 % |
Fòrums de debat |
|
S'avaluarà la participació així com el nivell i adequació dels comentaris i informació aportats |
Pot augmentar fins el 10% la nota de la tasca relacionada amb el fòrum |
Treballs |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, adequació i idoneitat a la tasca que es demani
A més, també es tindrà en compte la ortografía, la gramática, el format i presentació dels treballs |
10%-20% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Avaluació de conceptes teòrics i càlculs bàsics |
40% |
Proves mixtes |
|
Avaluació de conceptes teòrics i ressolució de problemes pràctics, tots ells relacionats amb les pràctiques del laboratori |
28% |
Proves pràctiques |
|
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API) o activitat substitutòria |
Pot comptar un 15% si afavoreix a l'alumne
|
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
La realització de les pràctiques de laboratori són obligatòries. La programació i organització d'aquestes es poden veure alterades si les circumstàncies ho exigeixen. PRIMERA CONVOCATÒRIA La nota de l'avaluació continuada (1ª convocatòria) s'obté de: 20% de les tasques (treballs, resolució de problemes i fòrum de discussió) 40% dels controls de 30 min dels temes treballats amb preguntes curtes i test que es realitzaran al llarg del curs en hores de classe. 40% pràctiques (15% feina al lab, 15% informes i 70% examen). Per poder fer mitjana amb la resta de notes cal treure un 4.0, com a mínim, de l'examen de pràctiques. En casos excepcionals en els que no s'hagi pogut assistir a les pràctiques (i sempre de manera justificada) es podrà realitzar un examen pràctic substitutiu de l'avaluació d'aquestes. SEGONA CONVOCATÒRIALa segona convocatòria consistirà en un examen escrit on hi haurà una part relacionada amb la part de teoria i una altra relacionada amb la part de pràctiques. Cada part comptarà un 50% de la nota i cal assolir una puntuació mínima de 4 per tal de fer mitjana amb l'altre part. En qualsevol cas, per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
R. Matissek, F. Schnepel, G. Steiner, Análisis de los alimentos. Fundamentos, métodos y aplicaciones, traducció de la traducció alemanya. O.López, 1998
Badui Dergal, Salvador, Química de los alimentos, , Naucalpan de Juárez : Pearson Educación, 2006
AOAC, AOAC Internationa: Official Methods of Analysis, ,
|
* Aquest recurs necessita codi d'usuari i contrassenya per a accedir-hi. Podeu demanar-la a l'adreça crai.sescelades@urv.cat |
Complementària |
Pomeranz, Food analysis theory and practice, Chapman & Hall cop. New York, 1994
T.P. Coultate ; [foreword by Heston Blumenthal], Food : the chemistry of its components, , Cambridge, UK : Royal Society of Chemistry, cop. 2
Suzanne Nielsen, Food analysis, fifth, ebook
Suzanne Nielsen, Food Analysis. Laboratory Manual, third, ebook
Owen R. Fennema, Fennema Química de los alimentos, Srinivasan Damodaran, Kirk L. Parkin, Owen R. Fennema, Acribia
H.-D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food chemistry, , Berlin : Springer, 2008
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
FONAMENTS DE LA PRODUCCIÓ D'ALIMENTS/20234115 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
QUÍMICA I/20234008 | QUÍMICA II/20234009 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|