DADES IDENTIFICATIVES 2022_23
Assignatura (*) PRÀCTIQUES DE RESTAURACIÓ COL·LECTIVA Codi 14224124
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Quart AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
MEGÍAS RANGIL, ISABEL CLARA
Adreça electrònica victoria.arija@urv.cat
monica.bullo@urv.cat
mariapilar.amigo@urv.cat
isabel.megias@urv.cat
cristina.bedmar@urv.cat
cristinamisericordia.molina@urv.cat
cristina.jardi@urv.cat
Professors/es
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
BULLÓ BONET, MÒNICA
AMIGÓ CORREIG, MARIA PILAR
MEGÍAS RANGIL, ISABEL CLARA
BEDMAR CARRETERO, CRISTINA
MOLINA LLAURADÓ, CRISTINA MISERICÒRDIA
JARDÍ PIÑANA, CRISTINA
Web
Descripció general i informació rellevant <div><br&gt;<p><p><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></p> </br&gt;

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A19 Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques
 A25 Desenvolupar la planificació de menús per col•lectivitats.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A27 Gestionar la seguretat alimentària.
 A28 Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària.
 A38 Implementar sistemes de qualitat.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A19 Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
 A25 Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
 A26 Entendre els canvis dels aliments processats.
 A27 Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
 A28 Conèixer els factors de qualitat i saber-los aplicar a cada aliment
 A38 Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Organització d'un Servei de restauració col•lectiva.
2. Tasques i responsabilitats del professional en Dietética dins del Centre.
3. Planificació de menús col•lectius.
4. Control de riscos i qualitat alimentària

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques clíniques
A19
A25
A26
A27
A28
A38
85 0 85
Treballs
A19
A25
A26
A27
A28
A38
10 30 40
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
0 0 0
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació de la dinàmica de les pràctiques. Indicades al moodle
Pràctiques clíniques Realització de les pràctiques en els centres de restauració col.lectiva ofertats
Treballs Realització de l'informe sobre els pràctiques realitzades, sogons un document disponibles per als estudiants.
Atenció personalitzada Atenció personalitzada de l'alumne per part dels professors responsables sobre el seguiment i realització de les pràctiques

Atenció personalitzada
Descripció

S'atendrà als alumnes prèvia pertició de consulta a través del e-mail dels professors responsables dels Centres.

- Hospital Psiquiàtric Universitari Institut Pere Mata (RIPM) Sanatori Villablanca (RSV) Dra. Victoria Arija. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. 
- Hospital Universitari Joan XXIII Dr. Joan Vendrell / Sra. Carme Martí. Departament de Medicina i Cirurgia. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. --  Hospital Universitari Sant Joan (RHSJ) Dr. Antoni Castro / Dra. Isabel Megias. Departament de Medicina i Cirurgia. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.
- Cuina Gestió (CG) Hospital Pius de Valls (HValls) Dra. Mònica Bulló. Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques clíniques
A19
A25
A26
A27
A28
A38
ESTADA AL SERVEI DE RESTAURACIO COL.LECTIVA

Avaluació continuada del seguiment de les pràctiques en el Centre corresponent
Es valora:
- Puntualitat
- Interès general de l’alumne
- Participació a les tasques del Centre o Unitat
- Responsabilitat demostrada
- Capacitat de treball amb equip
- Formació teòrica
30%
Treballs
A19
A25
A26
A27
A28
A38
Valoració del quadern de pràctiques per part dels responsables de l'assignatura, per tal d'unificar l'acvaluació del quadern entre els diferents tutors de pràctiques 10%
Proves de desenvolupament
Avaluació de l'informe o quadern de pràctiques per part del tutor de pràctiques del Centre 60%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En cas que el Deganat informe que s'ha d'aplicar el pla de confinament per la pandèmia de COVID:${1}i

Els percentatges de la nota s'adaptaran a la nova planificació de les pràctiques


Fonts d'informació

Bàsica

Sala, Y, Montañés, J. Restauración Colectiva. Planificación de instalaciones, locales y equipamientos. Barcelona: Masson; 1999.

Matas, E, Vila, M. Restauración Colectiva. APPCC. Manual del usuario. Barcelona; Elsevier; 2002.

Montés E., Lloret I., López MA. Diseño y Gestión de Cocinas. Manual de higiene alimentaria aplicada al sector de la Restauración. Ediciones Díaz de Santos; 2005.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent